Dynamic Variation:
Offers
x

There was not an exact match for the language you toggled to. You have been redirected to the nearest matching page within this section.

Choose Language
Toggling to another language will take you to the matching page or nearest matching page within that selection.
Search & Book Sponsored Links
Search
or search all of Norway
Horse and sleigh at Røros
Horse and sleigh at Røros.
Photo: Thomas Rasmus Skaug - visitnorway.com
Campaign
Course
Event
Partner
Media
Meetings
Travel Trade

Der enkelte tar passet fatt når jula nærmer seg, tilbringer de fleste av oss høytiden i kjente og kjære omgivelser. Her er noen spørsmål og svar for en optimal jul innenfor landets grenser.

1. Jeg vil ha hvit jul. Hvor er det snø?

Dagbladet leverte nettopp en oversikt med værspådommer for julaften i hele landet. Kort oppsummert:

Oslo og Østlandet generelt har god mulighet for snø, også i byene. Det samme gjelder fra Bodø og nordover. Sørlandet og Midt-Norge er ikke fullt så heldige - her må man bort fra kyst og byer for å (muligens) ha en sjans, mens Vestlandet er sitt våte selv.

Yr.no får du en enkel og detaljert oversikt over de generelle snødybdene ulike steder i landet, mens en mer skifokusert snørapport er enkelt tilgjengelig fra Skiinfo.

2. Jeg drømmer om kakao, smultringer og strikkevotter. Hvor er julemarkedene?

Bergen julemarked
Bergen julemarked.
Photo: Bergen Reiselivslag / Robin Strand - visitBergen.com

Det korte svaret: Over alt. Norge har så mange fristende og fine julemarkeder at man fint kunne reist fra marked til marked og overlevd på gløgg og pepperkaker gjennom hele desember.

Om du trenger litt hjelp til å velge, kan det være lurt å ta en titt på denne guiden til Norges beste julemarkeder. Akkurat nå er det store og fine markeder både i Oslo, Bergen, Haugesund, Henningsvær og Tromsø.

Her finner du alt fra håndverk og delikatesser, til pariserhjul, dukketeater og bakst, trearbeid og pepperkakebyer, men merk at de fleste markedene avrundes før julaften, så kjenn din besøkelsestid.

3. Hverdagen er travel, julestria travlere. Hvor lenge kan jeg utsette julegavehandelen?

Heimen
Heimen.
Photo: Nancy Bundt / Visitnorway.com

Generelt er Norges lover temmelig rause når det kommer til andpustne siste liten-shoppere. Ifølge Lovdata kan nemlig «faste utsalgssteder holde åpent de tre siste søndagene før julaften mellom kl. 14 og kl. 20. På julaften skal faste utsalgssteder stenge kl. 16, og de skal også være stengt 1. og 2. juledag.»

Spesielt i byene betyr dette at det er godt mulig å smette en dagfersk pakke under treet på julaften. Om det er ideelt er en annen sak, men Visit Oslo melder i hvert fall at de fleste butikkene i sentrum har søndagsåpent.

Visit Bergen tilbyr også en fin oversikt over butikker med åpent både i og utenfor sentrum, mens Trondheim Torg har søndagsåpne butikker til sju.

Når det kommer til julaften er det greit å være obs på at mange velger å stenge tidligere enn 16.00. Der enkelte steder i Oslo stenger 14.00, melder mange butikker både i Bergen og Trondheim om julefred fra 13.00.

4. Å sitte innendørs hele jula er litt kjedelig. Hva kan jeg finne på?

Selv når roen har senket seg over landet er det ikke helt stille rundt omkring.

Enten du er ute etter en julefest eller en julegudstjeneste kan du finne en enkel oversikt over hva som skjer i Visit Norways store arrangementskalender.

Her er alt fra svette dansegulv i Grimstad til frisk vinterguiding på Preikestolen.

Er du i filmhumør holder også de fleste kinoene åpent hele jula - med unntak av julaften.

5. Hva med å gå julebukk? Hadde det vært noe?

Norsk Folkemuseum
Norsk Folkemuseum.
Photo: CH / visitnorway.com

Bare om du er barn - men slik har det ikke alltid vært.

Julebukk var opprinnelig som en den utgaven av Halloween, selv om kostymevalgene den gangen ifølge Drammens Tidende var litt mer begrenset:

Julebukken var et bukkehode på stang, holdt av en person med en skinnfell drapert rundt seg. Temmelig nifst, og bak gikk mennesker utkledt i gamle klær, ment til å symbolisere de døde.

Tradisjonen har endret seg med årene, og i dag handler den stort sett om å la de minste få kle seg i nissete kostymer og banke på døra for å spørre om godteri.

Du kan alltids gjenopplive den gamle julebukk-tradisjonen, men forbered deg på noen merkelige blikk.

This tradition mutated over the years, and today it's mostly about letting small kids dress up in Christmas-y clothes and knocking on neighbours' doors for sweets, perhaps in exchange for a song.

If you do decide to revive the old ways, have at it, but prepare to have some odd looks thrown your way:

6. Historie er gøy! Hvor lenge har vi egentlig feiret jul her i landet?

Gålå, Gudbrandsdalen
Gålå, Gudbrandsdalen.
Photo: Terje Rakke/Nordic Life - Visitnorway.com

Jula er en liten svamp av en høytid som har samlet innhold fra ulike kulturer og tradisjoner - gjennom ulike deler av historien har den feiret alt fra guden Saturn til vintersolverv.

Ifølge Universitetet i Tromsø ble den kristne julefeiringen introdusert i landet på 1000-tallet. Den norrøne offerfesten jólablót sammenfalt da med Jesu fødsel den 25. desember, en dato som i sin tur var blitt endret fra en gang tidlig på året til desember for å sammenfalle med romerske høytider.

Jula slik den feires i dag, med skikker som julenissen og å gå rundt juletreet, tok forøvrig form på 1800-tallet.

7. Ribba var god, altså, men den tredje dagen med julerester tar på. Hvilke restauranter er åpne i jula?

Frognerseteren
Frognerseteren.
Photo: CH / Visitnorway.com

Mange spisesteder og utesteder holder julestengt, men det finnes fortsatt en del som åpner dørene for julesultne sjeler.

Visit Oslo tilbyr en omfattende oversikt over restauranter med juleåpent, mens du finner en oversikt fra Visit Bergen her og en fra Visit Tromsø her.

Om du vil ha tips til hva du kan bestille, er den amerikanske ambassadens guide til norsk julemat en evig klassiker:

Annonser

Nordic Choice Hotels - et annerledes hotellselskap

Hurtigruten - "verdens vakreste sjøreise"

Leiebil: AutoEurope har stort utvalg til uslåelige priser 

De Historiske hotel & spisesteder - unike opplevelser

Tilbake til toppen

Your Recently Viewed Pages