Dynamic Variation:
Offers
x

There was not an exact match for the language you toggled to. You have been redirected to the nearest matching page within this section.

Choose Language
Toggling to another language will take you to the matching page or nearest matching page within that selection.
Search & Book Sponsored Links
Search
or search all of Norway
Stranda
Stranda.
Photo: Fredrik Schenholm - Visitnorway.com
Campaign
Course
Event
Partner
Media
Meetings
Travel Trade

Store snøopplevelser venter utenfor de opptråkkede løypene. Her er et utvalg av dem.

Publisert: 1. desember 2017

De store anleggene har egentlig alt man kan begjære av en dag, helg eller ferie med ski på beina: Bakker i ulik vanskelighetsgrad, preppede løyper, behagelige heiser, fine overnattingssteder i umiddelbar nærhet til bakkene, og deilig mat og drikke til pausene.

Og store, flotte skianlegg finnes det heldigvis mange av rundt om i landet!

Det kanskje ikke like mange vet, er at Norge også har flere spennende, og ikke fullt så kjente, alternativer for deg som er sulten på et skieventyr utenom det vanlige. Så lenge du hele tiden har fokus på sikkerhet, og respekterer skredvarslingen, er det ikke noe galt i å utforske alternativene.

Her er noen av dem:

Dra på ski-cruise med Hurtigruten i Nord-Norge

En reise med Hurtigruten er en eventyrlig opplevelse i seg selv, men er du en skientusiast som ønsker å få enda mer ut av opplevelsen, kan du bli med på et toppturseilas – hvor sjøreisen med MS Nordstjernen kombineres med turer og frikjøring i noen av Nord-Norges beste fjell!

Hurtigruten Arctic Ski & Sail byr på tre netter med seiling og tre dager på ski i områder med supre pudderforhold som er ukjente for selv mange av de profesjonelle offpiste-kjørerne.

Hurtigruten Arctic Ski & Sail
Hurtigruten Arctic Ski & Sail.
Photo: Trond Gansmoe Johnsen

Hver dag tar erfarne, lokale toppturguider deg med rundt 1000 meter over havet, hvor dere kan nyte den magiske utsikten, før dere farer ned mot det knallblå havet og cruiser inn til afterski og middag på skipet. Reisen går fra Tromsø, via Senja, Lyngen og Kvaløya, og arrangeres i april – når værforholdene er supre, med både snødekte fjelltopper, lange lyse dager og stigende temperaturer.

Hurtigruten Arctic Ski & Sail
Hurtigruten Arctic Ski & Sail.
Photo: Trond Gansmoe Johnsen

Løypene tilpasses alle nivåer, slik at både nybegynnere og veteraner med god kondisjon kan bli med på moroa. Den britiske avisen The Times beskriver turen som ”absurd fornøyelig”, mens The Telegraph omtaler det å dra på denne reisen som ”noe av det beste du kan gjøre”.

Bruk toget som skiheis på Hardangervidda

Flåmsbanen
Flåmsbanen.
Photo: Paul Edmundson/Flåm AS

Mens turistene strømmer til Flåmsbana om sommeren, er det ikke like mange som har fått øynene opp for at den også er et yndet framkomstmiddel for toppturer og skikjøring på vinterstid.

Flåmsbana, som av Lonely Planet har blitt kåret til verdens beste togreise, tar deg fra havsnivå ved Sognefjorden i Flåm til høyfjellsstasjonen Myrdal på Hardangervidda, 867 meter over havet, i løpet av en times tid (se video her).

Da kjører du på en av verdens bratteste toglinjer, forbi Rallarvegen, stupbratte fjellsider, frosne fossefall og mange utsiktspunkter. Framme på Myrdal har du et godt utgangspunkt for å legge ut på topptur – før du kan fyke ned til Flåm og ta toget opp igjen.

Dermed fungerer toget som en skiheis som tar deg til foten av ulike fjell på en miljøvennlig måte.

