VIKTIG! Les denne informasjonen om Koronaviruset og reising i Norge
Dynamic Variation:
Offers
x

There was not an exact match for the language you toggled to. You have been redirected to the nearest matching page within this section.

Choose Language
Toggling to another language will take you to the matching page or nearest matching page within that selection.
Search & Book Sponsored Links
Search
or search all of Norway
Gaularfjellet
Gaularfjellet.
Photo: Trine Kanter Zerwekh / Statens vegvesen

Fantastisk stoppested hylles med egen arkitektpris

Utsikten Gaularfjell tar pusten fra de tilreisende. I går vant den en prestisjetung pris for sitt særegne utseende.

Utsikten langs riksvei 13 fra Vetlefjorden mot Gaularfjell er egnet til å gi de fleste et lite sug i magen. Blant høye fjell og dype dalfører er det som om man befinner seg på toppen av verden og titter ned - altså et perfekt sted å stanse bilen for å strekke på beina.

Dermed setter man, naturlig nok, opp en rasteplass.

Gjengen som driver Nasjonale turistveger var imidlertid ikke fornøyde med å bare slenge opp en asfaltert parkeringflekk på fjellet, så de kontaktet arkitektene i Code: arkitektur AS for å skape et mer minneverdig stopp for dem som ferdes langs veien.

 

Resultatet, Utsikten Gaularfjell, har allerede fått mye oppmerksomhet i utlandet, og tirsdag vant rasteplassen ifølge Bygg.no utmerkelsen Betongtavlen for måten rasteplassen benytter betong på en miljømessig, estetisk og teknisk fremragende måte.

Turister som kommer opp på Gaularfjell finner et lysegrått betongflak med hjørner hengende i lufta som de kan rusle ut på for å speide ut over panoramaet.

Det er den typen bygning som makter å se futuristisk ut samtidig som det glir perfekt inn i et uberørt landskap formet gjennom milliarder av år.

Gaularfjellet
Gaularfjellet.
Photo: Jarle Wæhler / Statens vegvesen

Fra juryens begrunnelse står det blant annet:

«Utsikten fra plattformen fanger hele det storslåtte landskapsrommet mellom fjellene og er ett av flere steder over Gaularfjell der man kan stoppe å få en variasjon av opplevelser som spenner fra mektig utsikt og ville fossestryk til idylliske setertun oppe på fjellplatået. Betongflaket balanserer med sin elegante og presise form med letthet i knekkpunktet mellom den bratte stigningen og fjellplatået bak. Flaket gir assossiasjoner til et piknikteppe eller en papirbrett med tre vinger, der hver av de tre vingene spenner fritt ut fra et balansepunkt i det horisontale midtpartiet som ligger harmonisk i ro på en fjellknaus.»

Betongannekset Knapphullet i Sandefjord var årets andre mottaker av Betongtavlen.

Read more

Tilbake til toppen

Your Recently Viewed Pages