Dynamic Variation:
Offers
x

There was not an exact match for the language you toggled to. You have been redirected to the nearest matching page within this section.

Choose Language
Toggling to another language will take you to the matching page or nearest matching page within that selection.
Search & Book Sponsored Links
Search
or search all of Norway
Campaign
Course
Event
Partner
Media
Meetings
Travel Trade

Hundrevis så det første ørneegget klekke direkte på nett. Nysgjerrig på hvordan livet i redet utvikler seg? Følg den fjærkledde familien her.

Fugletitting krever vanligvis erfaring, tålmodighet og fysisk tilstedeværelse. Slitsomt og upraktisk, sier du? Heldigvis har Zooom.no rigget til slik at du kan studere fugl fra din egen stue. På nettsiden deres finner du ulike livesendinger som viser ville norske dyr døgnet rundt, særlig fugler.

Men ikke hvilke som helst fugler. For tredje sesong på rad kan du titte inn i redet til havørnparet Baronen og Baronessen på Smøla på kysten av Nordmøre. Denne våren er den sjette hekkesesongen de to tilbringer sammen, og atter en gang fanger et fuglevennlig kamera hverdagslivet i tretoppen. Natt og dag, uke etter uke.

Se hva som skjer i ørneredet akkurat nå:

De to foregående sesongene byttet hunn- og hannørnen på å ruge i 38 dager før eggene klekket. Det samme skjedde denne gangen: Etter nøyaktig 38 dager, stakk den første ørnungen hodet ut av egget sitt.

Havørn

Nord-Europas største rovfugl, den fjerde største i verden

Hunnen er større enn hannen

Vingespennet kan bli opptil 2,65 meter

Den kan veie opp mot 7 kilo

De spiser for det meste fisk og sjøfugl, men også pattedyr

Hanner og hunner bytter på å ruge og å mate ungene sine

De kan bli opptil 50 år gamle, i Norge er rekorden 33 år

Smøla på Nordmøre har verdens tetteste bestand av hekkende havørn

Drama i forrige sesong

Blant Smølas 50 hekkende havørnpar regnet Zoooms eksperter det som mest sannsynlig at Baronen og Baronessen ville bli foreldre.

I 2015 oppdro de ørnungene Jeppe og Nille. I fjor vår fikk Baronessen to nye egg, og etter 38 dager med ruging kom Storm og Stille til verden. Mens Storm skulle vokse seg stor og til slutt forlate redet, døde Stille på dramatisk vis, og ble så spist av Storm og moren.

Havørnunger
Havørnunger.
Photo: Zooom.no

«Stille hadde hatt problemer i lang tid før den døde, og jeg føler meg ganske trygg på at det var noe alvorlig og fundamentalt galt med den. Uten at jeg vet hva,» sa Zoooms ørneeksepert Espen Lie Dahl i et intervju på prosjektets nettside.

En ting er han i hvert fall sikker på, matmangel er ikke årsaken.

«Det er mer enn nok mat på Smøla nå, både makrell og gås- og måkeunger.»

Følelsesladd fugletitting

Havørn Baronessen
Havørn Baronessen.
Photo: Zooom.no

Zooom fikk mange sterke reaksjoner da Stille døde. Men som Dahl peker på, havørnen er en åtseleter som er vant til å spise døde dyr.

«De er nok også frikoblet fra det vi legger i begrepet kannibalisme. Så det er ikke overraskende, uten at jeg vet hvor vanlig er uvanlig det er.»

Han sier han forstår at seere reagerer når det skjer med ørnunger de har fått et nært forhold til.

«Samtidig tror jeg det er viktig at vi legger vår tilnærming til tilværelsen litt til side når vi ser på dette. Dette skjer i naturen, og der er det helt andre spilleregler som gjelder. Dyr legger ikke det samme i det som skjer som vi mennesker gjør,» sier Dahl.

Zooom kaller seg selv «den eneste kanalen som gir deg et usminket bilde av det som foregår i naturen».

De strømmer live døgnet rundt, og deler på denne måten nærbilder av ville dyr i nordisk natur «uten sensur og filter av noe slag». Aktørene i Zooom ser det som sitt samfunnsoppdrag å vise fram naturen slik den er, med deres egne ord: «vakker, rå og brutal».

Tilbake til toppen

Your Recently Viewed Pages