Dynamic Variation:
Offers
x

There was not an exact match for the language you toggled to. You have been redirected to the nearest matching page within this section.

Choose Language
Toggling to another language will take you to the matching page or nearest matching page within that selection.
Search & Book Sponsored Links
Search
or search all of Norway
Spekkhoggere utenfor kysten av Tysfjord.
Spekkhoggere, Tysfjord.
Photo: Ole Jørgen Liodden / Naturfokus / www.nordnorge.com / Tysfjord
Campaign
Course
Event
Partner
Media
Meetings
Travel Trade

Snart er det optimale forhold for å møte spekkhoggeren i nord.

Publisert: 7. november 2017

I den nye BBC-serien Blue Planet II, som i likhet med originalserien fra 2001 presenteres av Sir David Attenborough, vies deler av første episode til et unikt møte mellom knølhvalen og spekkhoggeren, som for første gang er filmet i ikke-fiendtlig interaksjon. 

De fantastiske bildene – fanget på film i løpet av 82 dager på location utenfor Vengsøya og i Andfjorden – kan få selv den mest garvede urbanist til å ville smekke på seg sydvesten og kaste loss fra kaia.

Spekkhoggeren er ikke bare en av havets råeste og mest myteomspunnede skapninger – gigantisk og grasiøs, intelligent og nådeløs mot uheldige byttedyr. Det opptil 10 meter lange og åtte tonn tunge pattedyret er i tillegg et fast og kjærkomment innslag i norske farvann

Men hvor og når er det egentlig størst sjanse for en nær-spekkhogger-opplevelser?

Følger silden

Knut Hansvold, prosjektleder i NordNorsk Reiseliv, påpeker at det ikke er noen garanti for å se verken spekkhoggere eller andre hvalarter på noen tid av året. Men gjennom flere år har man kunnet observere et noenlunde fast mønster i hvordan kjempedyrene beveger på seg. 

– Fra 2011 til 2016-/17-sesongen har spekkhoggerne kommet inn i oktober og november på kysten nordvest for Tromsø. I ukesvis har de kost seg med sild inne i Kaldfjorden rett vest for Tromsø, hvor det har vært lett å se dem. Utover i januar har de så trukket ned mot Senja og Vesterålen. De første dagene i februar forsvant de imidlertid. Det er sildas trekkruter som bestemmer hvor og når de kommer, sier Hansvold.

Det er med andre ord den kalde sesongen som er aller gunstigst for å oppleve rovdyret på kloss hold. 

– Det er store konsentrasjoner av spekkhoggere om vinteren i de nevnte periodene. Ellers har vi en stamme av spekkhoggere langs kysten, og man kan være heldig og se dem når som helst. Det er imidlertid langt fra garantert.

Orcas, Tysfjord
Orcas, Tysfjord.
Photo: Ole Jørgen Liodden / Naturfokus / www.nordnorge.com / Tysfjord

Venter spekkhoggere senere i år

I årets høstsesong så langt har spekkhoggeren latt vente på seg helt inne ved kysten. 

Knut Hansvold tror muligens den kan ha lagt om ruta fra Tromsø, Vesterålen og Senja til Skjervøy, Hasvik og Øksfjord lenger nord. 

– Den vil komme seinere i år. Situasjonen var akkurat den samme i fjor, sier Marten Bril fra Sea Safari Andenes, en av flere aktører nordpå som arrangerer hvalsafari gjennom store deler av året, med spesielt fokus på spekkhoggeren mellom november og februar. 

Ved siden av tittemuligheter fra en RIB-båt, tilbyr Sea Safari i tillegg snorkling med det digre pattedyret. I likhet med Hansvold understreker imidlertid Bril at spekkhoggerens ankomst er avhengig av at silden er på plass. Det anbefales derfor alltid å undersøke forholdene direkte med safari-leverandørene i forkant.

Orcas, Tysfjord
Orcas, Tysfjord.
Photo: Ole Jørgen Liodden / Naturfokus / www.nordnorge.com / Tysfjord

Vokt deg for sjøsyken!

Å se en spekkhogger i levende live kan være en livsendrende opplevelse, og det meldes om turister som brister i gråt etter endt seanse på sjøen.

Knut Hansvold fra NordNorsk Reiseliv er blant dem som har fått ta del i det magiske skuet.   

– Jeg var på fisketur i 2011 da den lille, åpne båten vår ble omgitt av spekkhoggere. Vi så dem sirkle rundt byttet, sild, med masse måker som prøvde å få sin del. Så gikk én og én inn for å spise. Heldigvis var vi ute med noen eksperter, så de kunne peke ut hva som skjedde. Etterpå, da de var gode og mette, kom de bort til oss for å hilse på.

Hansvold anbefaler å ta én forholdsregel før man legger ut på havet for å kikke etter spekkhoggere: 

– Husk sjøsyketablett! Dette foregår på åpent hav, så faren for å mate krabbene er til stede.

Annonser

Nordic Choice Hotels - et annerledes hotellselskap

Hurtigruten - "verdens vakreste sjøreise"

Leiebil: AutoEurope har stort utvalg til uslåelige priser 

De Historiske hotel & spisesteder - unike opplevelser

Tilbake til toppen

Your Recently Viewed Pages