Dynamic Variation:
Offers
Choose Language
Search & Book Sponsored Links
Search
or search all of Norway
Reinebringen, Lofoten
Reinebringen, Lofoten.
Photo: Alex Conu/Visitnorway.com
Campaign
Course
Event
Partner
Media
Meetings
Travel Trade

Nordlyset vil ikke forsvinne fra Nord-Norge

Ingen grunn til uro: Det blir ikke mindre nordlys i Nord-Norge i årene som kommer, sier solforsker Pål Brekke.

Ad

Facebook og Instagram gløder i grønt, og flere turister enn noensinne flokker til den nordlige landsdelen for å oppleve det magiske nordlyset.

Innimellom hevder imidlertid enkelte at vi har nådd toppen, og at sjansene for å oppleve det glitrende himmelfenomenet vil bli mindre og mindre.

“Fordi sola går inn i en roligere fase, vil nordlyset bli svakere og opptre mindre hyppig i årene som kommer”, konstaterer for eksempel en artikkel i reisemagasinet Travel+Leisure.

Men det betyr ikke færre heftige nordlyskvelder for Nord-Norges del, skal vi tro norske nordlysforskere.

– Det stemmer at solaktiviteten har nådd sitt klimaks og at vi nå går inn i en periode med mindre solaktivitet. Det betyr at vi kan få færre kraftige utbrudd som trekker nordlyset sørover, sier solforsker Pål Brekke ved Norsk Romsenter til Visit Norway.

– Men i Nord-Norge vil man ikke merke så stor forskjell.

Med andre ord blir det rikelig med anledninger til å oppleve øyeblikk som dette, fanget med kamera i Vesterålen i går.

Solaktiviteten går i sykluser på 11 år. Aktiviteten nådde et maksimum rundt 2014, og vi er nå på vei mot lavere solaktivitet. Om tre-fire år når vi et minimum, før aktiviteten igjen vil øke.

Nordlyset er knyttet til denne syklusen, i form av at en aktiv sol gir flere solstormer og andre prosesser som skaper ekstra kraftig nordlys.

– I Nord-Norge vil Nordlyset alltid være tilstede, uavhengig av solaktiviteten. Det er fordi den aller nordligste delen av Norge ligger i hjertet av nordlysovalen, kjent som nordlysbeltet. En rekke fotografer kan skrive under på å ha opplevd spektakulært nordlys i år med lav solaktivitet, sier Brekke.

Det bekrefter den pensjonerte nordlysforskeren fra Nordlysobservatoriet, Truls Lynne Hansen.

– Forskere i Nord-Finland, opp mot den norske grensen, har målt de faktiske utbruddene over mange år og flere nordlyssykluser. De finner ingen sammenheng mellom 11-årssyklusene og observasjoner av nordlyset her oppe i nordlysbeltet, sier Lynne Hansen til nordnorge.no

Og selv om det nok blir færre nordlyskvelder for den sørlige landsdelen i årene som kommer, er årets sesong full av himmelmagi.

– Vi har alt observert nordlys flere ganger på den sørlige himmelen i høst. Mye av det har kommet som følge av utbrudd fra koronahull, som sender ut kast i solvinden som generer kraftig nordlys, forteller solforsker Brekke.

I oktober førte nordlysfesten i sør med seg blinkskudd som dette, tatt i Bergen.

I tillegg til Nord-Norge vil andre steder langs nordlysbeltet, slik som Island, nordlige deler av Canada og Alaska, trolig se like mye nordlys som før.

– Nordnorsk reiseliv trenger ikke å bekymre seg over solaktiviteten. Nord-Norge er fortsatt et av de beste stedene, om ikke det beste stedet, å oppleve nordlys, sier Asgeir Brekke, som har forsket på nordlyset i 25 år.

– Så du kan garantere turistene i nord fantastisk nordlys?

– Man kan aldri forutsi sola, og det er jo også det som er så spennende med nordlyset. Det er ment å skulle jaktes på.

Last ned gratis app med nordlysvarsel som gir deg enkelt og raskt svar på når det er størst sjanse for å oppleve nordlyset i Nord-Norge. Du kan også søke etter andre byer i Norge.

iPhone: Last ned NorwayLights for iOS
Android: Last ned NorwayLights for Android
Windows: Last ned NorwayLights for Windows

Les også

Tilbake til toppen

Your Recently Viewed Pages
Ad
Ad
Ad
Ad