Skip to main content

Vandring langs Pilegrimsleden

En pilegrimsvandring er ofte like mye en indre som en ytre reise. Når du vandrer langs St. Olavsvegene til Nidaros i Trondheim, får du også et innblikk i norsk kulturarv og blir en del av en tusen år gammel europeisk tradisjon.

En pilegrimsvandring er ikke helt som andre vandringer. Når du går i flere timer hver dag, dag etter dag, faller du etter hvert inn i en egen rytme, bestemt av taktfaste skritt og din egen puls. Dette frigjør ofte plass i hodet til å tenke litt på de store spørsmålene, om man ønsker det: meningen med livet, hva som egentlig er viktig i tilværelsen, hva man er takknemlig for … Og ikke minst, også tid og rom til å tørre å kjenne på noe som er litt vanskelig. Og kanskje ta et viktig valg.

En pilegrimsvandring er også de små gleders vandring. Morgenduggen på en nyslått åker. Sommerfuglene som danser over bekken. Et raust måltid i et pilegrimsherberge med røtter i middelalderen, etter en lang dags vandring.

Mange ulike leder

Det finnes Pilegrimsleder over hele Norge. De mest populære er de ni St. Olavsvegene, som alle leder til Nidarosdomen i Trondheim. Her har Sankt Olavs grav vært det viktigste pilegrimsmålet i Norden siden vikingkongen Olav II Haraldsson (Olav den hellige) ble erklært som helgen i 1031. De ni veiene til gravstedet utgjør til sammen rundt 3000 kilometer med fredfulle landskaper og koselige bygder der du vandrer gjennom rik kulturarv og deilig lokal mat.

De fleste pilegrimer velger den vakre Gudbrandsdalsleden, som strekker seg over 643 kilometer fra Oslo til Trondheim. Ruten er landets lengste pilegrimsvei og var hovedveien til Nidaros i middelalderen. Du trenger minst 32 dager hvis du skal gå hele veien. Underveis passerer du historiske og kulturelle landemerker og vandrer i kulturlandskap og uberørt natur. Du kan også besøke middelaldergårder som byr på både kulinariske opplevelser basert på sesongens lokale råvarer, og en komfortabel seng for natten.

En pilegrimsferd er tradisjonelt sett av religiøs art – de fleste pilegrimer la ut på pilegrimsferd enten for å søke helbredelse fra sykdom eller smerte, eller for å få tilgivelse for synder. Men nå er rutene åpne for alle og enhver, og det er høyst individuelle grunner til at folk velger å legge ut på vandring. Noen vil lære mer historie, andre vil rett og slett ta seg tid til å reflektere over livet i fredelige omgivelser. De fleste moderne pilegrimer beskriver imidlertid reisen som en dypt personlig opplevelse.

Også pilegrimer trenger en pust i bakken

En pilegrimsreise kan ikke fullføres på pågangsmot og tro alene. Derfor finnes det mange overnattingssteder underveis der du kan hvile ut, spise et godt måltid og ta deg en varm dusj til en rimelig penge. Du kan overnatte i alt fra gapahuker og selvbetjeningshytter i din egen sovepose til herberger og hoteller som serverer gourmetmat.

På Gudbrandsdalsleden bør du legge inn et stopp ved gården Sygard Grytting. Et besøk på dette historiske hotellet er som å reise tilbake i tiden. Familien som har drevet stedet de siste 700 årene, byr sultne pilegrimer på kjøtt og fisk fra områdets skoger og fjell, hjemmebakte brød og kaker samt syltetøy lagd av bær fra hagen. Gården tilbyr også overnatting, både på det historiske tunet og på pilegrimsherberget.

Den siste sjansen til innendørs overnatting før du begynner på oppstigningen til Dovrefjell, er pilegrimsgården Budsjord. Til middag kan du prøve den lokale elgtacoen, eller du kan ta deg en øl fra det lokale bryggeriet Hubertus.

Men dette er bare to av hundrevis av steder der du kan få deg et måltid og en seng. For detaljert informasjon og flere overnattingssteder, gå til pilegrimsleden.no.

Det endelige målet: Nidarosdomen

Olav den helliges grav i Nidarosdomen i Trondheim har vært et viktig pilegrimsmål helt siden vikingtiden, og er fremdeles en høyt skattet destinasjon for pilegrimer fra hele verden. Det som begynte som en enkel trekirke over helgenens grav, utviklet seg med tiden til en praktfull katedral. Det er i Nidarosdomen de norske kongelige blir kronet, og kirken regnes som Norges nasjonalhelligdom.

Synet som møter pilegrimene i Trondheim, har til alle tider vært overveldende: Nidarosdomen er en av Norges mest imponerende bygninger, fylt med forseggjorte kunstverk og praktfulle steinskulpturer. Pilegrimer som følger de gamle ritualene, skal gå tre ganger rundt katedralen før de går inn.

Se filmglimt

Følg tidligere kreftpasient Kes Blans på hans toukers pilegrimsferd fra Oslo til Trondheim.

Se våre beste tilbud

Ferdigpakket norgesferie? Sjekk disse gode reisetilbudene fra våre partnere.

Bli inspirert

Vi har samlet noen artikler vi tror du også vil like.

Sider du nylig har besøkt