Dynamic Variation:
Offers
x

There was not an exact match for the language you toggled to. You have been redirected to the nearest matching page within this section.

Choose Language
Toggling to another language will take you to the matching page or nearest matching page within that selection.
Search & Book Sponsored Links
Search
or search all of Norway
Svalbard
Svalbard.
Photo: Thomas Bujack
Campaign
Course
Event
Partner
Media
Meetings
Travel Trade

For å brygge polarøl på Svalbard
måtte han kjempe mot loven

Robert Johansen gikk fra å grave kull på Svalbard til å starte verdens nordligste bryggeri mot alle odds.

Ad

Inntil nylig var Tromsø-baserte Mack verdens nordligste bryggeri.

Skal du finne verdens nordligste bryggeri i dag, må du imidlertid forflytte deg et godt stykke lenger nordover, til Longyearbyen og Svalbard Bryggeri, som i fjor produserte 130 000 liter av verdens nordligste øl.

Historien bak bryggeriet dreier seg vel så mye om bryggerisjef Robert Johansens kjærlighet til Svalbard som til øl. Han kom først opp hit i 1982 for å jobbe i gruvene.

– Det var ikke noe for dem med det minste snev av klaustrofobi eller frykt for fysisk hardt arbeid. Ti stykker kom opp for å jobbe. Etter seks måneder var vi bare to igjen, resten hadde reist ned.

De som ble igjen i Longyearbyen, ble et tett og godt lite miljø

– Folk hadde litt eventyr i seg, og de tjente relativt godt med penger. Man ble betatt og fikk Svalbard-basillen inn under huden.

Hver helg var Johansen og kollegene ute i den ville naturen på snøscooter og bodde på hytter. I begynnelsen av januar hvert år var Johansen og en kompis fast bestemte på å være de første som skrev seg inn i hyttebøkene på østkysten.

– Det var ikke mye GPS i den tida. Første måneskinnshelga hvert år skulle vi over, sånn at vi hadde litt lys. Da vi kom over til østkysten et år hadde isbjørnen slått inn hyttedøra så hytta var full av sne.

Badet i måneskinn og nordlys lå Johansen på scooteren i den vindstille natten og så kompisen lempe sne ut av hytta. Den totale stillheten ble kun brutt av fjordisen.

– Vi hørte det braket som et kanondrønn da isen beveget seg. Man kunne telle på én hånd hvor mange som befant seg lenger nord enn oss. Jeg er ikke mye religiøs av meg, men kan godt tenke meg at det er sånn en religiøs opplevelse må være. Det bergtok meg fra første stund.

Spol frem noen år. Johansen ble etter hvert pilot og fløy på Svalbard mellom Longyearbyen Svea og Ny Ålesund, fjorten dager på, fjorten dager av. Da kona og barna hjemme i Tromsø var på jobb og skole på dagtid, tok han over kjøkkenet for å eksperimentere med ølbrygging. Etter hvert kom tanken om å starte et eget bryggeri på Svalbard.

– Vi har jo ikke noe der oppe vi kan kalle vår egen produksjon. Vi produserte kull og sendte ned, ellers har det ikke vært noe.

Malt makes us happy. We can prove it! #malt #longyearbyen #arctic #polarbeer

A photo posted by Svalbard Bryggeri (@svalbardbryggeri) on

 

Da han ringte sysselmannen for å høre om mulighetene for å starte, fikk han imidlertid et nedslående svar:

– Det lot seg ikke gjøre fordi det var en gammel lov fra 1928 som sa at man ikke kunne tilvirke alkohol på Svalbard.

Johansen kontaktet myndighetene og ba om at loven måtte endres. Etter den første mailen bestemte han seg for å ringe en gang i måneden til han hadde nådd målet sitt.

– Det tok fem og et halvt år. Jeg ble veldig godt kjent med hun som satt som saksbehandler.

Sommeren 2014 var loven omsider endret, og i august året etter tappet verdens nordligste bryggeri endelig sitt første øl.

Ifølge Robert Johansen består ølet av 94 prosent vann fra Svalbard, og 16 prosent av dette igjen er fra den 2 000 år gamle Bogerbreen. Når mineraler, enzymer og vørter i gjæringskaret gjennomgår den kjemiske bryggeprosessen, sier Johansen at dette setter et eget preg på ølet.

– Det er vannet som gjør smaken. Steinen på Svalbard er porøs, så vannet får med seg mye mineraler når det kommer ned elva til isdammen. Malt og humle og gjær er likt over alt, men tar jeg oppskriften med meg ned fra Svalbard og brygger den med vannet i Tromsø, får ølet en annen smak.

Office view...aaah Friday! #spitsbergen #longyearbyen #darkseason #stout #caskcanning #arcticbeer in the #arctic

A photo posted by Svalbard Bryggeri (@svalbardbryggeri) on

 

I fjor produserte Johansen, kona Anne Grete Johansen og tre andre kolleger 130 000 liter, fordelt på ølsortene pale ale, pils, weissbier og IPA stout samt noen andre typer fatøl. Foruten å forsyne lokalsamfunnet med øl selges det nå til resten av landet gjennom enkelte Coop-butikker, samtidig som det ramler inn forespørsler fra både Europa og USA.

Kapasiteten er enn så lenge på 250 000 liter i året, men bryggerisjefen planlegger å utvide ytterligere. Responsen på ølet har vært god, noe Johansen tror skyldes like mye historien bak som smaken, noe han merker når bryggeriet har omvisninger.

– Verden trenger jo ikke et øl til. I mylderet av mikrobryggerier er det historien bak som gjelder, det er den folk er interessert i.

Se hvordan Svalbardølet lages

Les også

Tilbake til toppen

Your Recently Viewed Pages