Frikjøring på Stranda

Skianlegget Strandafjellet, ved kanten av Sunnmørsalpene i Møre og Romsdal, byr ikke bare på sju heiser og 18 nedfarter – men også på et av Skandinavias beste frikjøringsområder.

Stranda er kjent som et pudderparadis, og her har du sjansen til å utforske nedfarter du ikke visste fantes. Her stuper de bratte fjellsidene rett ned i fjorden, og sørger for superidylliske kulisser.

Stranda
Stranda.
Photo: Fredrik Schenholm - Visitnorway.com

Føler du deg ikke erfaren nok til å dra ut på puddertur på egen hånd, finnes det operatører som byr på guidede turer, enten du vil ut på eventyr i noen timer eller noen dager.

Uteguiden tilbyr blant annet en dag med offpistguiding, og en helg eller uke med toppturer.

Stå på ski i shorts og t-skjorte

Folgefonna
Folgefonna.
Photo: Skiinformarmatie.nl

Er du blant dem som er så glad i å kjøre ski at vinteren føles altfor kort, kan du prise deg lykkelig over steder som Stryn og Fonna – begge alpinsentre som holder koken om sommeren

På Stryn Sommerski på Tystigbreen, innerst i Nordfjord i Sogn og Fjordane, bringer en stolheis deg opp til brebassenget hvor det er mulighet for frikjøring på eget ansvar, mens terrengparken ved stolheistraseen byr opp til jibbing, lek og moro.

Fonna Glacier Ski Resort, beliggende ved Jondal i Hordaland, byr på sommerskikjøring på Folgefonna – Norges tredje største isbre. Her er skiheisen montert direkte på isbreen, og det 1200 meter lange skitrekket tar deg til både fire løyper i ulike vanskelighetsgrad, frikjøring, langrennsløype og freestylepark.

3 forslag til deg som er ute etter en annerledes skiopplevelse

Tore Meinik, nettredaktør i magasinet Fri Flyt, deler sine beste tips.  

– Dra på topptur i Sunndalsfjella på Nordmøre. Der finner du svære fjell med et spennende og tidvis krevende skiterreng, i et område som ofte havner litt i skyggen av de mer kjente stedene.

– Tilbring en dag i et ikke så kjent skianlegg uten toppturutstyr. Vi har mange slike skisentre i Norge, og overraskende mange av dem har strålende forhold for lek på ski: Sogndal, Eikedalen, Voss, Tusten, Surnadal og Oppdal – for å nevne noen. Glem alderen din, kjør overalt, framlengs, baklengs, hopp og herj og bare ha det gøy!

– Kombiner toppturen med litt enkel vinterklatring. Enten du har kunnskapen som trengs selv, eller om du leier en kvalifisert guide, er det flott å krydre skiopplevelsen med smale egger og klyving i fjellet.

Stryn
Stryn.
Photo: Bård Basberg/Loen Skylift

... Og noen ting det er viktig å være obs på:

– Legger du ut på skieventyr utenfor de opptråkkede stiene MÅ du ha kunnskap om snøskred, samt ydmykhet til å oppføre deg etter kunnskapsnivå, ferdighetsnivå og forhold, og ha evnen til å la fornuften styre.

– Ha skredutstyret i orden.

– Har du ikke den nødvendige kunnskapen om skred: Gå kurs, lei guide og les masse bøker om temaet.

– Kom deg opp om morgenen. Ikke bare fordi man da får gjort unna mye av den trege stigningen før varmen øker skredrisikoen, men også for å ha margin på dagslys i tilfelle noe skulle skje.

Annonser

Nordic Choice Hotels - et annerledes hotellselskap

Hurtigruten - "verdens vakreste sjøreise"

Leiebil: AutoEurope har stort utvalg til uslåelige priser 

De Historiske hotel & spisesteder - unike opplevelser

Tilbake til toppen

Your Recently Viewed Pages