Dynamic Variation:
Offers
x

There was not an exact match for the language you toggled to. You have been redirected to the nearest matching page within this section.

Choose Language
Toggling to another language will take you to the matching page or nearest matching page within that selection.
Search & Book Sponsored Links
Search
or search all of Norway
Silvia Lawrence
Silvia Lawrence.
Photo: Heart My Backpack
Campaign
Course
Event
Partner
Media
Meetings
Travel Trade

Etter å ha besøkt 70 land flyttet den amerikanske bloggeren til Norge

Da hun slo seg ned i en liten norsk bygd, fryktet reisebloggeren Silvia Lawrence at leserne hennes ville forsvinne. I stedet mangedoblet de seg.

Ad

I 2015 hadde amerikanske Silvia Lawrence sett mye av det verden har å by på.

Hun hadde vokst opp i Worcester, Massachusetts, undervist i engelsk i to år i Japan og backpacket gjennom steder som Midtøsten og Balkan i årevis. På veien startet hun en reiseblogg etter gjentatte oppfordringer fra venn og reisefølge Danielle, som var journalist.

– Jeg var litt motstander av ideen, fordi det virket merkelig å dele så mye av livet mitt på nettet. Men hun overbeviste meg, og jeg forelsket meg i blogging.

Sammen med Danielle hadde hun reist rundt i Sentral-Asia, og funnet sin nisje ved å blogge fra uvanlige reisemål som Tadjikistan og Kurdistan. Senere, etter at Danielle hadde reist hjem, fortsatte Silvia på egen hånd gjennom blant annet Iran og Kaukasus.

I Thailand møtte hun kjæresten sin, engelskmannen Dan. Etter hvert bestemte de to seg for å finne et mer permanent hjem.

Forslaget til Silvia etter å ha besøkt 70 land: Norge, stedet hvor moren hennes var født og hun selv hadde tilbragt flere ferier under oppveksten.

Slik gikk det til at paret flyttet til vesle Rauland og bosatte seg oppe i en fjellside i hytta til Silvias bestemor, nesten tusen meter over havet, ved kanten av Hardangervidda.

– Hardangervidda er så tom og åpen. Jeg har milevis med utsikt, det føles som om jeg er på kanten av verden.

💙 this view!

Et bilde publisert av Silvia Lawrence (@heartmybackpack)

 

De har noen utfordringer, spesielt om vinteren. For eksempel utedo i stedet for bad, og et meterhøyt lag med snø på bakken til enhver tid. Men Silvia klager ikke.

– Det er som en tegnefilmversjon av Norge.

Hun og Dan flyttet opprinnelig til Trondheim, men fant ut at de ville dra et sted som var stillere og nærmere naturen. Etter at hun skrev en bloggpost om bestemorens hytte ble de kontaktet av Visit Rauland, og snart hadde begge fått jobb på den lokale Spar-butikken.

– Kundene og kollegene mine virket litt tilbakeholdne først, det tok en stund å komme innpå dem. Nå snakker vi alltid til hverandre som familie. Jeg føler meg vennligere enn jeg pleide, dette er et veldig tett sammenknyttet samfunn.

For noen uker siden fant en av stamkundene hennes mot til å spørre om hun er amerikansk.

– Vi har sett hverandre siden januar, sier hun og ler litt.

– Jeg tror du vet godt at jeg er amerikansk. Men da var det sånn at den personen omsider var klar for å snakke med meg. Jeg liker at folk er litt mer reserverte her, og at de er varme når du blir kjent med dem. Og den selvironiske mørke humoren er hysterisk morsom.

Det finnes noen kulturforskjeller. Der «how are you» i USA ikke er annet enn en hilsemåte, kan det i Norge tolkes som et genuint spørsmål. Og da får man vite hvordan folk faktisk har det, uansett om det er bra eller dårlig.

– Det er veldig søtt. Jeg opplever det som veldig ektefølt, og da er det greit å få et ekte svar. Jeg har på en måte omfavnet det, og jeg gjør det med mange andre engelsktalende folk. Spør de hvordan det går, gir jeg dem en hel lekse om «vel, du veit…» Mora mi kan ha litt trøbbel med det. Hun spør ofte bestemoren min hvordan hun har det, og da blir bestemor irritert, som om hun driver og snoker og skal overvåke henne.

Etter en tid i Norge har Silvia innsett at mange av morens særtrekk hun la merke til i oppveksten egentlig var merkelig spesifikke norske særtrekk.

– Som for eksempel å puste inn når man sier «ja». Hhhhjjaaah. Og avhengighet av tran. Amerikanere liker å medisinere mot alt mulig, men mamma sier at alt du egentlig trenger er tran. Og kanskje litt Tylenol.

Hun har bitt seg merke i andre norske særegenheter også.

– Nordmenn synes veldig kjedelige ting er interessante, slik som å se en båt på sakte-tv. Selv tv-nyhetene er ganske milde. Der amerikanske nyheter dekker veldig ekstreme og skumle hendelser, så jeg på norsk tv nylig et tre minutter langt innslag dedikert til det som lot til å være en dame som fotfulgte et ekorn gjennom en park.

Da Silvia flyttet til Norge og trappet ned på reisingen, fryktet hun at leserskaren til reisebloggen Heart My Backpack (hun anslår at 40 prosent av leserne er amerikanske, mens 45 prosent er fra ulike deler av Europa) ville svinne hen. I stedet skjedde det motsatte.

– Da jeg flyttet hit, hadde bloggen min kanskje 20–30 000 treff i måneden. Nå er det tallet 100 000. Og i blant 150 000. Man hører alltid at Norge er et perfekt sted, så folk er nysgjerrige på hvordan det faktisk er her. Jeg får mailer hver dag fra folk som spør hvordan de kan flytte hit, eller som ber om reisetips.

1. Rjukan

 

Et sted alle i Norge bør besøke, som var viktig under andre verdenskrig. De har fantastisk natur med Gaustatoppen, og så er det interessant at byen ikke har sol seks måneder i året fordi dalen er så smal. Derfor har de speil som reflekterer sol ned i byen.

2. Åna-Sira

This village is called Roligheten, which translates to The Calm. Pretty perfect, don't you think?

Et bilde publisert av Silvia Lawrence (@heartmybackpack)

Her ble jeg imponert. Det finnes en vei som går til Roligheten som er noe av det vakreste jeg har sett noe sted. En veldig liten landsby ved vannet, omringet av fjell.

3. Gamle Strynefjellsvegen

Den vakreste bilturen jeg har hatt i Norge. Det er en sløyfe av en gammel vei som ble bygget på 1800-tallet og sto ferdig i 1884, jeg så for meg hestekjerrer på den da vi kjørte her. Det er få biler her, og når du kjører innover, blir alt helt rolig og stille.

4. Folldal

A perfect weekend at a cozy log cabin in the mountains.

Et bilde publisert av Silvia Lawrence (@heartmybackpack)

Denne plassen skal være det tørreste stedet i Norge. Det var interessant fordi det er veldig langt innenlands og ligger veldig høyt oppe, med lite planteliv. Jeg tenker vanligvis på Norge som et sted med fjell og sjø, men Folldal er bare veldig øde og tørt.

Du kan lese Silvias blogg på heartmybackpack.com.

Les også

Tilbake til toppen

Your Recently Viewed Pages
Ad
Ad
Ad
Ad