Dynamic Variation:
Offers
x

There was not an exact match for the language you toggled to. You have been redirected to the nearest matching page within this section.

Choose Language
Toggling to another language will take you to the matching page or nearest matching page within that selection.
Search & Book Sponsored Links
Search
or search all of Norway
Nordlys
Nordlys.
Photo: Alex Conu/Visitnorway.com
Campaign
Course
Event
Partner
Media
Meetings
Travel Trade

Verdens vakreste lysfenomen herjer på den norske nattehimmelen i disse dager.

Publisert: 15. september 2017

Verdens vakreste lysfenomen herjer på den norske nattehimmelen i disse dager.

Aurora borealis. Polarlys. Fenomenet har flere navn, men felles for dem alle er at det nattlige fargespillet på himmelen får naturfotografer, turgåere og heldige turister til å skjelve ydmykt i knærne.

Sesongen for nordlys utspiller seg i grove trekk mellom slutten av september og helt fram til april eller mai. Men i år ser det ut til at naturkreftene har tjuvstartet.  

– Noe av det villeste

Forrige helg var nemlig nordlyset over deler av Nord-Norge uvanlig sterkt og levende. NRK har kunnet melde om ekstraordinære forhold for fotografer, og nordlyset ble målt til 8 på KP-skalaen, som måler sannsynligheten for å se nordlys fra 0 til 9.

– Det er noe av det villeste jeg har sett noen gang. Det var flere coronaer rundt meg samtidig i alle mulige farger, gult, lilla, oransje og grønt, forteller hobbyfotograf Kim Hartviksen, som opplevde skuet fra Tjeldøya i Nordland, til NRK.

Stormkast i solvinden

Det er vilt og vakkert, nordlyset. Men hva er det egentlig som skjer når lysene danser rundt over oss? En av våre fremste eksperter på fenomenet er Pål Brekke, seniorrådgiver og solforsker ved Norsk Romsenter, som jobber aktivt med nordlyset gjennom bøker og filmer.

– Nordlyset skyldes partikler som strømmer ut fra sola og dytter på jordas magnetfelt. Noen av disse partiklene blir fanget opp av jordas magnetfelt og dratt ned mot polene, der de kolliderer med atmosfæren og skaper det magiske nordlyset. Vi kaller denne partikkelstrømmen for solvind.

Han utdyper:

– Utbrudd på sola skaper stormkast i solvinden, og da vil stormen fra sola dytte ekstra hardt på vårt magnetfelt. Da dannes det ekstra mye og kraftig nordlys, og samtidig skyves nordlyssonen lenger mot sør, slik at også Sør-Norge får oppleve nordlys.

Se nordlysfenomenet forklart visuelt i et klipp fra Pål Brekke og Fredrik Broms sin prisbelønte dokumentarfilm “Northern Lights – A Magic Experience”:

 

Spår god nordlyssesong

Den siste tidens kraftige utbrudd er av tilfeldig karakter, forteller Pål Brekke.   

– Det var en meget kraftig solstorm som et par dager senere dyttet ekstra mye på jorda magnetfelt, slik at det ble et spektakulært nordlys over Norge. Nordlyset var også synlig nedover i Europa og i de sydlige statene i USA. Det er aktiviteten på sola som styrer nordlysaktiviteten.

Likevel har den tidligere NASA-ansatte astrofysikeren sett en tendens som vil glede alle skuelystne:  

– De siste årene har det vært veldig mye kraftig nordlys. Også årets sesong bør bli bra.

For å få maksimal uttelling av fargespillet er det imidlertid nødvendig å søke mot nord, påpeker Pål Brekke.  

– I utgangspunktet er det størst sjanse for å se nordlys jo lenger nord i landet du reiser. På rolige nordlysnetter ligger nordlyssonen – eller nordlysovalen, som vi kaller den – rett nord for Nordkapp og opp mot Svalbard. Så lengst mot nord bør man kunne se nordlys hver eneste klare natt. Når nordlyset blir mer aktivt trekker det seg sørover og ligger ofte over Tromsø. Da er det mer dynamikk, farger og strukturer i nordlyset.

Helt ned til ekvator

Selv om nordlyset altså er et spesifikt nordisk fenomen, kan det oppleves så langt sør som Spania og Italia. Og det var en berømt italiener som hostet opp betegnelsen “aurora borealis” allerede i 1619.

– Det var faktisk den italienske forskeren Galileo som først brukte uttrykket aurora borealis, som kan oversettes med «daggry i nord». Grunnen var at Galileo bare så den øverste delen av nordlyset over fjellene i Italia, og bare den røde delen av det. Han fikk aldri sett det grønne lyset – da ville han nok gitt nordlyset et helt annet navn, sier Brekke og legger til en fun fact:  

– Etter den sjeldne superstormen fra sola i 1859 var nordlyset synlig helt ned til ekvator.

– Jordas eget reklameskilt

Visse forutsetninger må til for å kunne oppleve nordlyset på sitt mest spektakulære, ifølge solforsker Brekke.  

– Det viktigste er å komme seg vekk fra bylys og andre sterke lyskilder som vil gjøre himmelen gråaktig. Finn et mørkt sted med utsyn mot nord. Om en ønsker å ta bilder er det viktigste å ta med et stativ siden en må bruke lange eksponeringstider for å fange opp det svake nordlyset. Typisk fem til 20 sekunder lange eksponeringer er vanlig.

Pål Brekke anbefaler til syvende og sist å senke skuldrene, lene seg tilbake og ta inn vidunderet i fulle drag.

– Husk å nyte dette flotte lysfenomenet – jordas eget reklameskilt. Og tenk på at kilden til nordlyset – sola – ligger 150 millioner kilometer unna.

Annonser

Nordic Choice Hotels - et annerledes hotellselskap

Hurtigruten - "verdens vakreste sjøreise"

Leiebil: AutoEurope har stort utvalg til uslåelige priser 

De Historiske hotel & spisesteder - unike opplevelser

Tilbake til toppen

Your Recently Viewed Pages
Ad
Ad
Ad
Ad