Dynamic Variation:
Offers
x

There was not an exact match for the language you toggled to. You have been redirected to the nearest matching page within this section.

Choose Language
Toggling to another language will take you to the matching page or nearest matching page within that selection.
Search & Book Sponsored Links
Search
or search all of Norway
Campaign
Course
Event
Partner
Media
Meetings
Travel Trade

Nå drar danskene på «SKAM»-tur til Norge

«SKAM» tar verden med storm. En venninnegjeng fra Danmark nøyde seg ikke med å lære hva «hooking» betyr – de reiste til Oslo.

Ad

Etter tre sesonger har NRK-serien «SKAM», som følger en gjeng tenåringer gjennom oppturer og nedturer i årene de går videregående, slått stort an.

Serien er basert på omfattende intervjuer og research på videregående-elever, noe som har gjort den både troverdig og engasjerende.

❤️

Et bilde publisert av Noora Sætre (@loglady99)

 

For ungdom er er det en serie som ligger nært deres egne liv. For voksne er det en serie som ofte rimer med hvordan de husker sin egen ungdomstid.

I løpet av et år gikk serien fra nisje til allemannseie her hjemme, og med den tredje sesongen har også utenlandske seere fått øynene opp for den for alvor.

Offisielt er serien kun tilgjengelig i Norge og Danmark, men ifølge NRK og Dagbladet har de som håper på engelsk teksting både kjørt i gang en underskriftskampanje og sendt forespørsler fra steder som Argentina, USA, New Zealand, Storbritannia, Nederland, Sveits, Polen, Litauen, Australia, Ungarn, Mexico, Russland, Frankrike, Tyskland, Italia og Kina.

Dyre musikkrettigheter har imidlertid ført til at NRK foreløpig ikke har kunnet selge serien til noen andre land enn danske DR3.

Dermed er det blitt slik at 28 prosent av «SKAM»-seerne ifølge DR nå er fra Danmark, noe som ifølge NRK har ført til at danskene lager sine egne parodier av serien og lærer seg norske ungdomsuttrykk som «hooking» og «serr».

Glad kattehooker. Fredagjo

Et bilde publisert av @isakyaki

 

Noen drar det lenger og blir «SKAM»-turister.

Ta danske Sara Elisabeth Nedergaard, som nylig skrev i VICE (les fortellingen i sin helhet her) om å ta danskebåten til Oslo med venninnene kun for å ta en selfie ved skolen hvor serien spilles inn.

«Det er selvfølgelig friminutt, og en flokk femtenåringer stirrer mistroisk på de fire voksne kvinnene som står og fniser forlegent borte i det ene hjørnet av skolen», skriver hun om tidspunktet da de ankommer skolen.

Snart ringer det inn. Hun lider valgets kvaler. Det er kult og dumt på en gang. Men så setter hun seg på benken i skolegården, den det står «skam» med sprittusj.

«Jeg strammer meg opp, frisker opp leppestiften og får tatt bildet», skriver hun.

«Sara, din teite nesten tredve år gamle taper.»

Selv om det bare er danskene som offisielt får ta del i «SKAM»-festen, har den internasjonale fansen laget sine egne undertekster for å kunne følge livene til Isak, Noora, William, Vilde, Sana og alle de andre rollefigurene nordmenn er på fornavn med nå om dagen.

Spesielt den siste sesongen, som omhandler homofile Isak, er blitt tatt godt imot av LHBTI-seere som har savnet mer realistiske fremstillinger av seg selv på skjermen.

Et bilde publisert av @jonas9000

 

«Glee»-stjernen Kevin McHale er ifølge VG blant de selverklærte fansene, og The Guardian gjorde nettopp en stor sak om «SKAM», der de sammenlignet serien med krimfenomenet «nordic noir».

– De fleste dramaserier undervurderer unge mennesker, sier NRK Ung-sjef Håkon Moslet om årsaken til at serien har blitt så populær.

– Det finnes mange tunge ting man går gjennom fra 15 til 19. Samtidig skjer det mange magiske ting. «SKAM» er alle de forferdelige og fantastiske tingene foldet inn i et univers som mange kan relatere til og engasjere seg i. Og det er gjort på en måte få har sett før.

Kanskje lokker Isak også «SKAM»-turister fra andre land. Britiske Zain Hussain skriver på Twitter at han har lyst til å flytte til Norge og håper han kan ramle borti Isak og typen Even.

Skulle man være fristet til å ta en Oslo-tur for å traske i fotsporene til «SKAM»-gjengen, kan man for eksempel ta trikken til Biermanns gate og rusle bort til Beierbrua, der Noora og William har sitt første kyss. (Hønse-Lovisa rett ved siden av har gode vafler.) Ellers kan man ta turen til parken på St. Hanshaugen, hvor Noora og William krangler.

Rusler du rundt i Oslo, vil du finne en haug med andre steder – VGTV har noen fine tips. Men det kan være lurt å styre unna skolen. Man vil jo ikke distrahere den oppvoksende slekt fra livsviktig undervisning med endeløse selfie-forespørsler.

Les også

Your Recently Viewed Pages