Dynamic Variation:
Offers
x

There was not an exact match for the language you toggled to. You have been redirected to the nearest matching page within this section.

Choose Language
Toggling to another language will take you to the matching page or nearest matching page within that selection.
Search & Book Sponsored Links
Search
or search all of Norway
Kvinesdal
Kvinesdal.
Photo: Jan Kåre Råfoss
Campaign
Course
Event
Partner
Media
Meetings
Travel Trade

I denne bygda er hele rådhuset en julekalender

Med landets største andel amerikanske statsborgere er det kanskje ikke så rart at Kvinesdal ikke er helt som andre julebygder.

Ad

I 2006 var det laber stemning i Kvinesdal. Det var bestemt at E39 skulle legges utenom den vesle sørlandskommunen, noe som lovet dårlig for det lokale næringslivet.

– Vi tenkte at nå går butikkene nedenom og hjem, folk vil bare kjøre forbi, sier Per Tore Bjerge, prosjektleder ved Handelshuset Kvinesdal.

Heller enn å akseptere situasjonen stakk imidlertid Bjerge og andre i handelsstanden hodene sammen for å finne en måte å redde butikkene.

– På et møte satt det en som het Geir Nilsen. Han telte vinduene i rådhuset og så sa han: «Hva om vi gjør hele rådhuset om til en kalender?» Og da var det friske folk i styret som sa at «det gjør vi, det er en kjempeidé».

Slik ble Norges største adventskalender født. Bannere med tall fra én til tjuefire ble hengt opp i vinduene, mens en lokal helt med amerikansk dekorasjonsånd i blodet (Kvinesdal har flere amerikanske statsborgere enn noe annet sted i landet) fikk oppgaven med å lyssette rådhuset etter alle kunstens regler.

De hang julestjerner formet som snøkrystaller i hvert vindu, for så å tenne én hver dag frem mot julaften. Og de delte ut stemplingskort i butikkene, slik at alle som handlet der ble med i de daglige trekningene av premiene som skjulte seg bak hver luke.

Ti år senere har det lokale næringslivet overlevd veiomleggingen, og Bjerge har nettopp trukket årets første luke på radio.

Og der premiene stort sett er varer fra butikkene, er den som befinner seg bak luke 24 (og trekkes av ordføreren) av den litt mer storslagne sorten:

– En koffert med hundre tusen kroner, cash kontant.

Bjerge forteller at premien pleide å være en bil, men det ble litt mye styr med forsikringer og hvorvidt man faktisk skulle beholde premien.

– Så vi fant ut at det var bedre med koffert.

Kvinesdal

Kvinesdal.
Photo: Jan Kåre Råfoss

Om man ikke har vinnerlykken med seg er det likevel nok av ting å ta seg til i Kvinesdal om man skulle få lyst til å legge en liten juletur innom bygda.

Foruten de sterke båndene til USA er kommunen kjent som svært naturskjønn, med den lange Fedafjorden og dalen som strekker seg innover i landet omkranset av høye fjell.

Bjerge tror også Kvinesdal er et godt sted å roe ned i julestria.

– Vi har bygget opp en koselig liten julelandsby med gamle treboder og bålpanne og juletræer satt opp i en liten skog. Her får man julegløgg, vafler og hjemmestrikkede luer og votter. Det er back to basic med god gammel julestemning, sier Bjerge.

– Det blir fort mye stress med jul. Her skal man ikke føle at det er for mye kaos, man skal kunne stoppe opp og ta seg tid til å prate med folk og trives.

Les også

Your Recently Viewed Pages