Dynamic Variation:
Offers
x

There was not an exact match for the language you toggled to. You have been redirected to the nearest matching page within this section.

Choose Language
Toggling to another language will take you to the matching page or nearest matching page within that selection.
Search & Book Sponsored Links
Search
or search all of Norway
Henie Onstad Kunstsenter
Henie Onstad Kunstsenter.
Photo: Henie Onstad Fotoarkiv
Campaign
Course
Event
Partner
Media
Meetings
Travel Trade

Henie Onstad Kunstsenter feirer et halvt århundre med nye skulpturer, et spacedisco-bestillingsverk og en storslått presentasjon av museets samling.

Publisert: 24. august 2018

I 1968 fikk det idylliske friluftsområdet Høvikodden i Bærum utenfor Oslo et musikk- og kunstsenter som umiddelbart skulle prege norsk kulturliv – og som fortsatt gjør det. 

Den norske kunstløperen og Hollywood-stjernen Sonja Henie hadde returnert til gamlelandet på femtitallet. Sammen med mannen Nils Onstad stiftet hun Henie Onstad Kunstsenter (HOK), der en samling som startet med rundt 300 verk nå rommer over 4000. Men kunstsamlingen er ikke alene grunnen til at jubilanten fortsatt fremstår som vital i 2018.

Henie Onstad
Henie Onstad.
Photo: Henie Onstad Fotoarkiv

Et hus med mange rom

Lars Mørch Finborud er kurator for billedkunst og musikk ved HOK. Han peker på at husets fremste kjennetegn gjennom disse 50 årene er at det har vært flere ting på én gang. 

– Da Henie Onstad ble påtenkt tidlig på 60-tallet fantes det verken et moderne museum, konserthus, cinematek, jazzklubb, moderne dansescene eller fritidsklubb på østlandsområdet. 

– Donatorene og senterets første direktør, Ole Henrik Moe, ville at Henie Onstad skulle huse alle disse tingene. Derfor ble ikke Henie Onstad et tradisjonelt museum, men et kunstsenter, sier han til Visit Norway.

Henie Onstad Kunstsenter, 1964
Henie Onstad Kunstsenter, 1964.
Photo: Henie Onstad Fotoarkiv

Det tverrkunstneriske fokuset gjør HOK unikt, mener Mørch Finborud – både i norsk og internasjonal sammenheng. 

En overfladisk titt på stedets 50 år lange historie bekrefter at han har et poeng: Det har skjedd svært mye forskjellig mellom disse arkitekttegnede veggene, fra et utall konserter, kinoforestillinger og danseoppsetninger til utstillinger med flere av verdens fremste kunstnere.  

Samlingen teller giganter fra Munch og Picasso til Miró og Matisse, med et spesielt fokus på den europeiske etterkrigens kunstbevegelser, som Fluxus og Cobra. I tillegg har viktige samtidige kunstnere blitt trukket mot senteret og omgivelsene. Yoko Ono, Christo, Marina Abramovic og John Cage er bare noen av dem som har oppholdt seg på Høvikodden i perioder.

Yoko Ono
Yoko Ono.
Photo: Henie Onstad Fotoarkiv

Audiens hos spacedisco-kongen

Da HOK åpnet dørene i 1968, var seansen lydlagt av den fremadstormende unge komponisten Arne Nordheim, som fremførte bestillingsverket Solitaire for elektronisk musikk og lys. 50 år senere er det annen internasjonalt anerkjent elektronika-skikkelse som bærer den soniske stafettpinnen videre.    

– Da vi skulle velge kunstner til bestillingsverket femti år senere, spurte vi oss selv hva som er den sjangeroverskridende og nyskapende elektroniske musikken i 2018? Vi kom frem til at det var naturlig å be kongen av spacedisco og en av de mest sentrale aktørene på den elektroniske musikkscenen gjennom 20 år – Lindstrøm – om å lage bestillingsverket, sier Lars Mørch Finborud. 

Bestillingsverket fremføres med synthesizere, trommemaskiner og eldre instrumenter, og lyden akkompagneres av scenografi fra lyskunstner Kyrre Heldal Larsen. Men det er langt fra alt som skjer på HOK i høst, røper Mørch Finborud. 

– Vi åpner i tillegg den store utstillingen Turn and Face the Strange, som viser frem ulike sider ved Henie Onstads kunstsamling. Samtidig åpner vi også dørene til den permanente installasjonen Hymn of Life av Yayoi Kusama, og Per Inge Bjørlo har laget noen fantastiske nye skulpturer som vil prege kunstsenterets uteområde.

25 år med Astrup Fearnley

Kunstinteresserte har imidlertid mer å glede seg over i disse dager: Det er nemlig ikke bare på Høvikodden det feires rund bursdag i år.

I Oslo sentrum finner vi den spreke 25-åringen Astrup Fearnley Museet, som ble åpnet i Kvadraturen i 1993 og flyttet til Tjuvholmen i 2012. Museet er kanskje aller mest kjent for å ha Jeff Koons’ kontroversielle porselensskulptur Michael Jackson and Bubbles i sitt eie, men den kvalitetstunge kunstsamlingen favner fra Cindy Sherman og Damien Hirst til Nate Lowman.

Jubileumsåret har blitt markert med en rekke forskjellige utstillinger tidligere i år, og i høst serverer Astrup Fearnley dypdykk inn i verkene til Dan Colen, Jeff Koons og Frank Benson.

Annonser

Nordic Choice Hotels - et annerledes hotellselskap

Hurtigruten - "verdens vakreste sjøreise"

Leiebil: AutoEurope har stort utvalg til uslåelige priser 

De Historiske hotel & spisesteder - unike opplevelser

Tilbake til toppen

Your Recently Viewed Pages