Dynamic Variation:
Offers
x

There was not an exact match for the language you toggled to. You have been redirected to the nearest matching page within this section.

Choose Language
Toggling to another language will take you to the matching page or nearest matching page within that selection.
Search & Book Sponsored Links
Search
or search all of Norway
Kongens nei
Kongens nei.
Photo: Nordisk Film Distribusjon AS
Campaign
Course
Event
Partner
Media
Meetings
Travel Trade

Kongens Nei i USA for å kjempe om Oscar-nominasjon

Fjorårets store norske kinosuksess skildret de mest dramatiske dagene i norsk historie. Nå kan den bli nominert til beste fremmedspråklige film.

Ad

Da nazistene invaderte Norge 9. april i 1940, ga de kong Haakon ett valg: Overgi deg eller dø.

Kongen valgte i stedet å flykte og gå i eksil i London sammen med familien sin og medlemmene av Stortinget og regjeringen. Her ble de viktige både for å holde moralen oppe og for å organisere motstandsarbeidet i det okkuperte Norge.

Før han dro til London, tok flukten kongen over hele landet, fra Hamar i sør til Balsfjord i nord. De tre første dagene av denne turen ble i fjor skildret av regissør Erik Poppe i kinosuksessen Kongens Nei.

 

Den er nå Norges Oscar-håp i kategorien for beste fremmedspråklige film, og har havnet på kortlisten av ni bidrag, som kappes ned til de endelige fem nominasjonene den 24. januar når nominasjonslisten offentliggjøres.

Regissør Poppe er nå i USA for å vise filmen til medlemmer av Oscar-akademiet.

– Det er de mest dramatiske dagene i Norges historie, sier han i et intervju med det amerikanske bransjenettstedet Deadline.

– Vi visste ikke hva som ville skje. Alt var i kaos. Alt kollapset.

Tittelen på filmen henviser til kongens svar på tyskernes ultimatum, som han ga den tyske sendemannen Bräuer i Elverum før flukten gikk videre til Nybergsund.

– Han gikk ikke med på å utnevne Quisling som statsminister, slik tyskerne ville, sier Ola Mørkhagen på Glomdalsmuseet til avisa Østlendingen.

– Så det var i Nybergsund han holdt den berømte talen der han sa at hvis politikerne ville gi etter for tyskernes krav, hadde han ikke annet valg enn å abdisere. Kong Haakon sto rakrygget i 1940. Det var nok flere statsråder som mente det beste ville være å gi etter for tyskernes krav, men Kongen sto på sitt. Det står det respekt av.

 

9. April 1940. Kl 22.30. Gaarder Gård. Elverum.

Et bilde publisert av Kongens Nei (@kongensnei)

 

Der flukten varte i to måneder, skildrer filmen kun de tre første dagene. De kulminerte i et bombeangrep mot Nybergsund som kongefamilien bare så vidt unnslapp. Episoden skildres slik av Dagsavisen-journalistene Jens Marius Sæther og Lars West Johnsen:

«Middagsselskapet beiner ut av bygningen. Kongen og kronprinsen kommer seg bort til et skogholt og kaster seg ned i snøen. Statsminister Nygaardsvold er en av de siste som kommer seg ut av turiststasjonen. Tyskernes svartmalte fly sneier tretoppene over ham. Bombene skjærer gjennom luften og eksploderer så jorden skjelver.»

 

Inferno på "Midtskogen".

Et bilde publisert av Kongens Nei (@kongensnei)

 

Johnsen hevder i et intervju i Dagsavisen at flukten var den viktigste krigsnyheten i verden frem til invasjonen av Belgia og Nederland.

– Norge er i hele verdens søkelys, og den norske regjeringen blir plutselig hovedpersonene i et verdensdrama. I ettertid er det veldig mye av norsk identitet som er knyttet til hendelsene nettopp disse to månedene. Hva hvis kongen og regjeringen hadde blitt igjen i Oslo, latt seg ta til fange eller inngått en samarbeidslinje? Da kunne ting sett veldig annerledes ut.

Tre steder å besøke for historieinteresserte

Drøbak: Oscarsborg festning

 

Da tyske krigsskip inntok Oslofjorden senket festningens torpedobatteri flaggskipet Blücher. Forsinkelsen dette medførte for krigsmakten gjorde det mulig for både konge, storting og regjering å evakuere. I dag har festningsmuseet åpent året rundt, med faste guidede turer mellom juni og august.

Oslo: Karl Johan og Slottet

 

Starten og slutten på historien. 9. april 1940 dro kongefamilien ned fra Slottet til Østbanehallen for å flykte med tog mot Hamar. 13. mai 1945 kom familien hjem til et Norge i fred, kjørende opp Karl Johan med jublende folkemasser på alle kanter.

 

Elverum: Glomdalsmuseet

 

Her finner du en egen utstilling om kongens flukt, rettet mot ungdom. Den første delen av utstillingen åpnet i fjor og er knyttet opp mot hendelsesforløpet i filmen. Andre del åpner nå på nyåret og fokuserer på bombingen av Elverum, blant annet ved å fortelle hvordan krigen rammet enkeltmennesker.

Oslo: Norges Hjemmefrontmuseum

Når det kommer til historien om okkupasjonen og motstandskampen i Norge under krigen er det få steder som er bedre å besøke enn museet på toppen av Akershus festning. Her finnes det akkurat nå en egen utstilling om kvinnene som deltok i motstandskampen mot nazistene. Vær oppmerksom på at museet er stengt for vedlikehold til og med tredje februar.

Les også

Tilbake til toppen

Your Recently Viewed Pages