Dynamic Variation:
Offers
x

There was not an exact match for the language you toggled to. You have been redirected to the nearest matching page within this section.

Choose Language
Toggling to another language will take you to the matching page or nearest matching page within that selection.
Search & Book Sponsored Links
Search
or search all of Norway
Ureddplassen, Helgeland
Ureddplassen, Helgeland.
Photo: Steinar Skaar / Statens vegvesen
Campaign
Course
Event
Partner
Media
Meetings
Travel Trade

Nasjonale turistveger har i 25 år jobbet med å gjøre reisen langs 18 norske veistrekninger til et mål i seg selv. I år oppgraderes flere av dem med vakker og tankevekkende kunst og arkitektur.

Norge er et motsetningenes land, der urbane oaser og storslått, avskjermet natur på hvert sitt vis bidrar til totalopplevelsen for fastboende og tilreisende.   

Men mellom disse ligger livsnerven som binder det hele sammen – veiene. Og de trenger slett ikke være grå, kjedelige og uinspirerende. Tvert imot.

Fra gulltoalett til spektakulære utsiktspunkter

Siden 1993 har Nasjonale Turistveger jobbet langs 18 forskjellige veistrekninger som viser ulike sider av norsk natur og kulturlandskap, fra fjell og fjorder til fosser og daler. 

Innen 2023 skal 200 rasteplasser over en strekning på 2000 kilometer være ferdigstilt, og prosjektet fortsetter med 50 nye prosjekter fram mot 2029. 

De ulike installasjonene varierer fra forseggjorte utsmykninger, som det gullfargede toalettet som ble åpnet i Senja i 2015, til utsiktspunkter som gir unike og ofte slående perspektiver på omgivelsene. Felles for dem alle er at de løfter turopplevelsen til noe mer enn en forflytningsetappe.

Ureddplassen, Helgeland
Ureddplassen, Helgeland.
Photo: Steinar Skaar / Statens vegvesen

Mellom kultur og natur

I et intervju med Aftenposten deler arkitekturpsykolog Eirik Glambek Bøe sine tanker om hva slags betydning Norske turistveger kan ha for reisendes opplevelse av turen. 

– Noe av det som gir og trigger positive følelser, er den type installasjoner som er laget i overenskomst med landskapets særpreg og topografi. Det er en estetisk grunntanke at menneskeskapte strukturer og inngrep i naturen er bygget i harmoni med det topografiske. De skal være en forlengelse av det som allerede er der.

Glambek Bøe trekker fram én spesifikk struktur som bekrefter poenget:  

– Broer er ett eksempel, de er ofte vakre og bygget der to nes møtes. Broen blir dermed noe harmonisk mellom kultur og natur, mellom mennesket og det naturlige, sier han til Aftenposten.

Ureddmonumentet, Helgeland
Ureddmonumentet, Helgeland.
Photo: Steinar Skaar / Statens vegvesen

Hyller krigshelter i nord

Flere nye prosjekter står klare til å ferdigstilles og åpnes for publikum i 2018. 

Ureddplassen, som ligger plassert i havgapet ved den ikoniske Helgelandskysten, har en helt spesiell historie. I 1943 støtte den norske ubåten Uredd på en mine, og hele mannskapet på 42 personer omkom. 

Kong Olav avduket et monument på Ureddplassen i 1987, året da ubåten endelig ble funnet. Men i mai kommer flere elementer på plass: Et nyoppusset monument får følge av toalettfasiliteter og rasteplass med amfi og marmorbenker. 

Ved Vøringfossen i Eidsfjord kommune skjer det også spennende ting. En ny bro åpner først i 2020, men toalett og adkomstrampe rulles ut allerede denne våren. 

Nysgjerrig på hva som skjer hvor? Mer informasjon om Nasjonale turistveger finner du her.

Annonser

Nordic Choice Hotels - et annerledes hotellselskap

Hurtigruten - "verdens vakreste sjøreise"

Leiebil: AutoEurope har stort utvalg til uslåelige priser 

De Historiske hotel & spisesteder - unike opplevelser

Your Recently Viewed Pages