VIKTIG! Les denne informasjonen om Koronaviruset og reising i Norge
Dynamic Variation:
Offers
x

There was not an exact match for the language you toggled to. You have been redirected to the nearest matching page within this section.

Choose Language
Toggling to another language will take you to the matching page or nearest matching page within that selection.
Search & Book Sponsored Links
Search
or search all of Norway
Isfjord Radio
Isfjord Radio.
Photo: Malin Stark, Isfjord Radio

Natt til søndag tok en isbjørn seg inn på tørrvarelageret til hotellet Isfjord Radio på Svalbard. Etter en real sjokoladefest rømte bamsen ut gjennom et trangt vindu.

Publisert: 4. juni 2018

En ødelagt garasjeport. Knuste vinflasker, hyller og vinduer. Blodspor, avføring og og et kraftig innhogg i sjokoladelageret.

Det kan høres ut som en ungdomsfest som har gått over styr, men på hotellet Isfjord Radio i Longyearbyen var det en annen partyløve som slo seg løs tidlig søndag morgen: En isbjørn lot seg lokke av herlighetene på stedets tørrvarelager.

Renate Pedersen er daglig leder i overnattings- og opplevelsesleverandøren Basecamp Explorer Spitsbergen, som driver Svalbard-hotellet. Hun beskriver begivenhetene på relativt udramatisk vis.

– Stasjonsmesteren vår Malin Stark bor i et lite hus et stykke fra stasjonen. Hun sto opp om morgenen og gikk sin daglige tur bort, og ble først og fremst irritert da hun så at den nye porten vår var ødelagt igjen. Men da hun så noen matavfallsposer som sto framme og hørte lyder fra garasjen, tok hun raskeste vei til hovedhuset, sier hun til Visit Norway.

Isfjord Radio
Isfjord Radio.
Photo: Malin Stark, Isfjord Radio

Måtte åle seg ut gjennom et vindu 

Selv om isbjørnen kom seg enkelt inn på lageret til Isfjord Radio, var det ikke fullt så enkelt å komme seg ut i den kalde og frie naturen igjen.  

– Våre ansatte er forberedt på situasjoner og trent i våpenbruk, men de trengte hjelp til å få bjørnen ut igjen – eller i verste fall bedøve den. Døren vender innover, og den har blitt smekket igjen etter at bjørnen kom seg inn. 

Flere av vinduene var knust, og etter to og en halv time greide den digre bamsen så vidt å åle seg ut gjennom et av dem – trolig motivert av lyden av sysselmannens helikopter, som ankom området like etter å ha blitt varslet.  

Senere på søndagen var den imidlertid tilbake igjen i området – denne gangen uten å bryte seg inn i proviantlageret, men for å ta seg en velfortjent lur et stykke unna hotellet. Da den etter hvert vendte snuten mot lageret, skremte vaktene den bort med signalpistoler.

Isfjord Radio
Isfjord Radio.
Photo: Malin Stark, Isfjord Radio

Innbrudstyver med pels

Isfjord Radio ligger uten veiforbindelse 90 kilometer fra Spitsbergens administrasjonssenter Longyearbyen, og er dermed et stykke unna øygruppens urbane strøk. 

Den tidligere radiostasjonen fra 1933 har blitt til et arktisk luksushotell, med vill og vakker natur som et av de viktigste trekkplasterne. Da hører også sporadiske visitter fra den majestetiske hvite bjørnen med.  

– Det er vanlig at vi får besøk av isbjørn, særlig på sommeren. De kommer ned langs vestkysten og går i ett trekk forbi Isfjord Radio. I fjor hadde vi sju bjørner her på samme tid – to binner med to unger og en hannbjørn, sier Renate Pedersen til Visit Norway.  

Hun forklarer at isbjørnen er en innbruddstyv av natur.  

– Isbjørn er alltid på jakt etter mat. Men det er varierende hvor nysgjerrige og redde de er for folk. Døren vår ble ødelagt i februar, men da var dørene inne i garasjen låst, så den fant ingenting. Dette kan ha vært samme bjørn.

Isfjord Radio
Isfjord Radio.
Photo: Malin Stark, Isfjord Radio

Bamsemums

At bjørnens fråtsing først og fremst gikk utover sjokoladebeholdningen overrasker henne ikke.  

– Det kan kanskje virke rart at bjørnen gikk for sjokoladen, men dette er noe vi har sett etter andre bjørneinnbrudd også. Ofte er boksen med sjokoladepålegg slikket ren, sier Pedersen lattermildt.  

Hun forteller at Isfjord Radio jobber med å sørge for at dette ikke skjer igjen. 

– Nå må vi gjøre noen evalueringer med tanke på oppbevaring av matavfall, som trolig var det som lokket bjørnen inn. Man bor på den plassen man bor, og dette kan jo skje. Men vi må gjøre vårt beste for at dette blir første og siste gang.

Isfjord Radio
Isfjord Radio.
Photo: Malin Stark, Isfjord Radio

Må ta forholdsregler

I motsetning til hva enkelte tilreisende tror, er det ikke slik at isbjørn ferdes fritt i gatene på Svalbard.

Men verdens største landlevende rovpattedyr er definitivt en av den nordlige øygruppens mest ikoniske innbyggere, og sjansen for å treffe på én av rundt 3000 isbjørner er alltid tilstede når du oppholder deg på Svalbard.

Derfor plikter alle som ferdes i naturen å være utstyrt med skremmemidler som signalpistol og signalpenn – samt rifle og erfaring med å bruke den om situasjonen skulle kreve det.

Isfjord Radio
Isfjord Radio.
Photo: Malin Stark, Isfjord Radio

– Det er ikke ukjent at isbjørn har en forkjærlighet for mat og matlukt, men det er likevel ikke ofte at den tar seg inn i hytter eller bygg hvor mennesker oppholder seg i nærheten, sier sysselmannsførstebetjent Vidar Arnesen til NRK.

Hans kollega, kommunikasjonsrådgiver Terje Carlsen ved Sysselmannen på Svalbard, mener vi mennesker bør være bevisst på hvem som er sjefen på øyene i nord.

– Dette er isbjørnens hjem, og det skjer jo av og til at isbjørner er i nærheten av hytter og hus. For å snu på det, så vil jeg vel si at det er vi mennesker som er i nærheten av isbjørnen, sier han til NRK.

Annonser

Nordic Choice Hotels - et annerledes hotellselskap

Hurtigruten - "verdens vakreste sjøreise"

Leiebil: AutoEurope har stort utvalg til uslåelige priser 

De Historiske hotel & spisesteder - unike opplevelser

Tilbake til toppen

Your Recently Viewed Pages