Skip to main content

Sikkerhet på topptur på ski

På topptur er det en risiko for å bli tatt av snøskred. Vi skal ikke fraråde deg å dra på en fantastisk topptur, vi bare vil at du forberede deg godt. Her er tips for at turen skal bli så trygg som mulig.

Kjenn på spenningen mens du svinger deg ned fjellsiden på urørt puddersnø! Noen ganger klaffer det, og da er det fantastisk – men det er viktig at du samtidig er bevisst på farene ved å gå på topptur.

Hvert år dør i gjennomsnitt fem mennesker i Norge etter å ha blitt tatt av snøskred. De fleste av disse er på topptur på ski. Vi har ingen å miste, derfor er det viktig at du alltid sjekker snøskredvarselet før du starter, lærer deg fjellvettreglene, og planlegger turen etter evne, vær og forhold.

Forbered deg på skiftende forhold

  • Er det lenge siden du leste Fjellvettreglene, ta en oppfrisking slik at du har dem i bakhodet.
  • Start alltid planleggingen med å sjekke snøskredvarseletVarsom.no.
  • Last ned Varsom-appen fra App store eller Google Play. Her kan du få og dele informasjon om lokale forhold samt laste ned et offline bratthetskart.
  • Sjekk været der du skal med yr.no og senorge.no.

I de mektige vinterfjellene har du ansvar for din egen sikkerhet. Vær trygg på at du selv og de andre i turfølget har kompetanse nok til å utføre turen og er i stand til å redde eller hjelpe hverandre hvis det skjer en ulykke.

Værvarsel fra Yr levert av Meteorologisk institutt og NRK. Last ned gratis vær-app fra Yr for iOS eller Android.

Ta et skredkurs

Det er viktig at du lærer deg å vurdere skredfare når du skal på topptur. På skredkurs lærer du å lese tegnene for snøskredfare, å bruke skredsøkere for å signalisere hvor du befinner deg om du først skulle bli tatt av et skred, og å redde turkamerater som er tatt av skred, såkalt kameratredning.

Bruk lokale skiguider

Finn de beste og tryggeste toppturene i området ved å leie en lokal skiguide.

På grunn av Norges komplekse geografi og skiftende vær kan det være vanskelig å utnytte et områdes fulle potensial. Lokale skiguider har ekspertkunnskap om snøkvalitet og terreng, noe som vil redusere risikoen for at du blir tatt av snøskred eller utsettes for andre farer.

Norske Tindevegledere (NORTIND) tilbyr mer enn 100 kvalifiserte tindevegledere og høyfjellsførere som vil sørge for at du får en tur som passer perfekt til din form og dine ferdigheter og ambisjoner.

Snøskredvarsel

Snøskredvarselet på Varsom.no gir deg en faregradskala fra 15.

1 – Liten, 2 – Moderat, 3 – Betydelig, 4 – Stor, 5 – Meget stor.

I tillegg til dette nummeret bør du lese hva som er skredproblemer, da det gir mer detaljert informasjon. Vær beredt på å utsette eller avlyse turen dersom faregraden er høy. Selv ved en faregrad på 2, moderat snøskredfare, er det mulig å løse ut skred som er store nok til å begrave en skikjører fullstendig. For faregrad 3 krever det mye kunnskap og tidligere erfaring om man ferdes i skredterreng, mens for faregrad 5 frarådes all ferdsel.

Det tryggeste er å unngå å ferdes i skredterreng. Mer om det senere i artikkelen.

Farer

Ikke gå for langt ut på kanten av et snødekt fjell. Det kan danne seg store snøskavler på fjelltopper og langs fjellrygger, og det er ikke alltid lett å vite om du går på en snøskavl eller har fast grunn under deg. Se derfor etter varder eller master, da vet du at det er solid grunn under deg. Snøskavler kan kollapse uten forvarsel. 

I skiftende vær kan det bli dårlig sikt, noen ganger whiteouts, såkalt snømyrkre som gjør at alt blir helt hvitt. Ved så dårlig sikt kan GPS eller GPS-klokker være det eneste du kan bruke for å orientere deg. Man kan også bygge en snøhule og vente på at været skal gi seg. Det er viktig å vite hvordan du skal klare deg i vinterfjellet.

