Dynamic Variation:
Offers
x

There was not an exact match for the language you toggled to. You have been redirected to the nearest matching page within this section.

Choose Language
Toggling to another language will take you to the matching page or nearest matching page within that selection.
Search & Book Sponsored Links
Search
or search all of Norway
Billie Lourd
Carrie Fisher, Billie Lourd.
Photo: By Riccardo Ghilardi photographer (Eget arbeid) [CC BY-SA 3.0 eller GFDL], via Wikimedia Commons / @praisethelourd / Thomas Eckhoff
Campaign
Course
Event
Partner
Media
Meetings
Travel Trade

Den avdøde Star Wars-legenden Carrie Fisher var uvanlig opptatt av nordlyset. I julen dro skuespillerdatteren Billie Lourd til Norge for nærkontakt med ulv og et glimt av «himmelens underliv».

Publisert: 3. januar 2018

På tampen av 2016 mistet Hollywood en av sine høyst elskede skuespillere.

Carrie Fisher – best kjent som prinsesse Leia i Star Wars, men også som en av filmbyens mest slagkraftige karakterer og morsomme forfattere – døde 27. desember etter et hjerteinfarkt lille julaften.

Nå blir hun hyllet av sin eneste datter – med norsk natur som poetisk og spektakulær kulisse.

– Besatt av nordlyset

Fishers datter Billie Lourd (25) har valgt å følge i sin mors fotspor.

Det unge talentet er for alvor i ferd med slå gjennom som skuespiller selv – blant annet i de to ferskeste Star Wars-filmene. I tillegg er hun sentral i siste sesong av den populære grøsserserien American Horror Story.  

Denne julen – et år etter morens bortgang – dro hun til Nord-Norge for å hedre Carrie Fishers minne med noe moren var spesielt opptatt av.

– Mamma hadde en utenomjordisk besettelse av nordlyset, men jeg fikk aldri sett det med henne.

I et av de ferskeste bildene på Billie Lourds Instagram-konto sin ser vi henne stå i et snødekt norsk landskap, med armene strukket mot en himmel som lyser grønt med en intensitet som nettopp må kunne kalles «utenomjordisk».

– Vi reiste til Nord-Norge for å se om vi kunne «se himmelen løfte sitt mørke skjørt og blotte sitt blendende underliv for våre uverdige iriser». Og det gjorde hun, skriver Lourd i Instagram-posten sin.

Kysset ulvene

Under oppholdet i Norge tilbragte også Lourd tid i Bardu i Indre Troms, der verdens nordligste dyrepark, Polar Park, holder til.

Her har en rekke nordlige dyrearter sitt naturlige tilholdssted – deriblant bjørn, polarrev, gaupe, elg, moskus og ulv. 

Sistnevnte er beæret med en egen hytte i parken, Wolf Lodge, der man kommer uvanlig tett på de ville rovdyrene. Og her fikk Billie ordentlig nærkontakt med de mytiske skapningene – akkompagnert av hashtaggen #wolfkissbliss ser vi en av ulvene gi den unge skuespilleren et realt smask på truten.

🐺💋🐺#wolfgang #wolfkissbliss @wolflodgenorway 📸:@thomaseckhoff

A post shared by Billie Lourd (@praisethelourd) on

Ulvebildene er tatt av den norske fotografen Thomas Eckhoff, som bekrefter at han ble leid inn til fotooppdraget i julen. 

– Jeg vil si at det var en veldig fin seanse. Det var godt å være tilstede. Det var et unikt øyeblikk, forteller Eckhoff til TV 2.

Nordlyset stabilt i Nord-Norge

Nordlyset – aurora borealis – er en evigaktuell grunn til å trekke nordover i vinterhalvåret. 

I krysningspunktet mellom vitenskap og mytologi har fenomenet fascinert og begeistret tilskuere i uminnelige tider, og flere turister enn noensinne tidligere tar turen til polarstrøk for å skue det hele med sine egne øyne. 

Solaktiviteten går i sykluser på 11 år, og den nåværende fasen nådde sitt klimaks i 2014. Men blir virkelig nordlyset svakere det neste tiåret, slik enkelte reisesider har advart om den siste tiden? Kun i sydligere strøk, ifølge solforsker Pål Brekke ved Norsk Romsenter.   

– I Nord-Norge vil Nordlyset alltid være tilstede, uavhengig av solaktiviteten. Det er fordi den aller nordligste delen av Norge ligger i hjertet av nordlysovalen, kjent som nordlysbeltet, sier han til Visit Norway.  

Alt du trenger å vite om nordlyset, finner du her.

Hvordan oppstår nordlys?

Ladede partikler fra solen dras inn i atomsfæren ved hjelp av jordens magnetiske felt.

De ladede partiklene kolliderer med nitrogen og oksygenatomer og danner et lysspekter av farger, også kjent som nordlys. 

Hvilket lys som oppstår på himmelen kommer an på hvilket type atom som er involvert i kollisjonen. Disse atomene har forskjellig sammensetning i forskjellige høyder, noe som er grunnen til at fargen på nordlyset varierer i forskjellige høyder.

Rødt, grønt, lilla og blått lys oppstår henholdsvis over 240, 160, 95 og 95 kilometer i lufthøyde.

Aurora er det latinske ordet for daggry og refererer til den romerske gudinnen Aurora. Borealis er det greske navnet for nordavind.

Kilde og mer informasjon: Infografikk om nordlys

Tilbake til toppen

Your Recently Viewed Pages
Ad
Ad
Ad
Ad