Dynamic Variation:
Offers
x

There was not an exact match for the language you toggled to. You have been redirected to the nearest matching page within this section.

Choose Language
Toggling to another language will take you to the matching page or nearest matching page within that selection.
Search & Book Sponsored Links
Search
or search all of Norway
Campaign
Course
Event
Partner
Media
Meetings
Travel Trade

Fra krigsproviant til høyt elsket delikatesse: Norsk tradisjonsmat har blitt en viktig del av Nigerias matkultur.

Publisert: 6. desember 2017

Det finnes neppe noen mer erkenorsk kulinarisk tradisjon enn tørrfisk.

Synet av torsk som henger til tørk på fiskehjell i kald luft, sol og vind er for mange synonymt med den værharde kyststripen langs Nord-Norge.

Så hva i alle dager gjør denne delikatessen på det travle og tradisjonsrike Oyingbo-markedet i varme Lagos, Nigeria?

Lukten av nostalgi

I en fersk reportasje fra den nigerianske hovedstaden viser BBC hvordan tørrfisk har blitt en sentral del av landets kjøkken – side om side med aromatiske og fargesterke tradisjonsretter som suya, kilishi og miyan kuka.

Abuja, Nigeria

Abuja, Nigeria.
Photo: GodwinPaya [CC BY-SA 4.0 (https://creativecommons.org/licenses/by-sa/4.0)], via Wikimedia Commons

En av dem som trykker tørrfisken til sitt bryst er kokken Michael Elegbede, som forbinder tørrfisk med minner fra barndommen. 

– Når vi kom hjem og kjente lukten av kokende tørrfisk, visste vi at bestemor lagde mat. Når jeg kjenner lukten av tørrfisk i dag, kjenner jeg nostalgien komme over meg umiddelbart, sier han til BBC.

Elegbe utdannet seg til kokk i USA, og han har blant annet jobbet på Eleven Madison Park i New York, som tidligere i år ble kåret til verdens beste restaurant

Nå er han tilbake i hjemlandet for å fokusere på de unike nigerianske smakene, ingrediensene og rettene. I signaturrettene sine bruker han ofte den rike og intense smaken av tørrfisk, som han lenge trodde var en mattradisjon fra Nigeria.   
 
– Da jeg var liten var det ingen som fortalte meg at tørrfisk var fra Norge. Det var så vanlig at jeg ikke kunne forestille meg at det ikke var nigeriansk, forteller kokken.

20-30 millioner middager hvert år

Nigeria er landet i verden som importerer mest tørrfisk, foran Italia, Kroatia og Sverige. 

I år tar 7000 tonn tørket torsk den lange turen fra Norge til det vestafrikanske landet. 

I Lofoten forteller Erling Falch i Saga Fisk om de eventyrlige mengdene gull fra havet som forlater den norske øygruppa hvert år. 

– Vi selger mellom 200 og 250 containere tørrfisk til Nigeria; det utgjør rundt 4000 tonn. Det vil si rundt 20-30 millioner middager.

Lofoten

Lofoten.
Photo: Alex Conu / Visitnorway.com

Mat med historisk bismak

Hvordan ble så tørrfisken en så sentral del av det nigerianske kjøkkenet? Forklaringen har tragiske undertoner. 

Under sultkatastrofen som ble utløst av den nigerianske borgerkrigen mellom 1967 og 1970, også kjent som biafrakrigen, responderte verden med ulike typer nødhjelp.

Norges bidrag var tørrfisk – en vitamin- og proteinrik næringskilde som viste seg svært effektiv i kampen mot den notoriske mangelsykdommen kwashiorkor, som forbindes med nettopp biafrakrigen.

Bakteppet har ført til at enkelte nigerianere har brukt lang tid på å bli fortrolig med å nyte tørrfisken som delikatesse. Edwin Mofefe var ung gutt da krigen brøt ut, og han knyttet lenge vonde minner til smaken.

– Det var vår medisin, forteller han til BBC – og tilføyer at han på sine eldre dager har lært seg å sette pris på dybden og smaken tørrfisken gir til den melonfrø-baserte suppen egusi.

Hør hele BBC-radiodokumentaren “Stockfish” her.

Reine, Lofoten

Reine, Lofoten.
Photo: Frithjof Fure / Visitnorway.com

Norskekystens stolthet

Selv om tørrfisk er en av de viktigste norske eksportvarene – og den aller mest samfunnsøkonomisk lønnsomme i et historisk perspektiv, ifølge historikeren Ivan Kristoffersen – er det selvsagt fullt mulig å nyte delikatessen også i Norge.  

Fiskeproduktet er tungt tilstede i norsk matkultur – både til hverdags, i festlige anledninger og som snacks. Andre smaksrike varianter av tørket fisk er klippfisk og lutefisk. Tørrfisken kjennetegnes imidlertid ved at den er usaltet og kun produsert ved hjelp av sol og vind.

En ren smak av norsk kyst, med andre ord.

Dette er tørrfisk

Usalted fisk – vanligvis torsk, men annen hvit fisk benyttes også –  tørkes i sol og vind på trestativer kalt hjell.

Fisken tørkes utendørs mens det fortsatt er snø på bakken, som regel mellom februar og mai, i omtrent tre måneder. Så ettermodnes den innendørs i to-tre måneder.

For mye regn eller frost vil ødelegge tørrfisken. En temperatur litt over null grader er ideell for tørkeprosessen.

Tørking av mat er verdens eldste kjente konserveringsmetode. Ordet “torsk” kommer fra det gammelnorske “turskr”, som har sitt opphav i “turrfiskr” (tørrfisk).

Tilbake til toppen

Your Recently Viewed Pages