Dynamic Variation:
Offers
x

There was not an exact match for the language you toggled to. You have been redirected to the nearest matching page within this section.

Choose Language
Toggling to another language will take you to the matching page or nearest matching page within that selection.
Search & Book Sponsored Links
Search
or search all of Norway
The best places to ski
The best places to ski.
Photo: Groenebretsen/Foap/Visitnorway.com
Campaign
Course
Event
Partner
Media
Meetings
Travel Trade

Her finner du snø i vinterferien

Tross mildvær og ujevne snøforhold finnes det mange steder du kan gå på ski denne uka – og en app viser hvor de er.

Ad

Nå sparker vinterferien i gang, og mange der ute har lyst til å oppleve den med ski på bena.

Enkelte har nok fått med seg at deler av landet ikke har vært like snørikt i år som tidligere, men ifølge generalsekretær og daglig leder Camilla Sylling Clausen i Alpinanleggenes Landsforening behøver man ikke engste seg.

– Vi kan ikke stikke under en stol at vi skulle hatt mer hjelp fra naturens side. Men, vi produserer snø, og vi har gjort det i mange år. 

Klart for ny dag på fjellet! #Skeikampen #langrenn #fnugg #visitlillehammer

Et innlegg delt av Visit Skeikampen (@visitskeikampen)

Selv om desember og januar ga mildvær og vanskelige forhold for flere anlegg, sier Clausen at et både snøkanoner og en tidlig sesongstart med kaldt vær i november skapte en god såle med snø som man har klart å opprettholde.

– De aller fleste av anleggene våre har gode forhold for vinterferie. Og nå ser det ut som at snøen laver ned på Vestlandet, så det er fortsatt håp om påfyll for mange av anleggene.

I dag har Myrkdalen Fjellheiser og Røldal Skisenter fått henholdsvis 8 og 10 centimeter snø, mens det snør ved Finse Skisenter og er meldt snø til Sollifjellet Alpinsenter og Sulitjelma Fjellandsby.

Av de største alpinanleggene melder både Hafjell, Gautefall, Kvitfjell, Norefjell og Skeikampen om sol og godt skiføre. Samtidig minner Clausen om at man ikke nødvendigvis trenger å dra så langt ut.

– Selv i Grefsenkollen og mer lavtliggende bynære strøk er det gode forhold, men man må lete opp riktig informasjon. Går man på Instagram under hashtaggen #fnugg legger mange ut bilder fra anleggene som har gode forhold.

Selv sitter hun i bilen mandag formiddag, på vei opp til Hemsedal, overskyet men med gode snøforhold, for å kjøre på ski.

– Midt i arbeidstida?

– Det er vel nesten påkrevd at jeg er ute og kvalitetskontrollerer og besøker medlemmene våre. Jeg blir ofte imponert over hvor mye de får til ut av få ressurser.

Der det ofte er de 15-20 største anleggene man hører om, minner Clausen om at det er over 200 medlemmer i foreningen hun leder. Disse er sortert inn i en egen app (iOS/ Android) og nettside, kalt Fnugg.

– Vi forsøker å vise bredden og mangfoldet, alt fra de største stedene til de små dugnadsanleggene, slik at man også kan oppdage nye anlegg.

I Fnugg får man vind, vær og temperatur, men også informasjon om hvor mange centimeter snø som har falt siste døgn. Den inneholder til og med et automatisk puddervarsel som sier fra når det har falt mer enn 20 centimeter snø et sted.

Selv om appen bruker automatiserte værdata fra Yr.no, oppdateres den i stor grad av dem som jobber i anleggene.

– Det er mennesker bak disse dataene, folkene som står opp om morgenen og går ut og ser i anlegget.

Les også

Tilbake til toppen

Your Recently Viewed Pages
Ad
Ad
Ad
Ad