Dynamic Variation:
Offers
x

There was not an exact match for the language you toggled to. You have been redirected to the nearest matching page within this section.

Choose Language
Toggling to another language will take you to the matching page or nearest matching page within that selection.
Search & Book Sponsored Links
Search
or search all of Norway
Nigardsbreen
Nigardsbreen.
Photo: Sverre Hjørnevik / www.fjordnorway.com
Campaign
Course
Event
Partner
Media
Meetings
Travel Trade

Inne i dypet av Jostedalsbreen ligger det grotter som kan ta pusten fra den mest erfarne brevandrer. I motsetning til de populære turene over breen kan disse kun oppleves om vinteren.

Publisert 16. mars 2018

Isbreer dekker nesten én prosent av Norges langstrakte land. Blant landets flere tusen isbreer er Jostedalsbreen den største på europisk landjord – den strekker seg over fire kommuner og dekker nesten 500 kvadratkilometer.  

Men visste du at det skjuler seg et fremmed og vakkert univers under alle tonnene med is, der lyset, lyden og synet av elementenes forming av landskapet åpenbarer seg?

Nigardsbreen

Nigardsbreen.
Photo: Sverre Hjørnevik / www.fjordnorway.com

Hver grotte er unik

Høysesongen for brevandring er om sommeren. Bare på Jostedalsbreen og i Jotunheimen deltar årlig 13 000 tilreisende på turer og kurs, og i juli og august er mer enn 25 guider og kursledere i sving i området. 

Det er imidlertid vinteren som er sesongen for å oppleve blåis-hulene under en av Jostedalsbreens nesten 50 armer, Nigardsbreen.

Her i «iskatedralen» eller «den blå lagune», som den har blitt kalt, endrer islandskapet seg fra år til år, med grotter som forsvinner og nye som blir skapt.

NRK var nylig med på en av ekspedisjonene inn under Nigardsbreen. Der fikk et eldre par fra Nederland og et ungt par fra Frankrike ta turen inn i det aller helligste under den newzealandske guiden Ben Forsters myndige ledelse.

– Breen beveger seg hele tiden, så hver grotte er unik. Det å komme inn i en grotte er helt fantastisk, sier guiden til NRK.

Nigardsbreen

Nigardsbreen.
Photo: Sverre Hjørnevik / www.fjordnorway.com

Etter at en flere timer lang tur er tilbakelagt på ski eller truger, blir følelsen av å befinne seg i isen desto sterkere.

– Dette er helt fantastisk, jeg har nesten ikke ord. Det var virkelig verdt slitet med å komme seg hit, sier Gijsbert Dijkdrenth til NRK når han har kommet seg ned til grotten.

Kunnskap og utstyr essensielt

Brevandring er et populært fenomen i Norge, og Den Norske Turistforening og lokale breførerlag arrangerer en rekke utflukter rundt i landet. 

På flere av dem, deriblant Tystigbreen og Folgefonna, er det fullt mulig å stå på ski – kledd i shorts – mens du suser gjennom den fantastiske naturen.

Nigardsbreen

Nigardsbreen.
Photo: Sverre Hjørnevik / www.fjordnorway.com

Ved siden av de ordinære fjellvettreglene er det spesielt en ting som er viktig når du ferdes på isbreer: Aldri gå alene, selv om du er vant til å gå i fjellet. Sikkert og forsvarlig utstyr er også en forutsetning, og i mange tilfeller vil vandringen kunne kombineres med et nyttig kurs.    

Med lokalkjente og erfarne vandrere med på turen er det imidlertid trygt å ferdes på – og under – isbreer. Les deg opp på alle isbre-mulighetene i Norge her, og god tur!

Annonser

Nordic Choice Hotels - et annerledes hotellselskap

Hurtigruten - "verdens vakreste sjøreise"

Leiebil: AutoEurope har stort utvalg til uslåelige priser 

De Historiske hotel & spisesteder - unike opplevelser

Tilbake til toppen

Your Recently Viewed Pages