Dynamic Variation:
Offers
x

There was not an exact match for the language you toggled to. You have been redirected to the nearest matching page within this section.

Choose Language
Toggling to another language will take you to the matching page or nearest matching page within that selection.
Search & Book Sponsored Links
Search
or search all of Norway
Andy Warhol, Madonna and Self-Portrait with Skeleton Arm (After Munch)
Andy Warhol, Madonna and Self-Portrait with Skeleton Arm (After Munch).
Photo: Haugar Vestfold Kunstmuseum
Campaign
Course
Event
Partner
Media
Meetings
Travel Trade

Denne våren viser Munchmuseet fram to av den moderne kunsthistoriens mest særegne figurer. Men kanskje er ikke den norske ekspresjonisten og den amerikanske popkunstneren like forskjellige som vi tror?

Publisert: 20. april 2018

De siste årene har Munchmuseet knust publikumsrekorder med utstillinger der verk av Edvard Munch har blitt rekontekstualisert og vist frem med andre kunstnere, fra van Gogh og Gaugin til Bjarne Melgaard og Robert Mapplethorpe.  

Nå har museet en ny godbit på lager. 26. mai åpner utstillingen Andy Warhol – After Munch i Kunsthall Oslo, der den norske mesterens innflytelse på popkunst-ikonet presenteres i fullt monn.

Overflate vs. sjelegranskning

Andy Warhol, The Scream (After Munch)
Copy of Andy Warhol, The Scream (After Munch).
Photo: The Andy Warhol Foundation for the Visual Arts / Sparebankstiftelsen DNBNOR

Ved første øyekast kan de kunstneriske universene til Edvard Munch og Andy Warhol fremstå som rene motsetninger. Førstnevnte betraktes gjerne som en noe dyster inspektør av våre sjelelige dyp, mens Warhol typisk forbindes med skinnende flater, kjendisdyrkelse og fascinasjon for konsum. 

Så enkelt er det imidlertid ikke, forteller Munchmuseets kommunikasjonsdirektør Gitte Skilbred til Visit Norway.  

– After Munch-serien bidrar til å nyansere vår oppfatning av de to kunstnerne. Mange har inntrykk av at Warhol hadde en overfladisk tilnærming til objektene han fremstilte, men i disse maleriene viser han en inngående forståelse for samtidskulturen i denne perioden. 

– Munch, derimot, oppfattes vanligvis som en plaget og melankolsk kunstner, men gjennom Warhols serie synliggjøres den ikoniske statusen motiver som Skrik har fått med årene – de har blitt en del av populærkulturen, sier Skilbred.

Warhol i Norge

Andy Warhol, Eva Mudocci (After Munch)
Andy Warhol, Eva Mudocci (After Munch).
Photo: Haugar Vestfold Kunstmuseum

After Munch-serien består av femten hovedverk basert på fire forskjellige Munch-motiver: Skrik, Brosjen. Eva Mudocci, Madonna og Selvportrett. 

Utstillingen viser tre av hovedverkene i After Munch-serien, sammen med noen av de unike fullskala-trykkene, upubliserte trykk og en av Warhols originale blyanttegninger basert på selvportrettet. Dermed får publikum innblikk i Warhols kunstneriske prosess i arbeidet med den ferdige serien.  

– Andy Warhol er et kjent navn for de fleste, men ikke alle kjenner til kunstnerens tilknytning til Norge. Allerede i 1973 besøkte Warhol Oslo for å studere Munchs kunst ved Munchmuseet og Nasjonalgalleriet. Senere, i 1982, så han en Munch-utstilling ved norskeide Galleri Bellmann, noe som inspirerte han til å lage After Munch-serien, sier Skilbred og legger til: 

– Edvard Munch var, ved siden av Henri Matisse, en av Warhols favorittkunstnere.

Mer dybde, mer tilgjengelighet

Utstillingen er en del av serien Munchmuseet i bevegelse, der museets samling presenteres i bydelen der det nye Munchmuseet etter planen skal åpne i 2020, Bjørvika. 

I tillegg til de nevnte trykkene vises en privateid versjon av Brosjen. Eva Mudocci som aldri tidligere har vært vist i Norge. I tillegg vises filmen Kiss fra 1963 – også en kobling til Edvard Munch, ettersom Kyss er et av hans mest berømte verk.

– Vi håper våre besøkende sitter igjen med et annerledes og mer nyansert inntrykk av begge kunstnerne etter å ha sett utstillingen. Kanskje finner de mer dybde i Warhol enn den vanlige oppfatningen av ham skulle tilsi. Samtidig oppdager man kanskje en større grad av tilgjengelighet i Munchs kunstverk når motivene oppleves gjennom Warhols tolkninger, sier Gitte Skilbred ved Munchmuseet. 
 
Nysgjerrig på hva som skjer på kunstfronten i Norge denne våren? Sjekk vår oversikt over museer og utstillinger under:

Annonser

Nordic Choice Hotels - et annerledes hotellselskap

Hurtigruten - "verdens vakreste sjøreise"

Leiebil: AutoEurope har stort utvalg til uslåelige priser 

De Historiske hotel & spisesteder - unike opplevelser

Tilbake til toppen

Your Recently Viewed Pages