Dynamic Variation:
Offers
x

There was not an exact match for the language you toggled to. You have been redirected to the nearest matching page within this section.

Choose Language
Toggling to another language will take you to the matching page or nearest matching page within that selection.
Search & Book Sponsored Links
Search
or search all of Norway
Karasjok
Karasjok.
Photo: Kjell H. Sæther/khsfoto.no
Campaign
Course
Event
Partner
Media
Meetings
Travel Trade

Her får nordlyset konkurranse i Karasjok

Fotograf Kjell Sæther skulle bare se ut vinduet før sengetid. I stedet fikk han unike bilder av et sjeldent lysfenomen.

Ad

Hvis nattehimmelen i Karasjok er opplyst, forventer man gjerne at det er enten nordlys eller midnattssol, avhengig av årstiden.

Natt til mandag var det imidlertid et helt annet syn som møtte fotograf Kjell Sæther da han tittet ut av vinduet på vei til å legge seg.

Sæther forteller til Dagbladet at det var 25 minusgrader utenfor og at klokka var rundt ett da han fikk øye på et lysshow av en annen verden – søylerader av lys i alle farger, som steg opp fra hus og gater.

– Jeg skvatt, og ropte til kona at jeg bare måtte ut, for nå var det et helt spektakulært lys ut. Så jeg kasta på meg klærne og løp ut, med stativet under armen og utstyret alle veier. Og da jeg kom av gårde, så jeg lys i alle himmelretninger, med søyler som sto rett opp i været. Det var helt utrolig.

Karasjok

Resultatet av turen ut i kulda ble en unik bildeserie, og Sæther forsikrer at den ikke er manipulert. Iblant er verden faktisk så vakker, og her er det værforholdene som har skapt den spesielle visuelle effekten.

Statsmeteorolog Jon Smits sier til NRK Sapmi, som først omtalte saken, at lysene skyldes en optisk illusjon som skapes når det er lite vind og kaldt, samtidig som små ispartikler som svever rundt i lufta danner vertikale bånd.

– Da reflekteres lyset fra alle lyskilder, og på avstand ser det ut som lyskjegler eller laserstråler som lyser opp i lufta. Dette er det jeg på norsk vil kalle pilarer eller lysstolper. Det ser veldig fint og spektakulært ut.

Karasjok er for øvrig et sted hvor mye spennende skjer for tida – ifølge iFinnmark sjekket en levende rein inn på det lokale Scandic-hotellet i forrige uke.

Les også

Tilbake til toppen

Your Recently Viewed Pages
Ad
Ad
Ad
Ad