Dynamic Variation:
Offers
x

There was not an exact match for the language you toggled to. You have been redirected to the nearest matching page within this section.

Choose Language
Toggling to another language will take you to the matching page or nearest matching page within that selection.
Search & Book Sponsored Links
Search
or search all of Norway
12. mann
Den 12. mann.
Photo: Nordisk Film / Zwart Arbeid
Campaign
Course
Event
Partner
Media
Meetings
Travel Trade

Motstandsmannen Jan Baalsruds dramatiske flukt under andre verdenskrig har blitt årets norske storfilm. Nå kan du selv følge i hans halsbrekkende fotspor.

Publisert: 21. desember 2017

I mars 1943 var Norge okkupert av nazistene. Motstandsgruppen Kompani Linge var blant aktørene som jobbet mot okkupasjonsmakten, men under et sabotasjeforsøk i Troms ble båten deres, MK “Bratholm I”, oppdaget. 

11 av 12 menn ble pågrepet, torturert og henrettet av tyskerne. Kun én av dem – Jan Baalsrud – kom seg unna. 

I over to måneder befant han seg på flukt mot svenskegrensen, som han endelig nådde 1. juni. Før det hadde han måttet kjempe mot snøblindhet, skuddskader og en kulde så intens at han egenhendig måtte amputere flesteparten av tærne sine.

– Uforståelig at han overlevde

Historien om Jan Baalsrud fant veien til det store lerretet allerede i 1957, i den Oscar-nominerte filmen Ni liv, som har blitt kåret til norgeshistoriens beste film. Nå er en ny filmatisering klar, regissert av Harald Zwart. Den 12. mann har premiere på norske kinoer første juledag.

Thomas Gullestad – fra før mest kjent som musiker – spiller hovedrollen som Jan Baalsrud i filmen.

I et intervju med nettstedet Filmweb forteller Gullestad at den utmattende innspillingen ga ham innsikt i hvilken ufattelig prestasjon det å holde seg i live i de iskalde nordnorske fjellene faktisk var.

– Det har vært en fysisk krevende innspilling. For hver dag som gikk, ble det mer og mer uforståelig hvordan Jan Baalsrud faktisk overlevde. Han kunne ikke gjort dette uten hjelp fra folket. I tillegg hadde han et beundringsverdig overlevelsesinstinkt, sier Gullestad til Filmweb.

Fjellhuler og hemmelige hjelpere

Nå slår Visit Lyngenfjord et slag for at flere skal følge i Jan Baalsruds fotspor, og slik få innsikt dette unike kapittelet av norsk krigshistorie. 

Den foreslåtte dagsturen starter ved Toftefjorden på Rebbenesøya, der Baalsrud svømte over 300 meter i iskaldt vann – med skuddskader.

Lyngsalpene

Lyngsalpene.
Photo: Svein Petter Aagård / www.nordnorge.com

Her finner vi Bratholm-monumentet, der de elleve motstandsmennene som ble henrettet hedres med en formasjon av rullesteiner.

Andre steder på Baalsruds fluktrute inkluderer en liten hytte med det ironiske navnet Hotel Savoy, der han skjulte seg etter å ha fått skyss over fjorden, og ei høyløe i bygda Furuflaten som i dag huser en liten utstilling med Baalsrud-relaterte gjenstander – deriblant skiene han brukte under flukten.

Manndalen, Kåfjord

Manndalen, Kåfjord.
Photo: Magnus Ström / www.nordnorge.com

Aller mest tankevekkende er det kanskje å støte på den vesle fjellsprekken som har blitt hetende Baalsrudhula. Her, øverst i dalføret Manndalen, tilbrakte Jan Baalsrud over tre uker i bitende kulde. Det var her koldbrannen gjorde at han måtte amputere flere av tærne for å overleve.

For de aller barskeste finnes også et tøffere alternativ – den årlige Baalsrudmarsjen, som utspiller seg over en uke i slutten av juli. Flere av dagsetappene krever god fysisk form.

En ydmyk helt

Jan Baalsrud døde i 1988, 71 år gammel. Han er gravlagt på kirkegården i Manndalen i Kåfjord i Troms, der han fikk hjelp, husly og mat av den modige lokalbefolkningen. 

Den enkle gravsteinen hans er ustyrt med gravskriften «Takk til alle som hjalp meg til friheten i 1943»

Baalsrud la aldri skjul på at han betraktet menneskene han møtte under flukten som de virkelige heltene, og han brukte store deler av livet etter krigen på å kjempe for rettighetene til krigsinvalide og deres etterlatte.

Den 12. mann

Den 12. mann.
Photo: Petter Skafle Henriksen
Annonser

Nordic Choice Hotels - et annerledes hotellselskap

Hurtigruten - "verdens vakreste sjøreise"

Leiebil: AutoEurope har stort utvalg til uslåelige priser 

De Historiske hotel & spisesteder - unike opplevelser

Tilbake til toppen

Your Recently Viewed Pages