Dynamic Variation:
Offers
x

There was not an exact match for the language you toggled to. You have been redirected to the nearest matching page within this section.

Choose Language
Toggling to another language will take you to the matching page or nearest matching page within that selection.
Search & Book Sponsored Links
Search
or search all of Norway
Fagernes
Fagernes.
Photo: Cathrine Dokken / Norsk Rakfiskfestival
Campaign
Course
Event
Partner
Media
Meetings
Travel Trade

Høstens store matfest har startet i Valdres

Lokal mat og norske mattradisjoner står i fokus under Norsk Rakfiskfestival i Valdres. Men vet du egentlig hva rakfisk er for noe?

Ad

Når man snakker om at norsk mat er i medvind, er det ofte matkunsten – de mest innovative restaurantene – vi snakker om.

For å oppleve noen av Norges beste mattradisjoner, anbefales imidlertid et besøk til en matfestival, for eksempel rakfiskfestivalen på Fagernes.

I dag starter den svære folkefesten, som årlig tiltrekker seg titusenvis av publikummere.

Arrangementet har vokst hvert år siden den spede starten i 1993, og fra å være en ren mulighet til å få smake på rakfisk, er det nå en mengde muligheter til å teste lokal mat av alle slag.

Svein Helle var en av dem som gjorde klar boden sin i går kveld, da lokalavisa Valdres slo av en prat.

– Jeg har ikke bare Hellekurv og Hellekake, men også elg fra Røn. Den er skutt og bearbeidet der. Broren min, Normann Helle, har produsert kalvesteik fra Jaslangen. Det blir også en godbit, kunne Helle opplyse.

Dalføret er godt kjent for kjøtt, blant annet spekemat og reinsdyr, samt ost, rømme og iskrem.

Men i sentrum for festivalen står altså rakfisken.

Raking av fisk er en gammel måte å konservere fisk på, som faktisk har vært brukt siden 1300-tallet. Det vanligste er å bruke ørret og røye, men også sik og abbor rakes.

 

Et bilde publisert av @1152hanne

 

Fisken fermenteres – eller gjæres – noe som både gir den økt holdbarhet, men også tilfører helt spesielle aromastoffer. I likhet med gjæret ost kan den riktignok lukte litt, men smaken er som oftest ikke spesielt kraftig.

Det vanligste er å servere med flatbrød, smør, løk og mandelpoteter.

Produktnavnet Rakfisk fra Valdres ble i 2006 godkjent som en beskyttet geografisk betegnelse. Denne lovbeskyttelsen innebærer at kun fisk som er klekket, oppdrettet og foredlet i Valdres kan bli solgt under produktnavnet Rakfisk fra Valdres.

PS: Eventuelle utenlandske besøkende til rakfiskfestivalen kommer også til å få et ordentlig møte med folkelig norsk musikk. I løpet av helgen spiller nemlig både D.D.E. og Vassendgutane, Dance With a Stranger og Return.

Les også

Tilbake til toppen

Your Recently Viewed Pages
Ad
Ad
Ad
Ad