Dynamic Variation:
Offers
x

There was not an exact match for the language you toggled to. You have been redirected to the nearest matching page within this section.

Choose Language
Toggling to another language will take you to the matching page or nearest matching page within that selection.
Search & Book Sponsored Links
Search
or search all of Norway
Matstreif
Matstreif.
Photo: Alexander Benjaminsen​
Campaign
Course
Event
Partner
Media
Meetings
Travel Trade

Under helgens Matstreif i Oslo går historiens første NM i honning av stabelen.

Publisert: 20. september 2017

Den er søt, kompleks og klebrig, men også helsefremmende og nødvendig for vår fortsatte eksistens på kloden. Honningen er like velsmakende som den er fascinerende, og vel så viktig for artsmangfoldet i naturen som i kokkekunsten.

Likevel: Norges beste honning har aldri blitt offisielt kåret – inntil nå.

Fredag 22. september skal nemlig selve dronningen blant norske birøktere krones under matfestivalen Matstreif, som utspiller seg på Rådhusplassen og Kontraskjæret i Oslo denne helgen.

Over 150 bidrag

Norgesmesterskapet arrangeres av organisasjonen Honningcentralen, som eies av landets birøktere og sørger for at medlemmenes produkter havner i butikkhyllene.

Tora Snorradottir, kvalitetssjef i Honningcentralen og jurymedlem under NM, forteller om stor pågang for å kaste seg med i tevlingen, som er delt inn i tre ulike kategorier – vanlig honning, økologisk honnning og honning med valgfri tilsetning.

– Norske birøktere har vist stor interesse for arrangementet, noe vi har sett ved å motta over 150 bidrag totalt. Vi mottok 120 honningprøver til kategorien konvensjonell honning, 13 til økologisk honning og 20 i kategorien honning med tilsetninger, sier hun til Visit Norway.

NM-juryen inkluderer blant andre restauratør Toralf Bølgen, vinskribent Merete Bø, ølekspert Espen Smith og artist og gourmet-entusiast Jørn Hoel, med matambassadør Arne Hjeltnes som jurysjef.

 – Siden vi mottok så mange honningprøver kunne vi sile ut de ti beste til juryen – fem i den økologiske kategorien. Disse hadde ingen feil med tanke på utseende eller noe annet, og juryen kunne fokusere på å finne den honningen som smakte best.

Matstreif

Matstreif.
Photo: Innovasjon Norge

Lakris og marsipan

Der vinsmakerne kan ta i bruk et bugnende vokabular for å beskrive duftene og smakene som strømmer ut av glasset, er det kanskje ikke samme spennvidde i begrepsapparatet når honning står på menyen? Jovisst, avslører Snorradottir.   

– Absolutt. Faktisk går mange av begrepene fra vinsmaking igjen i honningsmaking, særlig når det gjelder lukt. Når det gjelder smak drar man oftere mot søte ting, som frukt – men også blomster. Innslag av nektar fra løvetann kan gi en lakrisaktig smak, mens honning med mye geitrams gjerne gir assosiasjoner til farin og marsipan.

Honningens lukt, farge, konsistens og smak varierer voldsomt – også i den norske produksjonen. Det er nektaren i blomstene biene har besøkt som påvirker smaken mest.  

– I Norge har vi to hovedsesonger; sommerhonning og lynghonning. Sommerhonningen er lys og søt, med nektar fra bringebær, blåbær, geitrams og kløver. Lynghonning er mørkere, ravfarget, nesten gjennomsiktig og seig når den er nyslynget. Smaken er også kraftigere. I tillegg kan birøktere velge å ta ut honning fra kubene etter blomstring av spesielle arter og vil da kunne få sortshonning. Dette kan være lysegul lindehonning, flytende mørk tyttebærhonning eller nærmest hvit bringebærhonning, sier Snorradottir.

Honningcentralen

Honningcentralen.
Photo: Honningcentralen

Kampen for bienes overlevelse

Selv om NM i honning nok vil finne sted i en vennskapelig og jovial atmosfære, finnes det en mer alvorlig undertone i vår relasjon til biene og deres rolle i naturens artsmangfold. Milliarder av bier har nemlig dødd på uforklarlig vis de siste årene, og flere tusen arter skal allerede være utryddet.

Da Dave Goulsen, den engelske biologiprofessoren bak bie- og humlebevaringsfondet The Bumblebee Concervation Trust, besøkte Norge tidligere i år, uttrykte han bekymring for situasjonen overfor TV2:    

– Det er alvorlig. Vi må huske på at de pollinerer planter slik at de formerer seg. Det utgjør 30 prosent av all mat vi mennesker spiser. Uten biene ville vi ikke hatt jordbær, bringebær, tomater, chili, kaffe... det ville ha vært en katastrofe!

En viss trøst fant han imidlertid i delen av Slottsparken som kalles Dronningparken, der den norske kongefamilien har satt ut bikuber – et eksempel flere bør følge, ifølge Goulsen. I mellomtiden kan man altså ta turen til Matstreif og la seg inspirere.

La dronningen leve!

Hvem har årets honningoppskrift?

I tillegg til kåring av vinnere i kategoriene vanlig honning, økologisk honning og honning med tilsetninger, skal også årets birøkter og årets honningoppskrift – for både proffer og amatører – utropes under årets Matstreif.  

Honningcentralens Tora Snorradottir deler mer enn gjerne en personlig favoritt i sistnevnte kategori – honningmarinert laks.

Laks med honningmarinade:
Du trenger:

4 laksestykker
2 hakkede sjalottløk
10 cm hakket ingefær
125 ml soyasaus
2 ss honning
2 ss balsamicoeddik
salt, pepper, sitron
eventuelt 2-3 ss fløte 

Fremgangsmåte:

Lag en marinade med honning, soyasaus og balsamicoeddik. Legg laks med sjalottløk og hakket ingefær i ei flat form, hell over marinaden og la det trekke i ca. 1-2 timer.

Ta ut fisken og rens den fra marinaden. Krydre med salt, pepper og litt utpresset sitronsaft. Stek eller grill den ca. 3-4 minutter på hver side.

Bland marinaden grovt med stavmikser, og hell en spiseskje av den over hvert fiskestykke.

Alternativt: Varm opp marinaden og tilsett fløte, litt salt og pepper til sausen smaker godt.

Grillet gul eller rød paprika passer utmerket til retten.

Tilbake til toppen

Your Recently Viewed Pages