Offers
Norway Now
x

There was not an exact match for the language you toggled to. You have been redirected to the nearest matching page within this section.

Choose Language
Toggling to another language will take you to the matching page or nearest matching page within that selection.
Search & Book Sponsored Links
Search
or search all of Norway
Kvaløya, Tromsø
Kvaløya, Tromsø.
Photo: Audun Rikardsen
Campaign
Course
Event
Partner
Media
Meetings
Travel Trade

På årets kaldeste kveld tok Audun dette fantastiske blinkskuddet

Nå har han tatt storeslem under «EM i naturfotografi» i Tyskland. Ikke verst for en professor som egentlig plukket opp kameraet mest for gøy.

Ad

Det var på årets kaldeste kveld i fjor, temperaturmåleren viste minus atten grader ute.

Audun Rikardsen (48) satt hjemme i stua på Kvaløya i Tromsø og kikket utover fjorden.

Da fikk han øye på en fiskebåt som kom slepende på en not i skumringen. Og bak nota skimtet han noe. Spekkhoggere!

Audun kastet seg i båten og la etter dem. Lommelykta glemte han hjemme, så han måtte bare beregne omtrent hvor han trodde spekkhoggerne ville komme opp etter luft. Etter flere timers jakt satt det. Bokstavelig talt et blinkskudd i blinde!

I dag er nok Rikardsen svært glad for at valgte iskald fjord framfor varm stue denne kvelden. Rett før helgen vant han nemlig prisen som årets naturfotograf ved Gesellschaft Deutscher Tierfotografen (GDT) i tyske Lünen. I tillegg vant han Fritz Pölking-prisen for beste fotomontasje, ifølge NRK.

Lørdag reiste han så til Siena i Italia, der han plukket opp enda en hovedpris under Siena International Photo Awards.

Til tross for sterk internasjonal konkurranse, gjør spesielt lys og eksotiske motiver at fotografen fra nord skiller seg ut.

Historien om Audun Rikardsen er spesiell. Egentlig er han professor i biologi, og det var først da han skulle dokumentere et feltarbeid i 2009 at barndommens fotointeresse ble vekket på nytt.

Rikardsen reiser i liten grad ut i verden for å ta bilder - motivene finner han i stedet i nærmiljøet han kjenner så godt. Ofte bruker han utradisjonelle metoder når han skal ta bildene sine - som da han festet et kamera til en torsk for å få et bilde idet den blir fanget av en kongeørn.

Av og til innebærer fotoarbeidet også å måtte ta litt risiko.

– Jeg føler ikke selv at jeg gjør noe farlig, men jeg er jo også oppvokst i denne naturen og kjenner røffe forhold godt. Det gjør kanskje også at jeg kan tøye grensene litt mer enn en fotograf som ikke kjenner området og naturen så godt. Jobben min gjør også at jeg kjenner motivene mine godt, forklarer Rikardsen.

Bildene hans har i hvert fall gjort Audun Rikardsen til en av Norges mest prisvinnende fotografer. Både i høst og tidligere år har han for eksempel vunnet flere priser under Wildlife Photographer of the Year i London.

Her kan du se et svært fascinerende «Ut i naturen»-program om ham.

Les også

Tilbake til toppen

Your Recently Viewed Pages