Dynamic Variation:
Offers
x

There was not an exact match for the language you toggled to. You have been redirected to the nearest matching page within this section.

Choose Language
Toggling to another language will take you to the matching page or nearest matching page within that selection.
Search & Book Sponsored Links
Search
or search all of Norway
Sorrisniva, Alta
Sorrisniva, Alta.
Photo: Sorrisniva AS
Campaign
Course
Event
Partner
Media
Meetings
Travel Trade

På to tiår har ishotell blitt en brennhet reisetrend på nordlige breddegrader. I Norge finner du flere av dem, men ikke alle krever en kostbar ekspedisjon til avsidesliggende himmelstrøk.

Publisert: 23. november 2017

Se det for deg: du ligger i et rom hvor alt er bygget av is og frost og snø. Pusten blir til dampsøyler i den kalde luften, men under soveposen og reinsdyrskinnene er det lunt.

Utenfor de blå veggene høres ulingen fra et rastløst hundespann, mens nordlyset danser buktende over nattehimmelen. Det er disse eventyraktige elementene som til sammen utgjør den norske ishotell-opplevelsen, og den blir stadig mer populær.

Sorrisniva

Sorrisniva, Alta
Sorrisniva, Alta.
Photo: frikant.no

Den første snøen har akkurat falt over Sør-Norge, men i Alta er de allerede i god gang med byggingen av verdens nordligste ishotell.

Det er 18 år siden Sorrisniva først ble bygget i Finnmarks mektige viddelandskap, og ble med det nummer to av sitt slag i verden. Siden sist mandag har syv kunstnere hogget løs på enorme mengder med is og snø, og om en knapp måned vil dørene gjenåpnes. 

– Det gikk sakte de første åtte, ti årene, men etterhvert har det blitt en større og større etterspørsel, sier Sorrisnivas salgs og markedsansvarlig, Jan Roger Eriksen.

Sorrisniva, Alta

Sorrisniva, Alta.
Photo: Vidar Hoel
Sorrisniva, Alta

Sorrisniva, Alta.
Photo: frikant.no

Sorrisniva føyer seg til rekken av verdens mest berømte ishotell, ved siden av Jukkasjärvi Ice Hotel i Sverige, som startet trenden i så tidlig som i 1990. Alt her – som navnet antyder – er bygd av is og snø, fra sengen du sover på til glassene du drikker av.

Når våren kommer reduseres både hotellet og kunstverkene til pytter på vidda. Denne syklusen gir Sorrisniva og kunstnerne som jobber der en unik mulighet til å fornye seg fra år til år.  

– Det helt spesielle med Sorrisniva er at alle kunstnerne som står bak er lokale folk, forteller Eriksen.

– Når de ikke hogger ut og dekorerer hotellet vårt har de vanlige jobber her i Alta. En er frisør, en annen kjører postbil, en tredje jobber som kjøkkensjef.

Ishotell varierer i størrelse og utforming, men en ting har de alle til felles. De er – naturlig nok – veldig, veldig kalde. Man ville dermed tro at gjester sjeldent overnattet mer enn en natt, men Eriksen og Sorrisniva har motsatt erfaring.

– Vi ser mer og mer at folk blir værende over en hel weekend. På den måten får man både anledning til å slappe av på hotellet og delta på ulike aktiviteter.

Kirkenes Snow Hotel

Eventyrlige opplevelser i pittoreske vinterlandskap er et fellestrekk for norges ishotell, og Kirkenes Snow Hotel er ikke et unntak.

Her finner du blant annet 180 huskyer som trekker reisende på fartsfylte ekspedisjoner med slede i området. I tillegg kan du se nordlys på klare kvelder og fiske kongekrabbe i Norskehavet, hvor fangsten bringes tilbake og tilberedes i hotellets restaurant.

Slike rå og ubesudlede naturopplevelser har etterhvert blitt ettertraktede blant et internasjonalt publikum.

Kirkenes Snøhotell
Kirkenes Snøhotell.
Photo: Tom Lasse Nilsen
Kirkenes Snøhotell

Kirkenes Snøhotell.
Photo: Nevra Arts Photography
Kirkenes Snøhotell

Kirkenes Snøhotell.
Photo: Nevra Arts Photography

– Rundt 50 prosent av gjestene våre kommer fra Asia. Mange tar også turen fra Tyskland, USA, Australia og Øst-Europa. Det er en god blanding av reisende som finner veien hit.

Kåre Tandvik, deleier og grunnlegger av hotellet, er travel med forberedelser til årets konstruksjon. Navnet «Snow Hotel» valgte de for å reflektere bygningens faktiske konstruksjon. Et hotell bygget utelukkende av is hadde fort blitt ubehagelig, forklarer han. 

– Det hadde blitt som å oppholde seg i et glasshus. Man er avhengig av å bruke isolerende snø i konstruksjonen for å holde på varmen. Uansett hvor kaldt det blir utenfor er det fire overkommelige minusgrader innvendig.

Kirkenes Snow Hotel – i likhet med Sorrisniva – har ulike temaer på skulpturer og dekorasjon fra år til år. I år har iskunstnerne latt seg inspirere av deres nærliggende naboer.

– I år er det kremlin og russisk arkitektur som går igjen, forteller Tandvik.

– Det er naturlig for oss, da grensen bare ligger syv kilometer unna hotellet.

Hunderfossen Vinterpark

Ikke alle av norges ishotell ligger i nordlige strøk. Litt over to timers kjøretur fra hovedstaden mot Lillehammer bygges verdens sørligste variant for ellevte gang på nyåret.

Hotellet er del av Hunderfossens Vinterpark: en populær og tradisjonsrik destinasjon basert på norske folkeeventyr.

Hunderfossen Vinterpark
Hunderfossen Vinterpark.
Photo: Geir Olsen

– Det er magisk stemning på kveldstid i vinterparken hvert år, forteller markedssjef Thor Willy Christiansen.

På grunn av sin beliggenhet – mange hundre kilometer sør for sine søsterhotell i Finnmark – kommer konstruksjonen på Hunderfossen i gang betydelig senere. I denne delen av landet er man ofte avhengig av teknologisk hjelp for å holde gradestokken i sjakk.

– Snøhotellet konstrueres i Vinterparken, og vil bestå av 15 tonn med is og 1500 kubikkmeter snø, forteller Christiansen.

– Vi har et kjøleanlegg som holder temperaturen på minussiden inne i Snøhotellet. Hotellet bygges av våre ansatte og dekoreres i samarbeid med iskunstner Elisabeth Kristensen inspirert av norske folkeeventyr. 

I tillegg til eventyrlige dekorasjoner skiller ishotellet på Hunderfossen seg ut ved å tilby et bredt spekter av live-underholdning for både store og små. 

–  Fra eventyrforstillinger i Trollskogen og i Slottshagen til kanefart, snow-rafting, snøscooterkjøring og ikke minst et storslagent fyrverkeri som avslutter vinterkveldene: det blir alltid en magisk og unik opplevelse for hele familien, forteller Christiansen.

Dette er Norges ishotell

Sorrisniva

Landets eldste og verdens nordligste.

Åpningsdato: 15 desember

På nett: www.sorrisniva.no

Kirkenes Snow Hotel

Nordliggende snøhotell med et bredt tilbud av aktiviteter. 

Åpningsdato: 1 desember 

På nett: www.kirkenessnowhotel.com

Hunderfossen Vinterpark

Familievennlig eventyrpark med eget ishotell.

Åpningsdato: 9 februar

På nett: www.hunderfossen.no/attraksjoner/vinterparken

Tilbake til toppen

Your Recently Viewed Pages