Dynamic Variation:
Offers
x

There was not an exact match for the language you toggled to. You have been redirected to the nearest matching page within this section.

Choose Language
Toggling to another language will take you to the matching page or nearest matching page within that selection.
Search & Book Sponsored Links
Search
or search all of Norway
Reinefjorden, Lofoten
Reinefjorden, Lofoten.
Photo: Tomasz Furmanek/Visitnorway.com
Campaign
Course
Event
Partner
Media
Meetings
Travel Trade

Kajakk-bildene som går sin seiersgang på nettet

Lofoten under midnattssola. Den trange, UNESCO-oppførte Nærøyfjorden. Vestlandskysten utenfor Sotra. Med Tomasz Furmaneks kajakk i forgrunnen får de norske landskapene nå oppmerksomhet fra hele verden.

Tomasz Furmanek kjøpte sin første kajakk i 2005. Allerede et par-tre år tidligere hadde han fått øynene opp for fotografi. Kanskje var det bare et spørsmål om tid før han ville ta med seg fotoutstyr ut på vannet?

– I starten var det ikke så mye for bildene at jeg padlet. Men foto har blitt en mye mer sentral hobby nå enn det var den gang, sier Furmanek til Visit Norway.

Disse to interessene – kajakk og foto – skulle vise seg å være å være en gylden kombinasjon. I dag går kajakk-bildene hans sin seiersgang på nettet. Senest i går ble de trukket frem i den engelske storavisa Daily Mail, og han har en raskt voksende følgerskare på Instagram. I skrivende stund teller den rett i underkant av 78 000.

– Jeg er på vannet to-tre ganger i uken, i tillegg til helgene. Jeg padler stort sett etter jobb, og i perioder har jeg tatt en del permisjon også, sier han.

Tomasz Furmanek

Tomasz Furmanek.
Photo: Øyvind Heen

Mange av bildene følger samme mønster. Du ser fronten av kajakken, omgitt av speilblankt vann. Men så ledes blikket til landskapene rundt.

Bergenseren har noen av verdens flotteste kyst- og fjordlandskap rett i nærområdet. Oru-kajakken er samtidig sammenleggbar, og går i en ryggsekk på flyet.

– Jeg bor i Bergen, og kysten her utenfor Sotra er veldig fin. Skal jeg padle i fjordene er jeg ofte i området rundt Gudvangen og Flåm, men der er det veldig mye folk om sommeren. Lofoten er fint, men der kan det også være veldig røft, avhengig av været. Der må du ha guide om du er nybegynner, sier Furmanek.

For dem som vil prøve seg på vannet, anbefaler han å ta et grunnkurs – så du er trent på å komme deg opp i kajakken igjen om du skulle falle uti. Utover det, er sporten egnet for de fleste.

Bildene, derimot, krever riktig utstyr og god timing. Selv bruker han GoPro- og kompaktkameraer, og sin vanntette telefon, en Galaxy S7 edge.

– Det er sjelden jeg tar med speilreflekskameraer ut på vannet. I bra lys er det langt mindre forskjell mellom disse og kompaktkameraer nå, enn det var for bare fem år siden, sier han.

Og så var det timingen, da.

– Våren, høsten og vinteren er best med tanke på foto. Og det er best på kveld og morgen. Da er det mest rolig på vannet og best lys. Men når det gjelder Nord-Norge, er det veldig fint på sommeren med tanke på midnattssol. Hvis du padler om natten på Lofoten under midnattssolen får du ofte veldig fine forhold.

Det er bare å gi det en sjanse – og uansett nyte disse blinkskuddene fra Furmanek selv.

Les også

Tilbake til toppen

Your Recently Viewed Pages