Dynamic Variation:
Offers
x

There was not an exact match for the language you toggled to. You have been redirected to the nearest matching page within this section.

Choose Language
Toggling to another language will take you to the matching page or nearest matching page within that selection.
Search & Book Sponsored Links
Search
or search all of Norway
SALT
SALT.
Photo: Baard Henriksen
Campaign
Course
Event
Partner
Media
Meetings
Travel Trade

Enorme fiskehjeller og en diger sauna invaderer Oslo

En av hovedmennene bak Bylarm og Trænafestivalen har gjenoppbygget den nordnorske kysten rett ved Operaen.

Ad

Rett over vannet fra Operaen har fire enorme fiskehjeller med ett dukket opp i Oslo – et lite stykke Nord-Norge transplantert til hovedstaden.

Hittil har det nomadiske kunstprosjektet SALT vært innom Svolvær i 2010 og Sandhornøy utenfor Bodø fra 2014 til 2015.

 

Det er blitt gjenstand for mye oppmerksomhet både i Norge og internasjonalt, hvor det blant annet ble omtalt av The Wall Street Journal og The Guardian. Nå har SALT altså reist sørover og landet på Langkaia, hvor det blir værende i to år.

– Å sette opp hundre meter med fiskehjeller i Oslo sentrum er et ganske tydelig symbol på hvor vi kommer fra, sier initiativtaker Erlend Mogård-Larsen.

– Norge har en av verdens lengste kystlinjer, og det er kysten og havet som har vært livsnerven i landet og ryggmargen i oppbyggingen av velferdsstaten.

Mogård-Larsen, som ellers leder Bylarm og er bookingansvarlig for Trænafestivalen, vokste selv opp på kysten. Han kaller dette sitt mest personlige og politiske prosjekt hittil, en reaksjon på det han mener er et manglende fokus på den norske kystkulturen.

– På folkemuseet på Bygdøy er det en liten flekk som er tilegnet kystkulturen. Resten handler om Østerdalen og bondekulturen. Jeg synes det er på tide at vi løfter frem det vi har hatt på kysten.

For dem som kommer innom åpningen i kveld anbefaler Mogård-Larsen å rusle en tur under den ene av hjellene, The Arctic Pyramid, rundt skumringstid for å høre lydinstallasjonen av kunstner Jana Windem.

– Den består av lyder fra havet satt sammen i en slags komposisjon, hvor du kan høre både hval, spekkhogger, sei og små krepsedyr. Det er veldig visuelt og skaper en del bilder når man går under den svære fiskehjellen og lytter.

 

#salt #visitnorway #langkaia #naustet @edelagathe @aiamaia #bff #installation #oslove #north

Et bilde publisert av Iris Jamne (@irisjamne)

Foruten hjellene har SALT satt opp flere andre bygninger nede ved vannet. Langhuset er et flerbruksbygg for kunstutstillinger, konserter og store middager, mens Naustet fungerer som kafé og bar, og er delvis konstruert av drivved.

– Dette er et godt gammeldags båthus innredet som bestemors kyststue, sier Mogård-Larsen.

– Å gå inn der er som å komme inn i en litt annen verden. Frem til påske er det bare åpent i helgene, men etter påske vil det ha åpent hele uka.

Det siste bygget, Árdna, er et amfi med plass til 125 personer, og som om et par uker også vil fungere som en diger sauna.

– Árdna er et samisk ord som betyr å søke etter en skatt, en hemmelighet.

Amfiet vil være et sted for debatter og samtaler om hav og miljø, både med og uten svetting. Her vil man også kunne sitte med utsikt mot sjøen og lytte til lydverk av den norske ambient-pionéren Biosphere og kunstnerne Margrethe Pettersen og Jana Winderen.

– Man kan se på Bjørvika og Operaen mens man hører lyden av nord både over og under vann.

 

#kunstprosjekt #salt #langkaia #operabygget #oslo #oslobilder #kunstogkultur

Et bilde publisert av britta_lise (@britta_lise)

Forhåpentligvis får SALT en litt roligere eksistens i Oslo enn da kunstprosjektet sist sto oppe på stranda i Sandhornøy. I 2015 kollapset nemlig hjellene i møte med årets første høststorm.

– Sånn er det ofte på kysten, sier Mogård-Larsen.

– Det ryker noen nausttak og låver og bygninger hvert år. Men man bygger det jo opp igjen.

SALT har adresse Langkaia 1 og åpner fredag 10. februar. Hjellene og bygningene blir stående frem til onsdag 31. oktober 2018.

Les også

Tilbake til toppen

Your Recently Viewed Pages