Dynamic Variation:
Offers
x

There was not an exact match for the language you toggled to. You have been redirected to the nearest matching page within this section.

Choose Language
Toggling to another language will take you to the matching page or nearest matching page within that selection.
Search & Book Sponsored Links
Search
or search all of Norway
Lambda, Oslo
Lambda, Oslo.
Photo: Estudio Herreros
Campaign
Course
Event
Partner
Media
Meetings
Travel Trade

Nå bygges nye Munchmuseet – med en helt unik grunnstein

40 000 museumsobjekter skal om få år flyttes fra Tøyen til det nye Munchmuseet ved siden av Operaen. De første Munch-gjenstandene graves ned i Bjørvika allerede nå.

Ad

Fredag legger Kronprinsesse Mette-Marit grunnsteinen for det nye Munchmuseet i Bjørvika, og markerer dermed at byggingen av prosjektet kjent som Lambda offisielt er i gang.

Går alt etter planen, skal det nye museet stå klart til åpning for publikum i 2020.

Et spesielt og storslått prosjekt på alle måter, men grunnsteinen blir også svært spesiell i seg selv. Den er nemlig et skrin med gjenstander fra alle kommunene der Edvard Munch bodde i løpet av sin levetid. Dette skal mures inn i det som blir foajeen til museet.

I skrinet ligger blant annet en brosje i gull, et eplefrø fra Munchs hage på Ekely og en kopi av testamentet hans.

– Vi ønsket å involvere alle de kommunene Munch har hatt en tilknytning til. På den måten får vi vist at han betyr noe for hele nasjonen, sier direktør for kultur- og idrettsbygg i Oslo, Eli Grimsby, til NRK.

Når skrinet forsegles i grunnmuren, betyr det også at ingen kommer til å få se gjenstandene – før en eventuell utgraving i en fjern framtid.

En spennende tanke, mener byrådsleder Raymond Johansen, som fikk æren av å legge gjenstandene i skrinet før det ble lukket.

– Jeg ble faktisk litt emosjonell. Jeg følte jeg var med på noe veldig stort. Det er ikke så mange ganger du får muligheten til å sette fortiden inn i en ubestemmelig fremtid, som noen en eller annen gang kanskje kommer til å åpne igjen, sier Johansen til Aftenposten.

Hva annet inneholder så skrinet? Vel, Løten kommune har brakt med seg jord fra Engelaug østre, der Munch ble født, mens Kragerø har lagt ved glassperler inspirert av Munch-verket «Solen».

Åsgårdstrand har på sin side donert en glatt stein fra rullesteinstranden der Munch malte «Pikene på broen».

Blant de mer eksklusive gjenstandene er en brosje etter Karen Bjølstad fra Fredrikstad, som ble fostermoren til Munch da han var fem år gammel.

Det nye Munchmuseet i Bjørvika får en total prislapp på 2,7 milliarder kroner, og blir et spektakulært bygg i 13 etasjer, hvorav syv blir utstillingsetasjer.

 

Lambda blir 60 meter høyt, og vil også på det lengste strekke seg 60 meter ned under vann til fast fjell, ifølge Aftenposten. Det nye Munchmuseet vil ligge rett i nærheten av både operaen og et nytt bibliotek, som etter planen skal koste 3,7 milliarder kroner og også åpne i 2019/2020.

Utforsk Edvard Munchs verden

Les også

Tilbake til toppen

Your Recently Viewed Pages