Snøskred

Snøskred kan løsne i bratt terreng, enten naturlig eller av de som ferdes i terrenget. Snøskred utløses som regel i terreng som er 30 grader eller brattere. For å finne bratthetsgraden kan du bruke kompasset ditt, skistaven eller helst laste ned et offline bratthetskart på mobilen fra varsom.no. Planlegg turen slik at du unngår bratt terreng. Det er mange flotte toppturer å velge mellom hvor det er lav sannsynlighet for snøskred, her er seks tryggere turer.

Dersom et skred utløses, kan det strekke seg tre ganger så langt som høyden det har rast ned. Det betyr at selv om du oppholder deg på flatmark, kan du bli tatt av skred. Studer terrenget rundt deg og se om du er i fare for å befinne deg i en utløpsområde for skred. Hvis du er usikker, kan du sjekke bratthetskartet på mobilen din underveis på turen.

Redning

Alle i turfølget må kunne klare å redde hverandre i nødstilfeller. Øv på kameratredning og ta alltid med deg skredutstyr på turen, som:

  • Skredsøker
  • Søkestang
  • Spade

Dette gjør du hvis en person blir tatt av skred:

De første 15 minuttene etter at noen har blitt tatt av skred, er kritiske. Dette kalles overlevelsesfasen, og 90 % av de som graves ut i løpet av dette tidsrommet, overlever. Etter 15 minutter synker sannsynligheten for å bli funnet i live betydelig. Kontakt nødetatene, men ikke stopp opp og vent. Statistisk sett er det størst sjanse for å overleve et snøskred ved at turkameratene dine graver deg frem. Derfor er det utrolig viktig at alle i turfølget har med seg skredutstyr og vet hvordan det brukes.

Når redningsetatene kommer, er det dessverre ofte for sent.

Dette må du ha på deg

Ta på deg flere lag med klær slik at det blir lettere å regulere kroppstemperaturen.

  • Ull innerst holder deg avkjølt på vei opp og varm på vei ned.
  • Et mellomlag av ull eller fleece hjelper deg å holde varmen.
  • En lett vind- og vanntett jakke og bukse ytterst holder været ute.
  • En dunjakke som du kan ta på når du tar pauser. Den kommer også godt med& i nødstilfeller.
  • Lue, buff og votter ellergode hansker.

Solkrem og skibriller

Solen er overraskende sterk i fjellet. Bruk solkrem med minst faktor 30 for å beskytte huden, og solbriller eller skibriller.

Dette må du ha med deg

Det kan være krevende å nå frem til de beste løypene, og det er viktig at du pakker en god ryggsekk så lett som mulig uten å utelate livsviktig utstyr (se faktaboks med fullstendig pakkeliste). Dette må du ha med:

  • Nødutstyr: søkestang, skredsøker og spade.
  • En fulladet mobiltelefon og powerbank.
  • Hodelykt i tilfelle det blir mørkt, den kan brukes til å signalisere om hjelp.
  • Førstehjelpsutstyr.

Luftforsvarets 330 skvadron sine nye helikopter er utstyrt med mobilsporingsutstyr. Det betyr at de kan finne alle mobiltelefoner, så lenge de er påslått, selv når du ikke har dekning. Behold telefonen på dersom du trenger å bli funnet. Luftforsvaret omtaler det som den tiende fjellvettregelen: Vær sporbar for elektroniske søkemidler som mobilsporing, nødpeilesender og skredsøker.

Oppsummert: Forbered turen godt, og ta med alt som står på pakkelista før du setter ut på tur. For å unngå skredterreng, må du planlegge en tur i terreng som er under 30 grader bratt og ikke bevege deg i utløpssoner for skred. For å sikre deg en gøy og trygg tur, anbefaler vi å gå med en lokal guide. God tur!

Første gang på topptur?

Her er det du trenger å vite.

Guide for nybegynnere

Se våre beste tilbud

Ferdigpakket norgesferie? Sjekk disse gode reisetilbudene fra våre partnere.

Sider du nylig har besøkt