Dynamic Variation:
Offers
x

There was not an exact match for the language you toggled to. You have been redirected to the nearest matching page within this section.

Choose Language
Toggling to another language will take you to the matching page or nearest matching page within that selection.
Search & Book Sponsored Links
Search
or search all of Norway
Reinebringen, Lofoten
Reinebringen, Lofoten.
Photo: Alex Conu/Visitnorway.com
Campaign
Course
Event
Partner
Media
Meetings
Travel Trade

Nordlyset vil ikke forsvinne fra Nord-Norge

Ingen grunn til uro: Det blir ikke mindre nordlys i Nord-Norge i årene som kommer, sier solforsker Pål Brekke.

Ad

Facebook og Instagram gløder i grønt, og flere turister enn noensinne flokker til den nordlige landsdelen for å oppleve det magiske nordlyset.

Innimellom hevder imidlertid enkelte at vi har nådd toppen, og at sjansene for å oppleve det glitrende himmelfenomenet vil bli mindre og mindre.

“Fordi sola går inn i en roligere fase, vil nordlyset bli svakere og opptre mindre hyppig i årene som kommer”, konstaterer for eksempel en artikkel i reisemagasinet Travel+Leisure.

Men det betyr ikke færre heftige nordlyskvelder for Nord-Norges del, skal vi tro norske nordlysforskere.

– Det stemmer at solaktiviteten har nådd sitt klimaks og at vi nå går inn i en periode med mindre solaktivitet. Det betyr at vi kan få færre kraftige utbrudd som trekker nordlyset sørover, sier solforsker Pål Brekke ved Norsk Romsenter til Visit Norway.

– Men i Nord-Norge vil man ikke merke så stor forskjell.

Med andre ord blir det rikelig med anledninger til å oppleve øyeblikk som dette, fanget med kamera i Vesterålen i går.

Solaktiviteten går i sykluser på 11 år. Aktiviteten nådde et maksimum rundt 2014, og vi er nå på vei mot lavere solaktivitet. Om tre-fire år når vi et minimum, før aktiviteten igjen vil øke.

Nordlyset er knyttet til denne syklusen, i form av at en aktiv sol gir flere solstormer og andre prosesser som skaper ekstra kraftig nordlys.

– I Nord-Norge vil Nordlyset alltid være tilstede, uavhengig av solaktiviteten. Det er fordi den aller nordligste delen av Norge ligger i hjertet av nordlysovalen, kjent som nordlysbeltet. En rekke fotografer kan skrive under på å ha opplevd spektakulært nordlys i år med lav solaktivitet, sier Brekke.

Det bekrefter den pensjonerte nordlysforskeren fra Nordlysobservatoriet, Truls Lynne Hansen.

– Forskere i Nord-Finland, opp mot den norske grensen, har målt de faktiske utbruddene over mange år og flere nordlyssykluser. De finner ingen sammenheng mellom 11-årssyklusene og observasjoner av nordlyset her oppe i nordlysbeltet, sier Lynne Hansen til nordnorge.no

Og selv om det nok blir færre nordlyskvelder for den sørlige landsdelen i årene som kommer, er årets sesong full av himmelmagi.

– Vi har alt observert nordlys flere ganger på den sørlige himmelen i høst. Mye av det har kommet som følge av utbrudd fra koronahull, som sender ut kast i solvinden som generer kraftig nordlys, forteller solforsker Brekke.

I oktober førte nordlysfesten i sør med seg blinkskudd som dette, tatt i Bergen.

I tillegg til Nord-Norge vil andre steder langs nordlysbeltet, slik som Island, nordlige deler av Canada og Alaska, trolig se like mye nordlys som før.

– Nordnorsk reiseliv trenger ikke å bekymre seg over solaktiviteten. Nord-Norge er fortsatt et av de beste stedene, om ikke det beste stedet, å oppleve nordlys, sier Asgeir Brekke, som har forsket på nordlyset i 25 år.

– Så du kan garantere turistene i nord fantastisk nordlys?

– Man kan aldri forutsi sola, og det er jo også det som er så spennende med nordlyset. Det er ment å skulle jaktes på.

Last ned gratis app med nordlysvarsel som gir deg enkelt og raskt svar på når det er størst sjanse for å oppleve nordlyset i Nord-Norge. Du kan også søke etter andre byer i Norge.

iPhone: Last ned NorwayLights for iOS
Android: Last ned NorwayLights for Android
Windows: Last ned NorwayLights for Windows

Les også

Tilbake til toppen

Your Recently Viewed Pages
Ad
Ad
Ad
Ad