Dynamic Variation:
Offers
x

There was not an exact match for the language you toggled to. You have been redirected to the nearest matching page within this section.

Choose Language
Toggling to another language will take you to the matching page or nearest matching page within that selection.
Search & Book Sponsored Links
Search
or search all of Norway
Morten Rustad
Morten Rustad.
Photo: Morten Rustad
Campaign
Course
Event
Partner
Media
Meetings
Travel Trade

Disse time-lapsevideoene viser norsk natur fra sin beste side

For det blotte øye beveger naturen seg utrolig sakte. Time-lapsefotograf Morten Rustad blåser liv i det som ellers ville virket statisk.

Ad

– Jeg elsker naturen, og dette er etter min mening den beste måten å fange den på.

En kjapp titt på Morten Rustads videoer av norsk natur, og det blir tydelig at det er noe helt unikt på gang. Bølgende skyer som sakte kjærtegner fjelltopper, og bittesmå mennesker som svirrer rundt som maur i digre panoramaer.

Rustad er del av et lite miljø som har spesialisert seg på teknikken time-lapse.

– Det er en sjanger som skiller seg fra alt annet i filmbransjen, det er på en måte en fusjon av foto og video. Man setter mange stillbilder sammen til en video og får noe som ser ut som et bevegelig stillbilde. Det gjør at man kan se endringer i naturen som ikke er synlige for det blotte øyet. Man gir liv til noe som ellers kan virke veldig statisk.

For noen år siden lagde Rustad sin første film, en time-lapse av området rundt Universitetet i Essex, der han studerte økonomi.

– Den filmen er ikke så bra når jeg ser tilbake på den, men den gikk litt viralt i universitetsmiljøet. Så bestemte jeg meg for å lage en av Norge, og det brukte jeg hele sommerferien på.

Han kjørte landet rundt i to måneder og brukte en måneds tid på å redigere det hele sammen. Resultatet, «Norway – A Time-Lapse Adventure», har over fem millioner treff på YouTube og Vimeo-kanalene hans, og førte til at han i dag er en av ytterst få som har time-lapse som jobb.

 

Dette betyr at han får tilbringe mye tid ute i naturen. I år har han blant annet gjort en film på oppdrag fra NRK. «The Forest – A Time-Lapse Journey Through the Forgotten Norway» kom i stand fordi Rustad mener norsk skog ofte får for lite oppmerksomhet.

– Jeg prøvde å få frem litt av mystikken som ligger i skogen, slik jeg selv føler det når jeg er der. Hele filmen er filmet i Oslo, med boligblokker hundre meter unna, men man går inn i skogen, og på ett minutt er man nesten i en urskog.

 

Han er gjerne ute flere dager i strekk, og sover i telt selv om det høljer ned. Han kan stå opp klokka tre om morgenen for et godt bilde og har lært seg å lese naturens små tegn for å planlegge bildene sine.

– Man må vite hvor og når sola går ned, og klare å lese på himmelen hvordan en solnedgang kommer til å bli.

Jobben er like deler erfaring, tålmodighet og automatikk. Rustad finner gjerne et godt motiv, setter kameraet på et motorisert system for å få bevegelse i bildet, stiller inn bildeintervallene, og setter seg til å vente med en god bok.

Rustad jobber mest alene, døgnrytmen gjør at det blir mest praktisk sånn.

– De gangene jeg har hatt med folk, har det vært litt slitsomt, jeg har en helt egen måte å jobbe på som jeg ikke tror så mange henger med på. Jeg kan jobbe to døgn i strekk, sove et par timer og så jobbe et døgn til, og så sove et døgn.

Norway

For tiden jobber Rustad med en oppfølger til «Norway – A Time-Lapse Adventure», som skal ut i januar. Dette har nok en gang tatt ham rundt i landet på leting etter unike motiver.

– Det kanskje mest interessante jeg har lært på alle turene mine, er hvor mye usett natur det er, sier han.

Rustad elsker stedene som kanskje har gått litt under radaren for andre. Selv om Lofoten og Vestlandet er populære reisemål, mener han det finnes en rekke skjulte skatter i norsk natur.

– Varangerhalvøya i Finnmark er kanskje det stedet som har overrasket meg mest, naturen der er så annerledes fra alt annet. Geologiske formasjoner i fjellene og steiner som bare er helt ville. Et litt surrealistisk månelandskap, kaldt og værhardt men fantastisk.

Nylig var han også en tur i Femundsmarka.

– Det er ikke et typisk time-lapse-sted fordi det er mer skog, men det har en del fine innsjøer og er veldig stjerneklart.

Et annet reisemål han liker godt er Senja.

– Det er det klassisk perfekte stedet for time-lapse, fordi du har disse bratte fjellene, samtidig som det er ganske uoppdaget. Det er blitt mer populært de siste årene, men fortsatt mye villere enn Lofoten.

Her finner du flere av Morten Rustads videoer.

Rustads time-lapsetips

1. Mange kameraer har innebygd time-lapse-funksjon. Velg et intervall etter hvor fort ting går i naturen. For skyer kan man for eksempel ha fem sekunder, mens for stjerner kan man prøve tjue. Så er det bare å trykke på start og håpe på det beste.

2. Ha tålmodighet og vær oppe når ingen andre er det.

3. Ikke bruk mye tid og fokus på utstyr. Bruk heller pengene og energien din på å dra til et kult sted.

4. Øv, øv, øv. Det er utrolig mye man ikke kan lære ved å lese i en bok. Spesielt det å lese naturen lærer man bare over tid.

5. Gå dine egne veier og vær innovativ i stedet for stedene alle andre velger. Jeg har sett time-lapser som har kopiert mine, på nøyaktig samme sted, med nøyaktig samme kjøring og komposisjon. Det blir jo kult, men du lærer ikke noe av det.

Les også

Your Recently Viewed Pages