Dynamic Variation:
Offers
x

There was not an exact match for the language you toggled to. You have been redirected to the nearest matching page within this section.

Choose Language
Toggling to another language will take you to the matching page or nearest matching page within that selection.
Search & Book Sponsored Links
Search
or search all of Norway
Torghatten
Torghatten.
Photo: Margunn Ebbesen
Campaign
Course
Event
Partner
Media
Meetings
Travel Trade

Fanget unikt Torghatten-fenomen på kamera

Dette bildet er mulig å ta kun to ganger i året. Stortingspolitiker Margunn Ebbesen tok det ved en tilfeldighet.

Ad

Stortingspolitiker Margunn Ebbesen fra Brønnøysund sikret seg et helt spesielt blinkskudd da hun gikk tur utenfor hjemplassen sist helg og tilfeldigvis gløttet bort mot fjellet Torghatten da sola var på vei ned.

Der merket hun at sola hadde fylt det karakteristiske hullet som går tvers gjennom fjellet. Det utrolig sjeldne bildet Ebbesen fikk tatt av fenomenet er som å se et digert mørkt trolløye med en lysende pupill i midten, en stum observatør som stirrer ut over havet.

– Jeg var plutselig på rett sted til rett tid, sier hun til VG.

Det er visstnok kun to ganger i året at sola fyller hullet på denne måten, og det nøyaktige tidspunktet er aldri kjent på forhånd – kun at det er én gang rundt denne tiden, og én gang på sensommeren.

Granittfjellet Torghatten oppsto ifølge NRK da kontinentene Nord-Amerika og Europa kolliderte for 600 millioner år siden, selv om sagnene vil ha det til at fjellet er hatten til Skarsfjellgubben.

Han kastet den for å stoppe en pil fra Hestmannen, ulydig sønn av Vågakallen, noe som resulterte i det karakteristiske hullet som har gjort dette til en av Norges mest kjente fjellformasjoner.

I realiteten ble hullet dannet under istiden, da is og vann tæret seg gjennom løse bergarter nede i fjellet mens de hardere bergartene lenger oppe strittet imot.

Selv om fjell og sol bare klaffer et par ganger i året, er Torghatten et populært og lett tilgjengelig reisemål hele året gjennom. Fjellet er blant annet en del av Kystriksveien (last gjerne ned den nye reiseguiden for 2017 her), som er omtalt av National Geographic som en av verdens 101 mest billedskjønne reiseruter. 

Fra Brønnøysund er adkomsten til Torghatten enkel med bil eller sykkel, og vel fremme tar det bare 20 minutter å ta seg frem til hullet. For dem som ønsker å tilbringe litt kvalitetstid ved Torghatten (sommerstid er det et godt sted å få med seg midnattssola) har Torghatten Camping ved foten av fjellet både hytter til utleie og en egen strandrestaurant.

Ebbesen sier til VG at hun håper bildet gjør at flere får lyst til å komme på besøk for å se fjellet hun selv er så glad i.

– Torghatten er jo et landemerke. Når man kommer kjørende sørfra, tar av fra E6 og fortsetter ut mot havet, kan man se Torghatten langt der ute. Hver gang jeg ser fjellet med hullet føler jeg at jeg har kommet hjem.

Les også

Tilbake til toppen

Your Recently Viewed Pages