Dynamic Variation:
Offers
x

There was not an exact match for the language you toggled to. You have been redirected to the nearest matching page within this section.

Choose Language
Toggling to another language will take you to the matching page or nearest matching page within that selection.
Search & Book Sponsored Links
Search
or search all of Norway
Torfinnsdalen
Torfinnsdalen.
Photo: Louise Brunborg-Næss
Campaign
Course
Event
Partner
Media
Meetings
Travel Trade

Neste år åpner fire nye historiske vandreruter, der store naturopplevelser vil gi deg innsikt i norsk kulturhistorie.

Publisert: 12. desember 2017

Neste år åpner fire nye historiske vandreruter, der store naturopplevelser vil gi deg innsikt i norsk kulturhistorie.

Historiske Vandreruter er et samarbeid mellom Den Norske Turistforening (DNT) og Riksantikvaren, der gamle ferdselsårer og ruter skal gjøres bedre kjent og mer brukt, med informasjonsskilt nysgjerrige turgåere kan titte på underveis.

Fra før av finnes det sju historiske vandreruter her til lands. Brudleruta i Josdalsheia lar deg gå i fotsporene til tidligere tiders brudeferder, mens Flyktningeruta følger fluktveien fra Oslo til Sverige som ble brukt under andre verdenskrig.

Nå er det klart at fire nye ruter skal lanseres neste år, fra Reisadalen i nord til Gamle Hadelandsvei i Lillomarka.

Skjulte skatter og spennende historier

Louise Brunborg-Næss, prosjektleder i Den Norske Turistforening, forklarer ideen bak de historiske vandrerutene slik: 

– Turopplevelsen blir rikere når man oppdager skjulte skatter og spennende historier underveis. Mange turgåere tenker at de vandrer i uberørt natur i skogen og på fjellet, men sannheten er at overalt i Norge finnes spor av tidligere tiders ferdsel og andre typer kulturminner. Til og med på 2000 meters høyde.

Linderudseter, Oslo

Linderudseter, Oslo.
Photo: Ståle Pinslie

Det har ikke alltid vært så lett for alle å få med seg, forteller hun. 

– Ofte passerer man kulturminner på tur uten å vite hva det er. De historiske vandrerutene kan være med på å gjøre folk bevisst på hva som er kulturminner, og på den måten bidra til at kulturminner ikke blir ødelagt i vanvare av folk som ikke vet hva de ser. For eksempel at man tar steiner fra et fangstanlegg eller en gravrøys for å lage bålplass.

Kvenske kulturminner og tidlige bosetninger

Den nordligste av de nye rutene er Reisadalen i Troms, som har blitt brukt av samer, nordmenn og kvener til høsting, sanking, jakt og fiske. Området er særlig rikt på kvenske kulturminner, sier Brunborg-Næss.

– Blant annet er det mange spor etter «tjæremiler» – tjæreutvinningsanlegg fra 1700-, 1800- og 1900-tallet. Naturen er storslagen, og det er et rikt dyre- og fugleliv oppover dalen. Ruta er også en av rutene som forbinder Finnmarksvidda med kysten. Fortsetter du østover kommer du til Kautokeino. Både DNT og Norske skog har hytter langs ruta, og flere private aktører tilbyr skyss med elvebåt oppover elva.

Reisadalen

Reisadalen.
Photo: Kristin Høidalen

Stølsruta vil bli etablert slik at man kan vandre fra støl til støl – fra Veste Slidre i sør til Vang i Valdres i nord. Underveis vil vandrere få oppleve ekte stølsliv med dyr på beite, overnattingsmuligheter og tradisjonsmat.

– Det unike med dette landskapet er kombinasjonen mellom natur og kultur og flere hundre års menneskelig påvirkning. Valdres har i dag det største sammenhengende stølsområde med aktive setre i Nord-Europa. Inn til hvert stølslag går det buferdsstier. Det er dessuten et område som er unikt for sitt biologiske mangfold, blant annet hekkende våtmarksfugl.

Strø, Valdres

Strø, Valdres.
Photo: Terje Rakke / Nordic life

Gamle Hadelandsvei er en eldgammel ferdselsvei fra Bjørvika i Oslo til Hadeland som går gjennom Lillomarka. Stien har trolig vært brukt fra de første bosetningene i Aker og fram til 1800-tallet, men i nyere tid har den vært glemt av de fleste. Nå skal DNT Oslo og Omegn og turkameratene i Nittedal Turlag rydde og merke den gamle stien og formidle historien til turgåere. Langs ruta er det mange ferdselsminner fra ulike hundreår og tidligere ukjente arkeologiske kulturminner.

– Det blir særlig spennende å gjenoppdage oldtidsveien gjennom Nordmarka. Jeg tror mange turgåere kan få seg noen aha-opplevelser når de ser hvor mange kulturminner som ligger her.

Et område mange nordmenn allerede har et nært forhold til er Jotunheimen.

Den klassiske fjellvandringen markerer DNTs 150-årsjubileum og følger noen av de første rutene DNT merket på 1800-tallet. Over fem vandringsdager byr Jotunheimen på det ypperste høyfjellet har å by på – Besseggen og Bukkelægeret inkludert.

Besseggen

Besseggen.
Photo: Morten Helgesen / fjelletibilder.no / visitnorway.com

– Underveis vandrer du i fotsporene til fjellpionerer og legender som Peer Gynt, Jo Gjende, Gjendine Slålien og selvsagt Jotunheimens «far» og DNTs grunnlegger Aasmund Olavsson Vinje. De fleste etappene på ruta kan byttes ut med transport med de historiske rutebåtene på Gjende og Bygdin, frister Brunborg-Næss.

Nærkontakt med rein

DNTs prosjektleder har selv testet ut en av rutene som skal lanseres neste år. 

– I sommer gikk jeg en del av det som skal bli den historiske vandreruten i Jotunheimen, fra Torfinnsbu til Gjendebu. Her var det mye villreinjakt i tidligere tider – blant annet var det et av områdene Jo Gjende likte å jakte i, og man kan se mange enkle steinlagre og rester av fangstanlegg underveis. Jeg gikk der sammen med guttene mine på fem, åtte og ti år, og vi brukte ti timer på en tur som normalt tar fem – delvis fordi de måtte leke reinjegere ved hver eneste lille steinansamling vi kom forbi!

Torfinnsbu

Torfinnsbu.
Photo: Louise Brunborg-Næss

Turen bød på mer enn bare kulturminner.

– Opplevelsen ble komplett at de vi møtte tre flokker med rein på nært hold på vei ned til Svartdalen til Gjende. Da ble guttene litt mindre høye i hatten. Jeg lot være å fortelle dem at det ikke finnes villrein i Jotunheimen mer, og at dette var tamrein, ler hun.

Skulle du tilhøre dem som foretrekker å lære om Norges kulturhistorie i hjemmets lune rede, har DNT og Riksantikvaren tenkt på deg også, sier Louise Brunborg-Næss.

– Gjennom arbeidet med de historiske vandrerutene har vi samlet sammen masse informasjon og gjort det tilgjengelig for alle på nett. Til glede både for de som er på tur og for de som av ulike grunner ikke får kommet seg ut, som nå kan lese historiene og se rutene fra sofaen.

Annonser

Nordic Choice Hotels - et annerledes hotellselskap

Hurtigruten - "verdens vakreste sjøreise"

Leiebil: AutoEurope har stort utvalg til uslåelige priser 

De Historiske hotel & spisesteder - unike opplevelser

Tilbake til toppen

Your Recently Viewed Pages
Ad
Ad
Ad
Ad