Dynamic Variation:
Offers
x

There was not an exact match for the language you toggled to. You have been redirected to the nearest matching page within this section.

Choose Language
Toggling to another language will take you to the matching page or nearest matching page within that selection.
Search & Book Sponsored Links
Search
or search all of Norway
Campaign
Course
Event
Partner
Media
Meetings
Travel Trade

Norske Sigrid står foran sitt internasjonale gjennombrudd i år, etter å ha blitt kåret til artisten BBC har mest tro på i 2018. Her er flere artister som står klare til å følge i hennes fotspor. 

Publisert: 19. januar 2018

Som global popnasjon er Norge et relativt ungt land. På 80-tallet var det a-ha som reddet landets ære i utlandet med sofistikert og catchy synthpop, og i senere tiår var det Röyksopp og Kings of Convenience fenget verden med henholdsvis elektronika og stillfarne folk-låter.

De siste årene har det imidlertid vært en helt annen interesse for norsk musikk som eksportvare – både i mainstreamen og innen smalere og mer nisjepregede uttrykk.

Og akkurat nå skinner én kommende stjerne sterkere enn alle andre – en ung musiker som selveste BBC mener har «en selvtillit og en karisma som overskrider hennes 21 år.»

Sigrids store år

En norsk artist du ikke kommer unna om du interesserer seg for pop i 2018, er og blir Sigrid Raabe fra Ålesund. 21-åringen har vært et navn med appell langt utover landegrensene en stund allerede, men alt tyder på at 2018 blir hennes store gjennombruddsår.

Forestående festivaljobber på Coachella og Eurosonic, opptreden på BBC-talkshowet The Graham Norton Show og et kjempehopp på den britiske singellisten med låten “Strangers” er noen av seirene hun kan krysse av for to uker inne i det nye året.

I Norge kan hun oppleves på festivaler som OverOslo, Pstereo og Stavernfestivalen i sommer.

I tillegg ble hun nylig kåret til artisten BBC har mest tro på i år – en ære som tidligere har tilfalt Adele, Sam Smith og 50 Cent. Hun mottok nyheten i hjembyen Ålesund, og benyttet anledningen til å hylle stedet og naturen i vestlandsbyen:

– Se på dette! Dette er utrolig. Det er her jeg vokste opp. Det er vakkert. Jeg blir skikkelig emosjonell, sier hun og peker ut mot vannet som slynger seg rundt Ålesund.

Kathrine Synnes Finnskog er sjef for Music Norway, som jobber med å løfte norske artisters muligheter i utlandet. Hun forklarer hvorfor Sigrid treffer så sterkt her og nå: 

– Sigrid er tilgjengelig, smart og bevisst. Hun har en god medieprofil, er lett å like og har hatt ekstremt god timing. Hun har utnyttet alle situasjoner hun har havnet i godt, og du har lyst å heie på Sigrid! Når du kan kombinere denne arbeidsmoralen med solide pophits, blir det gull.

Ruben Gran, programleder i “Ruben” på ungdomskanalen NRK P3, spiller ofte låter før de blir hits. Han har fulgt Sigrid i en årrekke og mener suksessen er fortjent. 

– Hun er i stand til å lage hits, har et sterkt apparat og en vinnende personlighet.

Kvinnelige artister i frammarsj

De siste årene har to unge herrer fra Bergen – Kygo og Alan Walker – vært Norges aller heteste musikalske eksportartikler. 

I år er det imidlertid de unge, kvinnelige artistene vi bør se opp for, sier Kathrine Synnes Finnskog til Visit Norway. 

– Slik Kygo og Alan Walker har blitt forbilder for flere elektroniske utøvere og produsenter, har jentene også fått forbilder i Susanne Sundfør, Aurora og Astrid S. Vi har fått norske artister som baner vei ut, og som har utfordret et til tider litt traust ambisjonsnivå i norsk musikkbransje. I år er det Julie Bergan, Fieh, Anna of The North, Amanda Delara – bare for å nevne noen.

Et annet spennende navn som dukker opp på flere “disse tror vi på i 2018”-sammenhenger er Halie, et ungt og spennende talent fra Bergen. Ruben Gran fra P3 har trua: 

– 17-åringen har noe jeg tror flere utland skulle kunne falle for. Hun lager popmusikk som kan minne om mangt, men med en egenartet signatur.

Bandformatet lever videre

Selv om soloartistene dominerer mange av spådommene for 2018, søker fortsatt mennesker sammen i band. Og flere av disse kan også komme til å sette sine avtrykk på musikkåret.

Ruben Gran og Kathrine Synnes Finnskog trekker begge frem ett av dem – et fargesterkt og eksplosivt popband som først gjorde seg bemerket i finalen i talentkonkurransen Urørtfinalen i 2017.

– Pom Poko vil garantert imponere mange, som et av de råeste og mest forfriskende gitarbanda fra Norge om dagen, sier Gran.

Synnes Finnskog utdyper:

– Jeg er også veldig sjarmert av Pom Poko. Jazzfolk fra Trondheim som leker med sjangeren sin har funnet veien til verden før, og dette er årets bidrag – som kan treffe en indie-nerve i år.

Da det amerikanske musikk- og livsstilsmagasinet Fader like før jul publiserte sin oversikt over hvilke skandinaviske artister de forventer vil oppleve suksess i nær fremtid, var 10 av 15 innslag norske.

Her dukker mer eksperimentelle grupper som Sassy 009 og Smerz opp, mens Jakob Ogawa og Boy Pablo representerer de mannlige norske soloartistene.

Annonser

Nordic Choice Hotels - et annerledes hotellselskap

Hurtigruten - "verdens vakreste sjøreise"

Leiebil: AutoEurope har stort utvalg til uslåelige priser 

De Historiske hotel & spisesteder - unike opplevelser

Tilbake til toppen

Your Recently Viewed Pages