Dynamic Variation:
Offers
x

There was not an exact match for the language you toggled to. You have been redirected to the nearest matching page within this section.

Choose Language
Toggling to another language will take you to the matching page or nearest matching page within that selection.
Search & Book Sponsored Links
Search
or search all of Norway
Hemsedal
Hemsedal.
Photo: Nils-Erik Bjørholt / Visitnorway.com
Campaign
Course
Event
Partner
Media
Meetings
Travel Trade

Om få uker åpner drøye 200 skianlegg løypene over hele Norge. Vi gir deg fem steder hvor vintereventyret starter tidlig.

Publisert: 16. oktober 2017

Høsten er på hell. Over hele landet kan man merke skiftet mellom årstidene i det frosten legger seg som et loddent teppe over stier, daler, skogbunn og fjellside. I de neste ukene og månedene vil norske alpinanlegg fylles med rødkinnede friskuser fra hele verden. Men hvor i landet kan du regne med snø i løypene først?

Venter i spenning

Det er et spørsmål mange rastløse skikjørere stiller seg i disse dager: hvor og når kommer egentlig snøen først i Norge? For å definere punktet når vinteren offisielt begynner er døgnmiddeltemperaturen et jevnlig brukt vannmerke.

Når denne kryper under 0 grader kan vi si at høsten er over og vinteren har begynt. Men vinteren – fra temperatur til snøfall til varighet – varierer stort i vårt kuperte og langstrakte land. Mens Oslo kan forvente seg 27 døgn med snøfall i løpet av et år, kan for eksempel tromsøværinger kose seg med hele 75 dager i gjennomsnitt. 

– De er som regel stedene som ligger høyt og har et kaldt, stabilt klima som har snø først, sier Henning Reinton, redaktør i snøsportmagasinet Fri Flyt.

– Akkurat når snøen legger seg er vanskelig å spå, men mange anlegg er flinke til å hive seg rundt om forholdene stemmer.

Sesongstart tidlig i november

Reinton er i disse dager en travel mann. Fra lokalene i Oslo gjør redaksjonen i Fri Flyt seg klare til dekke en lang og innholdsrik skisesong. Per i dag står bare et par av Norges over 200 anlegg sporadisk åpne med kunstige snøflekker, men dette vil fort endre seg. 

– Det er typisk steder med mye ressurser som åpner tidlig. Mange anlegg – som for eksempel Geilo, Kvitfjell og Hemsedal – kjører i gang sesongen allerede tidlig i november. Fra slutten av måneden og gjennom tidlig desember kan man som regel erklære den norske skisesongen som åpen. 

Reinton sier det er noe helt spesielt med kjøring tidlig på året. 

– Tidlig i november er dagene merkbart lengre enn midtvinteren. Er man heldig får man både godt lys og nysnø.

Kvitfjell
Kvitfjell.
Photo: Kvitfjell Alpinanlegg

Ny snøkanonteknologi

Årets skisesong ligger an til å bli knallgod. Mer enn noensinne satser norske alpinanlegg på oppgradering av anlegg og teknologiske nyvinninger som sørger for tidligere åpninger og mer stabile kjøreforhold sesongen gjennom.

I påvente av naturlig snøfall har flere anlegg spart opp snø fra i fjor, som vil distribueres via gigantiske kanoner når temperaturen synker under nullpunktet. 

– Ny snøkanonteknologi gjør det mulig å legge mer snø, raskere. Da trenger man færre netter med kulde for å få lagt snøen i hel løype. Denne effektiviteten gjør at flere skisentrene kan starte sesongen tidligere. I tillegg har det blitt langt lettere å følge med på hvor snøen faller i egne apper.

Det finnes en myriade av informasjonskanaler i skiglade Norge. Fra Alpinanleggenes Landsforenings app «Fnugg» til den omfattende nettsiden Ski-Info til Fri Flyts eget snøvarsel, som kartlegger kjøreforhold både nasjonalt og internasjonalt. Med alle disse ressursene i bakhånd ser Reinton frem til mange minneverdige måneder i snøkledde løyper.

– Jeg har et godt håp om flere veldig fine skidager i november. Akkurat hvor det blir gjenstår å se.

