Dynamic Variation:
Offers
Choose Language
Search & Book Sponsored Links
Search
or search all of Norway
Briksdalsbreen
Briksdalsbreen.
Photo: Marte Kopperud - Visitnorway.com
Campaign
Course
Event
Partner
Media
Meetings
Travel Trade

Isbreene smelter. Det gjør også turistenes hjerter.

Miljøbevisste turister er bekymret for fremtiden til Norges isbreer. Enkelte frykter det haster om de skal få oppleve breenes majestetiske skjønnhet.

Ad

Det er i Norge som i resten av verden: Temperaturen stiger, og nærmest månedlig settes det varmerekorder. Det får dessverre også konsekvenser for de mange isbreene våre. De siste 30 årene har brearealet minket med cirka 11 prosent i gjennomsnitt, ifølge CICERO Senter for klimaforskning. 326 kvadratkilometer av arealet har forsvunnet siden midten av 80-tallet, og smeltingen går raskest i Nord-Norge.

At breene er under press har nå ført til en markant økning i tilstrømningen av turister, ifølge NRK. Blant annet opplever Nigardsbreen i Luster kommune rekordbesøk. Også populære Folgefonna i Hordaland og Svartisen i Nordland har fått besøk av flere turister i sommermånedene.

– Folk vil være i aktivitet i ferien, og breene drar turister – ikke minst på grunn av interessen for klimasaken som står høyt på dagsorden, sier Steinar Bruheim, daglig leder for Jostedalen Breførerlag, til NRK.

Miljøbevisste turister vet at Norges vakre breer ikke kan tas som en selvfølge. Slår pessimistiske analyser til, kan flere av landets ca. 2500 breer forsvinne de nærmeste 100 årene.

Det er to ting som påvirker størrelsen på isbreene: Høyere temperaturer, og mindre nedbør.

– Breene er lenger tilbake enn på fryktelig lenge. De lar seg påvirke av klimaet, og menneskene styrer denne utviklingen. Hvis vi fortsetter som før, vil også breene fortsette å smelte, sier senioringeniør Hallgeir Elvehøy i Norges vassdrags- og energidirektorat (NVE) til Visit Norway.

Tross dystre spådommer et besøk til mange av Norges isbreer fremdeles gi store opplevelser. Guidet brevandring og sommerskikjøring er blant de populære tilbudene.

Dog er det avgjørende å respektere naturkreftene, og å hele tiden tenke sikkerhet. På grunn av dype bresprekker, skred og uforutsigbar bevegelse av isblokker, bør du aldri begi deg ut på en isbre alene.

 

Les også

Tilbake til toppen

Your Recently Viewed Pages
Ad
Ad
Ad
Ad