Dynamic Variation:
Offers
x

There was not an exact match for the language you toggled to. You have been redirected to the nearest matching page within this section.

Choose Language
Toggling to another language will take you to the matching page or nearest matching page within that selection.
Search & Book Sponsored Links
Search
or search all of Norway
Campaign
Course
Event
Partner
Media
Meetings
Travel Trade

Flere ildsjeler står klare til å hjelpe håpefulle turister med å oppleve nordlyset. Nå blir noen av dem hovedpersoner i en ny TV-serie.

​Publisert: 2. januar 2018

– Det å jobbe med nordlyset, og å være ute når det er mørkt og himmelen plutselig eksploderer, det er en følelse det er vanskelig å beskrive, sier Trine Risvik til TVNorge.

Hun er daglig leder i familiebedriften Tromsø Friluftssenter, og en av hovedpersonene i TVNorges nye dokuserie Jakten på nordlyset.

Når den mørke vinterhimmelen lyses opp av dansende nordlys, tar det pusten fra de fleste som får se det. Og selv om det ser fantastisk flott ut når det blir fanget på film, kan det ikke måle seg med å få oppleve det i egen person.

Stadig flere besøkende

Muligheten til å få se et av de mest imponerende lysshowene naturen har å by på trekker stadig flere reisende til Nord-Norge i vintermånedene. Landsdelen har hatt en eventyrlig utvikling når det gjelder turisme de siste årene. Fra mars 2016 til mars 2017 økte antallet solgte hotellrom i landsdelen med 22,1 prosent, ifølge NRK.

Sentralt i dette eventyret står en gruppe ildsjeler og entusiaster klare til å motta nysgjerrige og håpefulle turister. Nå har du muligheten til å følge dem i noen begivenhetsrike vintermåneder i den ti episoder lange dokuserien Jakten på nordlyset på TVNorge.

TV-serien har premiere 2. januar, og kan sees gratis på dplay.no.

Jakten på nordlyset

Jakten på nordlyset.
Photo: TVNorge

Dette er mennesker med driv, engasjement og entusiasme, og det er spennende å følge dem i deres hverdag, sier Sverre Nordbø, programsjef i Discovery Networks.

Én av personene vi møter i serien er Gunnar Hildonen som driver selskapet Guide-Gunnar. Hildonen tilbyr flere arktiske opplevelser i tillegg til nordlys, som isfiske og trugeturer, men sier til NRK at det er nordlyset som er hovedgrunnen til at turistene legger ferien til vår nordligste landsdel:

– 95 prosent av turistene som kommer til Tromsø om vinteren kommer for å få med seg nordlyset.

Gunnar Hildonen

Gunnar Hildonen.
Photo: TVNorge

Topper kåringer hos det britiske folk

Så har også «nordlysturisme» blitt et vanlig ord når Nord-Norges reiseliv diskuteres i landets mediespalter.

Å oppleve nordlys i Nord-Norge topper flere spørreundersøkelser der briter har blitt spurt om hva de ønsker å oppleve i livet. Asiatiske turister oppgir gjerne samme grunn.

– Turistene fra utlandet kommer særlig for å oppleve vakre Nord-Norge. For mange har nordlyset blitt en av de store ferieopplevelsene man må få med seg i løpet av livet, sa Næringsminister Monica Mæland til NTB i mai i fjor.

Nordlys, Tromsø

Nordlys, Tromsø.
Photo: TVNorge

Nordlyset er kanskje hovedmål for turen for mange, men Nord-Norge har mange flere unike opplevelser å by på: Hvalsafari, hundekjøring, reinsdyrmating og trugeturer er bare noen av de andre attraksjonene hovedpersonene i TV-serien viser fram. 

For menneskene som arbeider med å sørge for å gi håpefulle reisende en så god sjanse som mulig til å oppleve nordlyset, handler det om å fokusere på det man kan kontrollere om været stikker kjepper i hjulene for den optimale opplevelsen.

– Du må alltid være i forkant av været. Når du jobber med natur kan du aldri garantere noe – det handler til slutt om hva du gjør som guide og entertainer. Om naturen ikke leverer, er det guiden som må levere ekte nordnorsk sjarm, sier Trine Risvik.

Hvordan oppstår nordlys?

Ladede partikler fra solen dras inn i atomsfæren ved hjelp av jordens magnetiske felt.

De ladede partiklene kolliderer med nitrogen og oksygenatomer og danner et lysspekter av farger, også kjent som nordlys. 

Hvilket lys som oppstår på himmelen kommer an på hvilket type atom som er involvert i kollisjonen. Disse atomene har forskjellig sammensetning i forskjellige høyder, noe som er grunnen til at fargen på nordlyset varierer i forskjellige høyder.

Rødt, grønt, lilla og blått lys oppstår henholdsvis over 240, 160, 95 og 95 kilometer i lufthøyde.

Aurora er det latinske ordet for daggry og refererer til den romerske gudinnen Aurora. Borealis er det greske navnet for nordavind.

Kilde og mer informasjon: Infografikk om nordlys

Tilbake til toppen

Your Recently Viewed Pages