Geilo

Geilo.
Photo: CH / Visitnorway.com
Kvitfjell

Kvitfjell.
Photo: Kvitfjell Alpinanlegg

Sikkerhet er viktig

Men i tillegg til all moroa er det også et sikkerhetsaspekt ved det forestående snøfallet. I tillegg til skikjøring ser mange turgåere frem til mektige naturopplevelser på fjellet. Fagansvarlig for Friluft i Den Norske Turistforening (DNT), Anne-Mari Planke, sier mange turister begir seg ut i fjellheimen med manglende erfaring, utstyr og turplanlegging.

– Vi ser at mange turister ikke er er godt nok forberedt for turer i fjellet. Ofte mangler de riktig utstyr og turerfaring fra hjemlandet. 

Selv erfarne turgåere tråkker feil en gang i blant, men nå på vinteren er risikoen ekstra stor. På vei til Trolltunga, for eksempel, har flere turister i nød måttet bli reddet ned de siste årene. Et godt råd,  ifølge Anne Mari, kan vær ha et stabilt og trygt sted som base.

– For uerfarne turgåere vil jeg råde dem til å ta utgangspunkt i overnattingssteder i randsonen rundt fjellområdene, hvor man kan bo fast og kontinuerlig orientere seg om lokale forhold. Eller bo på en av DNTs over 40 betjente hytter i fjellet hvor man kan få gode tips til ferdsel i fjellet. 

Det er mange ressurser tilgjengelig for gode sikkerhetsråd - fra fjellvettreglene til DNTs egne nettsider - men til syvende sist ligger ansvaret hos den enkelte, sier Anne-Mari. 

– I norsk natur er man sin egen sikkerhetssjef. Mange lar lysten på opplevelser og den lange reisen til Norge overskygge egne sikkerhetsbehov, men skulle ulykken inntreffe er det en altfor stor pris å betale. 

Her starter skisesongen tidlig

Hemsedal
Hemsedal.
Photo: Nils-Erik Bjørholt / Visitnorway.com

Å si nøyaktig når snøen faller er dessverre en umulighet, men vi har satt sammen en liten liste over alpinanlegg som allerede har satt åpningsdato for den forestående sesongen.

Kvitfjell – planlagt åpning 4. november

Kvitfjell er et av skianleggene som åpner tidligst i Norge hvert år. Sesongens første snøfall var her 20. september, med flere påfølgende dager etter det. I Kvitfjell er det hugget ut et område for snølagring, hvor det skal produseres store mengder snø denne vinteren. Til neste år blir det dermed mulig å stå på ski i Kvitfjell i høstferien. Åpner også en ny dalside i år, med to brede løyper (grønn og blå). Kvitfjell har 12 heiser og 33 nedfarter fordelt på 854 høydemeter.

Hemsedal – Planlagt åpning 10. november

Jevnlig kåret til et av landets beste skianlegg, med 20 heiser og 49 nedfarter fordelt på 830 høydemeter. Ligger vakkert plassert mellom Oslo og Bergen, og retter seg mot alle aldre og ferdighetsnivåer.  På det meste kan du kjøre seks kilometer uavbrutt til bunnen.

Trysil – Planlagt åpning 10. november

Trysil ligger 2.5 timers kjøretur fra Oslo, kort vei fra grensen til Sverige, og er Norges største skianlegg. Området er kjent som spesielt familievennlig, med et bredt tilbud for barn og nybegynnere. Anlegget er bygd rundt Trysilfjellet, med 31 heiser og 67 nedfarter fordelt på 685 høydemeter.

Geilo – Planlagt åpning 11. november

Geilo oppgraderer i år anlegget for hele 30 millioner kroner, som 18 heiser og 39 nedfarter fordelt på 378 høydemeter. Nyheter i år inkludere et nytt heiskortsystem, hvor du kan forhåndsreservere på nett og plukke det opp på hotellet, skibakken eller den nærliggende Spar-butikken. 

Hafjell – Planlagt åpning 11-12. november

Hafjell har tidlig åpning på fjellet 11.-12. november, fra 09:30-15:30. Det er ikke lagret snø fra i fjor, men anlegget produserer så snart forholdene for snøproduksjon er gunstige. Frister med 18 heiser og 35 nedfarter fordelt på 835 høydemeter.

Tilbake til toppen

Your Recently Viewed Pages