Dynamic Variation:
Offers
x

There was not an exact match for the language you toggled to. You have been redirected to the nearest matching page within this section.

Choose Language
Toggling to another language will take you to the matching page or nearest matching page within that selection.
Search & Book Sponsored Links
Search
or search all of Norway
Hurtigruten's underwater drone
Hurtigruten's underwater drone.
Photo: Blueye Robotics AS
Campaign
Course
Event
Partner
Media
Meetings
Travel Trade

Ved hjelp av verden beste undervannsdrone, håper Hurtigruten snart å kunne tilby passasjerene å strømme direktebilder av hval, kongekrabber og skipsvrak.

Publisert: 6. september 2017

Se for deg at du står på dekk samtidig som du kan ta del i alt det som foregår under havoverflaten.

Muligheten for det er antakelig ikke så langt unna.

Hurtigruten samarbeider nemlig med den norske gründerbedriften Blueye Robotics, som har satt seg et hårete mål om å lage verdens beste undervannsdroner.

Dronene skal etter planen tas i bruk på Hurtigrutens ekspedisjonsskip, og teknologien er allerede testet om bord på MS Fram.

– Vi kan strømme direktebilder av dyreliv og alt som skjer under overflaten fra dronene til skjermer om bord på skipene eller til digitale dykkemasker som gjestene har på seg, sier Christine Spiten, gründer og markedssjef i Blueye.

– Helt rått!

Dronene skal i første omgang tas i bruk på skipene som seiler nord for polarsirkelen, og deretter vil Hurtigruten bruke erfaringen til å utvikle prosjektet videre, og vurdere å ta dem i bruk på de faste rutene langs kysten. Nøyaktig når det blir, vet de ennå ikke.

Underwater drone

Underwater drone.
Photo: Blueye Robotics AS / Hurtigruten

– Vi testet dronen langs norskekysten i vår, og det var helt rått! Vi fikk veldig gode tilbakemeldinger fra dem om bord, forteller kommunikasjonssjef i Hurtigruten, Rune Thomas Ege, og fortsetter:

– Plutselig kan skipet være omringet av en hvalflokk, det er fisk, kongekrabber og skipsvrak. Bare et par meter under havoverflaten åpner det seg en helt ny verden, og det fantastiske er at alle på skipet kan ta del av den.

Underwater drone

Underwater drone.
Photo: Blueye Robotics AS / Hurtigruten

Hurtigruten ønsker riktignok ikke bare å vise glansbilder. Undervannsdronen vil også dokumentere konsekvensene av maritim forsøpling.

– Hvis passasjerene kan komme hjem med både mange inntrykk av de fantastiske områdene og ny innsikt om menneskers påvirkning på havet og hva vi kan gjøre for å ta vare på det, er det kjempebra, sier Ege.

Vi vet mer om Mars

I tillegg til å gi passasjerene muligheten til å ta et digitalt dypdykk under vann, vil også den nye teknologien bli et fruktbart verktøy i forskning på området.

– Bare ti prosent av verdenshavene er utforsket. Med undervannsdroner på skipene våre kan vi ta gjestene med under overflaten i områder som er mindre utforsket enn overflaten på mars. Og selvfølgelig vil vi dele både data og bilder med forskere, sier konsernsjef i Hurtigruten, Daniel Skjeldam.

Underwater drone

Underwater drone.
Photo: Blueye Robotics AS

Hurtigruten synes det er veldig stas å samarbeide med en norsk, innovativ gründerbedrift som Blueye.

– Hurtigruten bygger verdens råeste og grønneste ekspedisjonsskip, og skipene skal bli utstillingsvinduer for norsk maritim teknologi.

Annonser

Nordic Choice Hotels - et annerledes hotellselskap

Hurtigruten - "verdens vakreste sjøreise"

Leiebil: AutoEurope har stort utvalg til uslåelige priser 

De Historiske hotel & spisesteder - unike opplevelser

Tilbake til toppen

Your Recently Viewed Pages