Dynamic Variation:
Offers
x

There was not an exact match for the language you toggled to. You have been redirected to the nearest matching page within this section.

Choose Language
Toggling to another language will take you to the matching page or nearest matching page within that selection.
Search & Book Sponsored Links
Search
or search all of Norway
Verdens ende
Sør-Norge.
Photo: Johan Wildhagen - Visitnorway.com
Campaign
Course
Event
Partner
Media
Meetings
Travel Trade

20. mars er FNs internasjonale dag for lykke. Hvert år måles og rangeres verdens land etter kriterier som skaper lykkelige borgere. Som i tidligere år er det de nordiske landene som topper årets lykkerapport.

Publisert: 20 mars 2018

I 2012 vedtok FNs generalforsamling å gjøre 20. mars til internasjonal dag for lykke.

Dagen markerer at lykke og velvære er et universelt mål for alle mennesker på jorda, og at dette må tas hensyn til i medlemslandenes nasjonale planer.

I forbindelse med dagen publiseres det hvert år en rapport om lykkenivået blant innbyggerne i verdens land, og alle de nordiske landene er inne blant de ti øverste plasseringene i årets utgave av World Happiness Report – med Finland, Norge og Danmark helt på toppen.

Fra BNP og helse til generøsitet

Alle vil nok være enige om at lykke er en god ting, men hvordan definerer og måler man egentlig en såpass uhåndgripelig størrelse? Generalsekretær i det norske FN-sambandet, Anne Cathrine da Silva, tegner og forklarer:  

– De seks viktigste variablene som forklarer lykkenivå er landets bruttonasjonalprodukt (BNP) per innbygger, sosialt nettverk, forventinger om helse, sosial frihet, generøsitet og fravær av korrupsjon. Disse veier like tungt når man vurderer svarene og kommer fram til rangeringen.

Rauland
Rauland.
Photo: CH - Visitnorway.com

Rangeringen baseres på spørreundersøkelser i de 156 landene som er omtalt i rapporten, der omtrent 3000 mennesker har vurdert sitt nåværende liv på en skala fra 0 til 10. 0 er respondentens verste mulige liv, ti er respondentens beste mulige liv. 

Et viktig aspekt ved rapporten er å bruke den for å kartlegge, overvåke og forbedre livssituasjonen på global basis.

– FNs bærekraftsmål skal bidra til å utrydde fattigdom, redusere ulikhet og beskytte planeten vår – tre viktige aspekter som fører til trivsel og velvære, og som selvsagt påvirker lykkenivået, forklarer da Silva.

Små forskjeller øverst i rangeringen

I tillegg til de nordiske landene ligger Canada, New Zealand, Sveits, Nederland og Australia stabilt inne blant de ti øverste i World Happiness Report. Et høyt nivå av sosial stabilitet, trygghet og frihet preger alle disse landene.

– Alle de øverste landene har en tendens til å ha høye verdier for alle seks av de viktigste variablene som har blitt funnet å støtte opp under lykke – inntekt, forventet levetid, sosial støtte, frihet, tillit og generøsitet. Blant de øverste landene er forskjellene så små at det forventes at de bytter litt på plasseringene, sier Anne Cathrine de Silva til Visit Norway.

Geiranger
Geiranger.
Photo: CH - Visitnorway.com

Og et bytte helt i toppen ble det også i år. Finland er kåret til verdens lykkeligste land i 2018, og skyver dermed Norge ned på andreplassen på listen.

– De ti øverste plassene har vært de samme landene de siste to årene, men med noen bytter i rangeringen mellom dem. Fire forskjellige land har hatt topplasseringen i de fire siste rapportene – Danmark, Sveits, Norge og nå Finland.

Blant sine nordiske naboland har Finland tradisjonelt hatt et noe melankolsk image, med Sibelius’ lengtende tonespråk, frosne innsjøer og et lynne som ofte fremstilles barskt og fåmælt i populærkulturen. Den myten er overmoden for å knuses, ifølge da Silva.

– Det er godt vi får et annet bilde av Finland enn det tradisjonelle fra finsk fjernsynsdrama. Finland topper mange internasjonale rangeringer og kan vise til et stabilt samfunn med god utdanningssektor. Og nå også den lykkeligste befolkningen. 

Ingen fasitsvar på lykke

Den indiske avisen The Financial Express går i en fersk artikkel langt i å forklare den stabilt høye norske og nordiske plasseringen på lykkeindeksen med én enkeltfaktor – det høye skattenivået.

Teorien støttes av professorene Jeffrey Sachs, medredaktør av årets lykkerapport, og Benjamin Radcliff, som begge trekker frem fellesskapets rolle i en befolknings opplevelse av lykke. Sistnevnte uttaler at “høyere skattenivåer indikerer høyere grad av tilfredshet med livet”.

Geiranger
Geiranger.
Photo: CH - Visitnorway.com

Anne Cathrine da Silva peker på at regnestykket kjapt kan være mer komplekst enn som så.

– Lykkeindeksen tar ikke høyde for skattenivå. Variablene som måles er både rettet mot goder som kommer fra velferdsstaten og variabler som ikke kan relateres til penger og tjenester. Så det er nok ingen slike fasitsvar på lykke.

FN-sambandets generalsekretær gir avslutningsvis et enkelt, men effektivt tips til hvordan man kan feire den internasjonale lykkedagen: 

– Gjør noe for at noen rundt deg skal bli lykkelige.

Verdens ti lykkeligste land 2018

Her er listen over verdens ti lykkeligste land, ifølge World Happiness Report 2018

 1. Finland
 2. Norge
 3. Danmark
 4. Island
 5. Sveits
 6. Nederland
 7. Canada
 8. New Zealand
 9. Sverige
10. Australia

Tilbake til toppen

Your Recently Viewed Pages