Dynamic Variation:
Offers
x

There was not an exact match for the language you toggled to. You have been redirected to the nearest matching page within this section.

Choose Language
Toggling to another language will take you to the matching page or nearest matching page within that selection.
Search & Book Sponsored Links
Search
or search all of Norway
Campaign
Course
Event
Partner
Media
Meetings
Travel Trade

«One Strange Rock» forteller historien om planeten vår – fra verdensrommet. Med Will Smith som programleder og en mesterregissør bak rattet besøker serien de mest unike stedene i verden, og Norge er representert med arktisk magi på Svalbard og i Kautokeino.

Publisert: 22. mars 2018

«Historien om jorden, fortalt av de som forlot den.»

Slik presenterer National Geographic sin nye og storslåtte naturdokumentarserie «One Strange Rock», som forteller historien om jordkloden på en helt spesiell måte.

Over ti episoder deler åtte astronauter opplevelser fra verdensrommet og tanker om vår planets plass i det, med spektakulære bilder fra 45 land – og fra Den internasjonale romstasjonen.

To turer innom et vinterlig Norge er det også funnet plass til blant verdens mest fascinerende steder.

Mikroalger og reindrift i 40 minus

Allerede i første episode av «One Strange Rock» får vi slå følge med breforskeren Heidi Sevestre til Svalbard. 

Der gir isbreer som raser gir tonnevis med næring til diatomer – mikroalger som er essensielle i økosystemet, men som kun kan observeres med det blotte øyet fra verdensrommet. Forflytningene i isen kan være vanskelig å se i forkant av rasene, men med lytteinstrumentet hydrofon gir en distinkt lyd seg til kjenne. 

– Det høres ut som frokostblandingen Rice Krispies, ler Sevestre når hun hører issmeltingen.

Svalbard

Svalbard.
Photo: National Geographic

En annen episode tar oss med ut på viddene. I Kautokeino får vi se nydelige bilder av arktisk vinter, med reindriftseieren Isak Mathis Triumf som stødig guide i reinflytting. Han forteller om hvor viktig reinmosen er for livet nord for Den arktiske sirkelen.

– Reinmose er viktigere for meg enn gull og sølv, sier Triumf i serien, og legger til:

– Uten den ville det ikke vært noen rein, og det ville ikke vært noen meg.

Ordfører i Kautokeino, Johan Vasara, forteller til Dagbladet at han er begeistret for at hjembyen inkluderes i det ambisøse prosjektet:

– Reklameverdien av denne typen er uvurdelig. Det er et program som blir vist over hele verden. Det er en veldig riktig kanal og setting. Det er ikke et Disney-produkt, men unikt og ekte. Det er i tråd med det vi ønsker å være som område og kommune, sier ordføreren til avisen.

Kautokeino

Kautokeino.
Photo: National Geographic

Will Smith møter mesterregissør

Som produsent for «One Strange Rock» finner vi den prisvinnende regissøren Darren Aronofsky, kjent for blant annet «Requiem for a dream», «Mother!» og «Black Swan» og en helt særegen visuell stil.

– I «One Strange Rock» skaper vi en visuell bibel ved å blande alt fra astronomi, antropologi, biologi, kjemi og fysikk for å presentere Jorden som en utrolig myriade av systemer, sier Aronofsky.

Darren Aronofsky

Darren Aronofsky.
Photo: National Geographic

Selv om Will Smith har rollen som programleder og forteller, er det astronautene som sørger for seriens – bokstavelig talt – unike perspektiv. De mener serien lykkes godt med å formidle den overveldende følelsen av å være koblet fra hjemplaneten.

– Det er noe av det jeg elsker ved episodene av «One Strange Rock» – hvordan fargene og essensen av det hele dras ut på en måte jeg aldri har har sett før, forteller astronaut Nicole Stott.

One Strange Rock har premiere på National Geographic søndag 26. mars, og du kan se flere klipp fra serien her.

Annonser

Nordic Choice Hotels - et annerledes hotellselskap

Hurtigruten - "verdens vakreste sjøreise"

Leiebil: AutoEurope har stort utvalg til uslåelige priser 

De Historiske hotel & spisesteder - unike opplevelser

Tilbake til toppen

Your Recently Viewed Pages