Dynamic Variation:
Offers
x

There was not an exact match for the language you toggled to. You have been redirected to the nearest matching page within this section.

Choose Language
Toggling to another language will take you to the matching page or nearest matching page within that selection.
Search & Book Sponsored Links
Search
or search all of Norway
Gaustatoppen by night
Gaustatoppen by night.
Photo: Aleksander Myklebust / Norad
Campaign
Course
Event
Partner
Media
Meetings
Travel Trade

Nattevandringen opp Gaustatoppen trekker tusenvis av turgåere.

Publisert: 23. august 2017

I fjor ble det en udiskutabel suksess: Hele 5000 friskuser trakk på seg turtøy, fjellsko og hodelykt for å gå 4,4 kilometer opp Gaustatoppen i nattens mulm og mørke – og danne verdens lengste lyslenke for en mer rettferdig verden.  

I år er det ikke mindre enn 18 000 mennesker som har varslet sin interesse i forkant av vandringen, forteller Norads kommunikasjonsdirektør Eva Bratholm til NRK.

– Lørdag 26. august går vi verdens vakreste nattevandring for FNs bærekraftsmål, som er målene for en bedre verden uten fattigdom. Sammen danner vi en lyslenke opp fjellet, som et symbol på samarbeidet som må til for å nå dit, sier Bratholm til NRK.

Norges vakreste fjellutsikt

Gaustatoppen er med sine 1883 meter over havet Telemarks høyeste fjell, og utsikten fra toppen favner en sjettedel av det norske fastlandet – svimlende 60 000 kilometer.

Men nylig ble det også klart at Gaustatoppen også byr på landets vakreste utsikt – stemt fram av det norske folk.

I en fersk undersøkelse utført av Norstat på vegne av Norad ble 2002 nordmenn bedt om å kåre sin favorittutsikt fra våre fjelltopper. Galdhøpiggen i Jotunheimen og Preikestolen i Rogaland gjorde seg fortjent til pallplass med henholdsvis 8% og 5% av stemmene, men Gaustatoppen rager uanstrengt over dem begge med 15%.

– Det skjønner jeg veldig godt. Gaustatoppen er et turmål som veldig mange nordmenn har besøkt. På en klar dag har folk en fantastisk utsikt, sier Mette Øinæs Habberstad i Den Norske Turistforening til NRK.

En hyllest til bærekraften

Det er ikke bare smellvakker natur og god trim som gjør nattevandringen i Tinn kommune viktig og spesiell.

Arrangementet har som hovedmål å spre bevissthet rundt FNs bærekraftsmål, som tar sikte på å utrydde fattigdom, bekjempe ulikhet og stoppe klimaendringene innen 2030.

Gjennom løypa er det satt opp 17 “lyspunkter” der man kan nyte både omgivelsene og informasjon om de ulike målene, med aktiviteter for hele familien lagt inn underveis.  

Gaustatoppen by night

Gaustatoppen by night.
Photo: Aleksander Myklebust / Norad

For de som befinner seg lenger nord vil et tilsvarende arrangement finne sted 9. september. Da er det Keiservarden i Bodø – med ny sti lagt av sherpaer fra Nepal – som skal bestiges etter leggetid.  

Susanne Sundfør og naturen

En godbit av den musikalske sorten venter de som fullfører den snaue halvmila opp til tårnet på Gaustatoppen.

I fjor var det Sivert Høyems dype røst som tordnet fra fjellet – i år er det vår internasjonalt stigende popstjerne Susanne Sundfør som skal lindre slitne føtter og sjeler.
Nettopp miljøspørsmål og vårt forhold til naturen skal ha inspirert Sundførs kommende plate Music For People In Trouble, som hun lagde under reiser til land som Nepal, Nord-Korea, Kina, Guatemala og Island.

Gaustatoppen

Gaustatoppen.
Photo: Trond Stegarud / Gaustatoppen Booking

– Jeg ville besøke steder som er veldig forskjellige fra hjemme, og se natur som kan komme til å forsvinne i løpet av de neste tiårene, sier hun til britiske The Telegraph.

Tanken bak platen sammenfaller tilsynelatende fint med vandringen opp Gaustatoppen i den lysende natten.   

– Det jeg ville gjøre med dette dette albumet er å gi naturen en slags ånd… det er en trøst i det, fordi du er en del av noe mye større.

Annonser

Nordic Choice Hotels - et annerledes hotellselskap

Hurtigruten - "verdens vakreste sjøreise"

Leiebil: AutoEurope har stort utvalg til uslåelige priser 

De Historiske hotel & spisesteder - unike opplevelser

Tilbake til toppen

Your Recently Viewed Pages
Ad
Ad
Ad
Ad