Dynamic Variation:
Offers
x

There was not an exact match for the language you toggled to. You have been redirected to the nearest matching page within this section.

Choose Language
Toggling to another language will take you to the matching page or nearest matching page within that selection.
Search & Book Sponsored Links
Search
or search all of Norway
Båtsfjord, Finnmark
Båtsfjord, Finnmark.
Photo: Arctic Tourist
Campaign
Course
Event
Partner
Media
Meetings
Travel Trade

Fugleelskere fra hele verden reiser nordover
for å sitte i dette skuret

Ingen hadde tro på det flytende skjulet til Ørjan Hansen. Nå tar det besøkende
fra hele verden nærmere naturen enn de kunne drømt om.

Ad

– Der er det en stellerand. Og der er en praktærfugl.

Sittende i den varme bilen sin har Ørjan Hansen vendt en liten kikkert ut mot den iskalde fjorden ved havna i Båtsfjord, der en gruppe arktiske ender har samlet seg på vannet under en blekblå himmel.

De har migrert hit for vinteren med ett formål: Å finne et sted hvor de kan dykke etter mat.

– Golfstrømmen snur her, så dette er den østligste isfrie havna.

Fuglene er et sjeldent syn, stelleranda er til og med på rødlista over truede fuglearter. Derfor er begge ettertraktede arter blant fugletittere verden over, noe som har gitt Ørjan et uvanlig levebrød.

Statens Kartverk, Geovekst og kommuner - Geodata AS

Hver vinter valfarter fugleelskerne hit for å kunne tilbringe noen uforstyrrede timer i et av de to selvbygde flytende skurene Ørjan legger ut på vannet, tett inntil flekken i fjorden hvor fuglene tilbringer morgenen og formiddagen sin.

Skurene har små kikkhull man kan stikke kameraet sitt ut av, uten at fuglene merker noe som helst. Spesielt stille trenger man heller ikke være, ifølge Ørjan.

– De er ikke redd stemmen din, men derimot silhuetten av et menneske.

Ørjan kaller det mer en livsstil enn en jobb. Men slik har det ikke alltid vært. Da han vokste opp i bygda, enset han ikke disse fuglene, til tross for at han kunne se dem rett utenfor vinduet til bestemoren.

– Iblant ser man ikke skogen for bare trær.

Vendepunktet kom da Ørjan jobbet på Svalbard og fikk, som han sier, «god tid til å tenke over livet og hva man skal gjøre med det».

– Jeg tenkte at det å skape min egen arbeidsplass ville vært en gylden mulighet til å se ungene mine litt oftere.

Han startet firmaet Arctic Tourist for å ta med sommerturister ut til det nærliggende fuglefjellet Stauran i Syltefjord, en av Europas største fuglekolonier bestående av krykkje, havsul og havørn.

Etter hvert utvidet han også med båtturer i Båtsfjord for å ta nærbilder av praktærfugl og stellerender, men merket seg at det ikke var noen optimal løsning.

– Belastningen på fuglene blir enorm om du kjører båt etter dem hele dagen. Da tvang ideen seg frem om et flytende fotoskjul.

February Båtsfjord #birding #varanger #stellereider #longtailedduck #kingeider #photolight #batsfjordharbour

Et bilde publisert av Arctic tourist (@arctictourist)

 

Han møtte motstand – få hadde tro på prosjektet – men i 2010 lagde han sin første prototype. Snart begynte de unike nærbildene å gå sin seiersgang på sosiale medier og blant fugleelskere.

Og så kom de fra alle verdens kanter. Den foreløpige fotorekorden innehas av en kineser som tok 80 000 bilder på én dag.

Det kan virke rart å se så sjeldne fugler slå seg ned så nært bebyggelse og folk. Årsaken til at fuglene trives akkurat her er et kunstig økosystem bygget på avfallet fra et nærliggende fiskebruk som driver med filetproduksjon.

– Det følger fiskekjøtt med produksjonsvannet ut i sjøen. Dette tiltrekker seg bunndyr som kråkeboller og snegler. Sneglehus og kråkeboller er steinharde, så man skulle tro fuglene ikke kan spise dem, men i kråsen sin har fuglene en muskel som knuser og skiller ut det som er spiselig og ikke spiselig.

Om natten er fuglene lenger ute på sjøen, men når det lysner kommer de innover mot havna i Båtsfjord. Ørjan har stått ute i havgapet og sett dem fyke forbi, som biler på en motorvei.

Han har skjulet fortøyd og klart for besøk fra 15. januar, og fra tidlig februar til tidlig april kommer en jevn strøm av besøkende innom for å ta bilder.

Some birds around the hide this morning. Before the daylight. #kingeider#stellereider#floatinghide#varanger #birding

Et bilde publisert av Arctic tourist (@arctictourist)

 

Jo tidligere sola står opp, desto tidligere må han frakte fugletitterne sine ut til skjulet.

I grålysningen finner de seg gjerne til rette med niste og kaffe i skjulet, hvor de kan studere fuglene mens de venter på at lyset skal bli godt.

Der dårlig vær kan bli sjenerende for mange naturopplevelser, er det tvert om for fugletitterne.

– For dem betyr det villere bilder med snøfokk, is og frostrøyk. Er det solskinn og blikkstille er de gjerne lei etter to timer.

Et av de sterkeste minnene til Ørjan er en japansk mann som han fraktet ut en morgen det var full storm fra nordvest. Da stormen løyet senere på dagen japaneren skulle hentes spurte Ørjan om han hadde hatt en god opplevelse.

– Da reiste han seg opp, tok meg i hånda og sa «jeg er 67 år gammel, og dette er den desidert flotteste dagen i mitt liv». Da føler man at man har gjort noe rett her i livet.

Les også

Tilbake til toppen

Your Recently Viewed Pages