VIKTIG! Les denne informasjonen om Koronaviruset og reising i Norge
Dynamic Variation:
Offers
x

There was not an exact match for the language you toggled to. You have been redirected to the nearest matching page within this section.

Choose Language
Toggling to another language will take you to the matching page or nearest matching page within that selection.
Search & Book Sponsored Links
Search
or search all of Norway
Svalbard
Svalbard.
Photo: Hearts In The Ice

Hilde Fålun Strøm og Sunniva Sorby blir de to første kvinnene som overvintrer på Svalbard på egenhånd. Målet er å forskning på – og bevisstgjøring om – hvordan klimaendringene påvirker livet i nord. 

Publisert: 16. november 2018

I august 2019 vil et helt spesielt prosjekt – Hearts In The Ice – finne sted i Ingebrigtsenbukta på Spitsbergen, Svalbards største øy.

Da skal kanadiske Sunniva Sorby og norske Hilde Fålun Strøm tilbringe ni måneder i den tidligere hvalfangsthytta Bamsebu, der de sammen skal dokumentere det arktiske livet og bidra til forskningen i det unike naturområdet.

– En form for jording

Hilde Fålun Strøm har bodd på Svalbard i 23 år, og hun har aldri sett seg tilbake, forteller hun til Visit Norway.

– Jeg lot meg fascinere av naturen, lyset, det spesielle dyrelivet og beliggenheten til Longyearbyen, der du på mange måter bor i villmarka. Det høres kanskje flyktig ut, men det er noe med energien – en form for jording – som jeg er veldig glad i, gjennom alle årstidene.

Ideen om å tilbringe en vinter i villmarken, 140 kilometer unna andre mennesker og urbane fasiliteter, har vært med henne lenge.

Svalbard
Svalbard.
Photo: Hearts In The Ice

– Ønsket om å overvintre var nok der allerede for 23 år siden, men med et enklere innhold. Da handlet det mest om å oppleve og være en del av barsk, rå og ugjestmild natur, sier hun og legger til:

– Men etterhvert har jeg sett voldsomme endringer i klimaet og naturen – ikke minst en temperaturøkning som påvirker alt fra is og dyreliv til artsmangfold. Noe av dette går sikkert til en viss grad i sykluser, men det er ingen tvil om at vi mennesker står for mye av det – og at vi kan gjøre mye for å bremse eller stanse utviklingen.

Vil skape nye ambassadører

Miljøaspektet er med andre ord en viktig del av Hearts In The Ice, som også nyter godt av ekspertise fra fagmiljøer og ressurser fra sponsorer. 

– Planen er at vi skal bruke vind og sol som kilder til det daglige strømforbruket vårt, samt til lading av to elektriske snøskutere. Selv om solcelle-løsningene blir stadig mer effektive, kommer mye til å være basert på vindmøller. Det er et praktisk eksempel på grønn kraft.

Svalbard
Svalbard.
Photo: Hearts In The Ice

I tillegg kommer de to kvinnene til å teste ny teknologi, ta mikroplastprøver i havet, rydde strendene for plast og gjøre ulike observasjoner for NASA, SCRIPPT Ocean og Norsk Polarinstitutt. Selv uten den store kunnskapen om dette er det mulig å bidra.  

– Målet er å formidle kjærligheten min for Svalbard, og på den måten prøve å skape nye ambassadører. Det handler om å skape entusiasme og engasjement, og ufarliggjøre de endringene man må gjøre for å bli en fornuftig forbruker. Denne bevegelsen er allerede i gang, og det føles godt å være en liten del av den.

I ett med naturen

Mens ni måneder i raus avstand til sivilisasjonen for de fleste av oss kan høres ut som et strabasiøst prosjekt, er det en rekke sider ved oppholdet Hilde Fålun Strøm gleder seg til.  

– Å være i ett med den enorme naturen rundt oss. Å følge lyset, stemningen, dyrelivet. Det er et ekstremt basalt og enkelt liv. Men man tror man har mer tid enn man har. Den typen liv tar tid, enten det er snakk om å sørge for hygiene, at hundene har det bra eller at vi har varmen vi trenger, sier hun til Visit Norway.

Hun ser likevel at det kan vanke en og annen utfordring i løpet av nesten 300 dager på en 20 kvadratmeter stor hytte.

Svalbard
Svalbard.
Photo: Asgeir Helgestad / Artic Light AS / visitnorway.com

– Det tøffeste kan nok bli ensomheten – å være langt unna alt. Mer praktiske utfordringer handler om været, om utstyret holder eller om vi får besøk av en vanskelig isbjørn. Vi er heldigvis to voksne mennesker med respekt for hverandre og en god match, så jeg tror ikke det skal bli de store problemene ellers. 

Nærkontakt med isbjørnen – Svalbards udiskutable konge – er forøvrig noe eventyreren har erfaring med fra før.  

– Jeg har gjennomført et lignende prosjekt med en annen venninne, over to måneder. Da fikk vi besøk av isbjørn hver dag. En helt fantastisk opplevelse. 

Annonser

Nordic Choice Hotels - et annerledes hotellselskap

Hurtigruten - "verdens vakreste sjøreise"

Leiebil: AutoEurope har stort utvalg til uslåelige priser 

De Historiske hotel & spisesteder - unike opplevelser

Your Recently Viewed Pages

Tilbake til toppen