Dynamic Variation:
Offers
Choose Language
Search & Book Sponsored Links
Search
or search all of Norway
Tristan Bogaard
Tristan Bogaard.
Photo: Peter Monstad
Campaign
Course
Event
Partner
Media
Meetings
Travel Trade

Han har syklet gjennom Europa i 14 måneder – fra én Bergen til en annen

Nesten 50 000 følger hans oppdateringer på Instagram. Etter 12 000 kilometers sykling gjennom mesteparten av Europa, har 23-åringen endelig ankommet Norge.

Ad

– Mitt navn er Tristan Bogaard, nederlandsk, 23 år gammel og for tiden i sluttfasen på en tur som jeg med glede har brukt de siste 14 månedene av livet mitt på.

På vårparten i fjor forlot Bogaard hjembyen Bergen (i Nederland) på sykkel. Han la ut på en reise som skulle ta ham gjennom mesteparten av Europa, med sikte mot Bergen – altså den norske byen.

Hele veien har han delt reisen sin på Instagram og YouTube. Nå er han endelig i Norge, og har tatt over Visit Norways Instagram-konto for uken. Der legger han ut flotte bilder som dette:

Vi ba Bogaard om å fortelle sin historie. Det viser seg at den begynner med en helt annen tur, på et annet kontinent. I 2014 syklet han fra New York til Los Angeles.

– Den turen var veldig kort, sier han – selv om den varte i to måneder.

– Da jeg kom hjem innså jeg at jeg hadde vært uforberedt og gått glipp av mye. Jeg bestemte meg for å gi meg selv en ny sjanse, og starte en ny reise.

Denne gangen ønsket han å være nærmere hjemme, på sitt eget kontinent – og å ha mer tid.

– I et par måneder vinglet jeg mellom ulike ruter og ideer, men til slutt måtte jeg bare sette meg på sykkelsetet og komme av sted. Du kan tenke og tenke, men til slutt må du bare handle for at det skal bli noe av, sier han.

– Nå, 14 måneder senere, kan jeg si med sikkerhet at det valget jeg tok den gangen – å sette ut i verden på sykkel – er et jeg aldri vil angre på, for det har gjort meg til den jeg er i dag. Jeg har fått se og oppleve land på en ærlig og autentisk måte, gjennom å møte lokalbefolkningen, smake lokal mat og oppdage ikke-turistiske perler, hvilket veier opp for en del bakker og motvind. Alt i alt har det vært litt av en tur.

Hvis du vil høre mer om den, les videre.

Hvorfor sykle?

– For det første går det raskere enn å gå, men ikke så kjapt som med bil eller motorsykkel. Du er komfortabel, oppmerksom og takknemlig, og får se alt i helt riktig tempo. Nedoverbakkene er velkomne etter en lang stigning; du føler brisen i ansiktet og er ydmyk overfor naturen. Dessuten er fremmede mye mer vennlige og mindre truende innstilt overfor en syklist enn noen som kommer med buss eller bil – de verdsetter motet som må til for å sette av sted på to hjul, drevet fremover av egne ben. Og det er bare noe av det som gjør sykling så flott!

Hvilken betydning har bilder og film oppi det hele, og det faktum at du deler opplevelsen på nettet?

– Det har blitt stadig viktigere i løpet av reisen. I de første månedene var det bare en måte for meg å samle øyeblikk fra reisen (jeg tok MASSE bilder overalt), men for hver dag som gikk tok jeg det mer seriøst, mens jeg øvde og øvde på det som jeg fikk en forkjærlighet for.

– Å lage filmer har vært helt topp – ikke bare fordi jeg kan se tilbake på deler av reisen, men fordi jeg kan dele den i øyeblikket. Å ta bilder har alltid handlet om å fange noe vakkert som inspirerer meg til å dele det med et interessert publikum – for å vise hvordan jeg ser verden. Instagram har, for meg, uten tvil vært den beste plattformen å dele disse bildene på, og har introdusert meg til et univers av muligheter, og mennesker å møte. Når du tar i betraktning at jeg møtte kjæresten min (@belletoscan) gjennom Instagram (vi hadde en felles Instagram-venn), vil jeg si den samlede betydningen har vært ganske stor.

Hva er noen av de beste opplevelsene du har hatt på reisen? Og de største utfordringene?

– Godt spørsmål. Mye har skjedd, og jeg begynner å få problemer med å huske alt sammen. Men det er noen erfaringer som betyr veldig mye for meg. Stort sett har de å gjøre med de menneskene jeg har møtt og tilbragt tid med. Det er noe med det å møte en fullstendig fremmed og oppdage likheter, bli venner, og så faktisk holde kontakten. Eller å finne et sted så vakkert at du skulle ønske du kunne bo der for alltid.

– Når det kommer til det mest utfordrende, kan jeg nevne vinteren i Sør-Tyskland, de mange bakkene i Nord-Spania, eller noen møter med ubehagelige mennesker. Men jeg tror ikke noe har vært en større utfordring enn den syke mengden tunneler i Norge. Landet deres er fullt av dem, og de fleste er bare laget for biler!

Hvordan behandler Norge deg?

– Når vi snakker om utfordringer, så har Norge vært en fantastisk en. På mange måter er det favorittlandet mitt blant de jeg har besøkt så langt, for rundt hver sving er det noe nytt og overveldende å oppdage. Naturen er intens, fossene fantastiske, fjordene store og imponerende, og oppoverbakkene har alltid betalt seg med flott utsikt. Folket er høflig, og flinke i engelsk, og veiene har vært nydelige å sykle på. Så landet har behandlet meg ganske bra, vil jeg si!

Har du noen tips å dele med andre eventyrere?

– De tipsene jeg vil gi er: Ikke gjør det du ikke liker å gjøre; ikke bruk penger på det du ikke trenger, og ikke vær redd for den åpne, ukjente landeveien (bortsett fra når det er tuneller, da kan du sjekke www.cycletourer.co.uk/maps/tunnelmaplrge.shtml). Du bør omfavne menneskelige bånd, være ydmyk overfor deg selv og de du møter, og mest av alt: aldri miste nysgjerrigheten din!

Les også

Tilbake til toppen

Your Recently Viewed Pages
Ad
Ad
Ad
Ad