Dynamic Variation:
Offers
x

There was not an exact match for the language you toggled to. You have been redirected to the nearest matching page within this section.

Choose Language
Toggling to another language will take you to the matching page or nearest matching page within that selection.
Search & Book Sponsored Links
Search
or search all of Norway
Campaign
Course
Event
Partner
Media
Meetings
Travel Trade

Hver helg samles hundrevis av halvnakne mennesker i hovedstadens nye hjerte for å bli svette og glade – og kjøle seg ned i iskaldt vann. Nå er det klart for Den Store Badstudagen, som feires med en tolv timer lang fest i fem forskjellige saunaer.

Publisert: 27. mars 2018

Det har på kort tid skjedd oppsiktsvekkende ting langs Oslos havnebasseng. 

Den ambisiøse nye bydelen Fjordbyen, som strekker seg fra Frognerkilen i vest til Sydhavna i sørøst, har som uttrykt mål å åpne byen opp mot fjorden, med boliger, næring og rekreasjon i et område som har vært preget av havneaktivitet og trafikk.  

I sentrum av dette store prosjektet, som ellers preges av rene linjer og stram arkitektur, finner vi et stort byggverk av gigantiske fiskehjeller i tre.

SALT

SALT.
Photo: Bård Henriksen / SALT

Her holder kulturinstitusjonen SALT til, som ved siden av kunst-, mat- og musikkopplevelser tilbyr noe av det hotteste – bokstavelig talt – i hovedstaden akkurat nå: Det gode liv i saunaen.

Jakten på en hemmelighet

SALT definerer seg selv som «et nomadisk kunstprosjekt», og er i løpet av noen år blitt en sentral møteplass i Oslos kulturliv, med arrangementer hver dag. Aller mest populært er nok Sauna Sessions, som finner sted i hver helg.

SALT

SALT.
Photo: Endre Lohne / SALT

– En Sauna Session på SALT kan være så mangt – alt fra dybdeintervjuer med forfattere og historiefortellinger til film og livekonserter. Men den kan også skje i stillhet, sier SALTS markedssjef Tonje Hjelmerud Sørdal, og utdyper:  

– Bygget som huser den store saunaen heter Árdna, som på samisk betyr «jakten på en skatt, en hemmelighet». Árdna innbyr til samtaler, refleksjon og generelt veldig god stemning.

SALT

SALT.
Photo: Bård Henriksen / SALT

I motsetning til de fleste institusjoner av sitt slag kan SALT skilte med ikke bare én, men tre saunaer, som alle har sin distinkte appell, ifølge Sørdal.

– Árdna har plass til rundt hundre personer i amfi med utsikt til fjorden og Operaen, og har en temperatur som ligger på behagelige 60-80 grader. Utenfor har vi et 7000 liters akevittfat som er gjort om til intens sauna på opp til 120 grader, samt fersk- og saltvannskulper og dusj.

Fest i fem badstuer

På påskeaften er både disse to badstuene og Naustet, som vanligvis leies ut privat, åpent for publikum mellom kl. 11 og 23. Det samme er to flytende badstuer – en som ligger til kai og en som tøffer på fjorden – som drives av henholdsvis Sørenga Badstuforening og KOK Oslo. 

Til sammen vil det være plass til 300 mennesker, som kan nyte forfriskninger i fire barer, samt nyte mat og snacks.

SALT

SALT.
Photo: Bård Henriksen / SALT

– Vi har også aktiviteter for barn og lokaler i romtemperatur hvor man kan ta seg en pause. Dagen starter med mindfulness og pusteøvelser, og utover kvelden blir det livemusikk og ansiktsmaling for barn. En bedre måte å tilbringe påskeaften på finnes ikke, sier Tonje Hjelmerud Sørdal.

De store hjellene som huser SALT er ikke et tilfeldig valgt materiale, men forteller snarere noe om stedets tilknytning til naturen, forteller hun. 

– Fiskehjellene kommer fra nord. De har blitt brukt til å konservere store mengder med fisk, som har vært en av de viktigste handelsvarene for Norge i over tusen år. For å tørke fisken brukes to ting – temperatur og vind. I disse miljøtider burde vi se til fortiden og hvordan menneskene brukte naturen uten å etterlate seg store fotavtrykk. Hjellene er en minnebank.

Annonser

Nordic Choice Hotels - et annerledes hotellselskap

Hurtigruten - "verdens vakreste sjøreise"

Leiebil: AutoEurope har stort utvalg til uslåelige priser 

De Historiske hotel & spisesteder - unike opplevelser

Tilbake til toppen

Your Recently Viewed Pages