Dynamic Variation:
Offers
x

There was not an exact match for the language you toggled to. You have been redirected to the nearest matching page within this section.

Choose Language
Toggling to another language will take you to the matching page or nearest matching page within that selection.
Search & Book Sponsored Links
Search
or search all of Norway
Svalbard
Svalbard.
Photo: Renato Granieri / Visitnorway.com
Campaign
Course
Event
Partner
Media
Meetings
Travel Trade

Svalbard globale frøhvelv feirer tiårsjubileum i disse dager. Reiselivssjefen for øyene i nord er fascinert av hvor populært det strengt utilgjengelige frølageret – og mytologien rundt det – har blitt.

Publisert: 1. mars 2018

Midnattssol, blåtime og nordlys. Isbjørn, majestetiske hvite flater og enorme isbreer. Arktisk klima, rå natur og dyreliv på sitt vakreste og mest magiske.

Dette er noen av tingene man typisk forbinder med Svalbard – denne forlokkende norske øygruppa som er det nærmeste de fleste av oss noensinne vil komme Nordpolen.

Men det siste tiåret har en sterk utfordrer i kampen om tilreisendes oppmerksomhet kommet på banen. Svøpt i et grønnlig, forlokkende lys og lent dypt inn i fjellet Platåberget et snøballkast unna Longyearbyen, ligger et lager som kan få betydning for vår videre eksistens på planeten, intet mindre.

Menneskehetens backup

Svalbard globale frøhvelv ble åpnet 26. februar 2008. I løpet av ti år har banken mottatt deponeringer fra over 70 genbanker fra hele verden, og i dag befinner det seg rundt én million sikkerhetskopier av ulike nyttefrø 100 meter inne i den nedlagte gruven.

Hensikten med det globale frøhvelvet er å sikre den genetiske variasjonen til matplanter dersom lokale eller globale kriser skulle inntreffe. Hittil har kun ett uttak av frø funnet sted: Etter at den livsviktige frøsamlingen til et forskingssenter i Aleppo ble ødelagt i den syriske krigen, kunne de hente tilbake 80 prosent av samlingen sin fra det kalde nord.

Svalbard

Svalbard.
Photo: Mari Tefre

Reiselivssjefen på Svalbard, Ronny Brunvoll, forteller entusiastisk og samtidig lett forundret om hvordan frøhvelvet er i ferd med å bli et moderne monument på øygruppen.

– Jeg vil ikke si at jeg er overrasket, men kanskje snarere fascinert. Det har vært en enorm interesse, ikke minst etter lekkasjen, sier han til Visit Norway.

Lekkasjen Brunvoll sikter til utløste internasjonale overskrifter i fjor vår, til tross for at den i realiteten fant sted i oktober 2016, og at hvelvets kapital – frøene – hele tiden har ligget trygt oppbevart i 18 minusgrader. Årsaken til lekkasjen kan ironisk nok trolig tilskrives en av truslene hvelvet er opprettet for å møte – varmere temperatur som følge av klimaendringer.

Ronny Brunvoll tror nettopp det dramatiske aspektet ved det globale frøhvelvet bidrar til å vekke interessen hos Svalbard-turistene.

– Mytologien bak er viktig, ja. Det offisielle navnet er riktignok Svalbard globale frøhvelv, men i internasjonal presse kalles det gjerne «dommedagshvelvet» eller «menneskehetens backup». Dette er jo egentlig en stor fortelling om liv og død, sier reiselivssjefen.

Et smykke som lyser i mørket

Selv om det digre hvelvet altså befinner seg langt inne i Platåberget, er inngangspartiet tross sin beskjedne størrelse spektakulært, med en prisvinnende lysinstallasjon av den norske kunstneren Dyveke Sanne som visuelt blikkfang.

– Et lite smykke som lyssetter mørketida, mener Ronny Brunvoll. Han peker imidlertid også på bygningens utilgjengelighet som en paradoksal interessedriver.

– Hvelvet figurerer jo ofte på lister på nettet, av typen «de ti kuleste stedene du ikke kan besøke» og «de ni best bevoktede stedene i verden», med Svalbard side om side med Fort Knox, humrer han.

Svalbard

Svalbard.
Photo: Renato Granieri / Visitnorway.com

Informasjon om den gigantiske frøsamlingen er fysisk tilgjengelig på Svalbard Museum og på turistkontoret. I tillegg er det fullt mulig å ta en virtuell tur gjennom lageret på nettet.

Brunvoll håper likevel et senter for besøkende kan være innen rekkevidde når hvelvets inngangsparti skal utbedres i nær framtid – en idé byggherren Statsbygg har uttrykt begeistring for. Formidling er viktigere enn størrelse, mener han.

– Denne suksessen viser jo at det er vanskelig å si hva som blir en attraksjon. Det trenger ikke være så stort og flashy, uttaler Brunvoll til Visit Norway.

Annonser

Nordic Choice Hotels - et annerledes hotellselskap

Hurtigruten - "verdens vakreste sjøreise"

Leiebil: AutoEurope har stort utvalg til uslåelige priser 

De Historiske hotel & spisesteder - unike opplevelser

Tilbake til toppen

Your Recently Viewed Pages