Dynamic Variation:
Offers
x

There was not an exact match for the language you toggled to. You have been redirected to the nearest matching page within this section.

Choose Language
Toggling to another language will take you to the matching page or nearest matching page within that selection.
Search & Book Sponsored Links
Search
or search all of Norway

Oslo før og nå

Ad

En historisk 3D-vandring i Oslo – pluss flere gamle kart, bilder og skatter

Norges hovedstad forandrer seg raskt. Hvis du vil se hvordan det en gang var, prøv denne virtuelle gåturen – eller se hundrevis av gamle bilder og kart.

Oslo er en by i hurtig utvikling. Få, om noen, europeiske hovedsteder vokser raskere.

Fantastiske tomter langs sjøfronten som inntil få år siden var preget av tung biltrafikk eller var fullesset med containere, er nå åpnet opp for befolkningen. Gamle industrilokaler langs Akerselva er blitt knutepunkter for uteliv og kultur.

Bjørvika, Oslo

Bjørvika, Oslo.
Photo: Widerøes flyveselskap. Oslobilder.no, CC BY-SA 3.0

Heldigvis blir også det gamle Oslo tatt vare på. Men endringer er ikke til å unngå – og de er jo også svært spennende å utforske.

Reisebyrået Expedia.no har laget en historisk 3D-tur av Oslo. Ved å legge historiske bilder over kartdata fra Google, lar de deg se historiske gater i moderne omgivelser.

«Se hvordan Oslo har forandret seg gjennom årenes løp. Begi deg ut på en virtuell gåtur i nåtidens og fortidens gater», heter det på Expedias nettside.

Sørenga, Oslo

Sørenga, Oslo.
Photo: Unknown. Oslobilder.no, CC BY-SA 3.0

En annen, fantastisk ressurs for å se fortidens Oslo er nettstedet Oslobilder.no. Her er det samlet en database med det beste fra en rekke ulike arkiver og samlinger – en sann gullgruve. Du kan gjøre detaljerte og avanserte søk, og finne fantastiske skatter. Mange av bildene kan brukes og deles under Creative Commons-lisenser.

Og til sist, en gladnyhet for kartnerdene: I dag meldte blant andre Aftenposten at Kartverket akkurat har offentliggjort rundt 600 gamle kart som har vært hemmelighetsstemplede, av militære hensyn.

Disse kan du bla i og utforske – ikke bare fra Oslo, men fra hele landet.

Stortinget, Oslo

Stortinget, Oslo.
Photo: Anders Beer Wilse. Oslobilder.no, CC BY-SA 3.0

For dem som er mer interessert i å se fremover, er det bare å ta en tur ned i Oslo sentrum, der ny og fantastisk arkitektur er til utstilling i alle faser av konstruksjon – fra første spadetak til ferdigstillelse.

Les også

Tilbake til toppen

Your Recently Viewed Pages