Dynamic Variation:
Offers
x

There was not an exact match for the language you toggled to. You have been redirected to the nearest matching page within this section.

Choose Language
Toggling to another language will take you to the matching page or nearest matching page within that selection.
Search & Book Sponsored Links
Search
or search all of Norway
Fredrik Karlstad på tur i den norske fjellheimen
Fredrik Karlstad.
Photo: Fredrik Karlstad
Campaign
Course
Event
Partner
Media
Meetings
Travel Trade

Sist sommer gikk Fredrik Karlstad 2800 kilometer til fots fra Nordkapp til Lindesnes.

Den 14. juni står familiefar Fredrik Karlstad (39) fra TrondheimNordkapp

Han får på seg den 28 kilo tunge sekken, puster tungt og setter kursen sørover. Under navnet «Fjellstrykeren», kan de som vil følge den nybakte eventyreren på Facebook og Instagram.

Fredrik Karlstad

Fredrik Karlstad.
Photo: Fredrik Karlstad

Etter 2800 kilometer til fots, når han Norges sørligste punkt, Lindesnes, den 23. september - mer enn tre måneder senere. 

– Det er uhyre langt. Det er som å gå fra Vancouver i Canada til Tijuana i Mexico, eller Oslo til Roma. Jeg er glad jeg ikke tenkte så nøye over det på forhånd, ler han.

I ensom majestet

I starten var det et blodslit. Sekken gnagde, og det verket i hele koppen. 

– Tyngden av sekken var helt forferdelig de to første ukene, men det gikk over etterhvert. Jeg visste at det ville være vondt, men var ikke forberedt psykisk på å gå og ha vondt i 14 dager, sier Fredrik.

Fredrik Karlstad
Fredrik Karlstad.
Photo: Fredrik Karlstad

I 35 av de 100 dagene kom turglade venner og hang seg på. Resten gikk han alene, og ensomheten var interessant, synes han:

– Du reflekterer faktisk veldig lite. Du går raskt over til bare å tenke på arbeidsoppgavene underveis og komme deg dit du skal. Du skal gå, du må være fokusert hele tiden og ta skritt for skritt. Heldigvis er jeg mann, så jeg klarer bare å tenke på en ting om gangen, ler Fredrik.

Fredrik Karlstad

Fredrik Karlstad.
Photo: Fredrik Karlstad

Han havnet i en boble der alt handlet om primærbehovene: Mat, hvile, søvn, sette opp telt, planlegge neste etappe. I en slik boble, er heller ikke savnet etter familien så stort. Han savnet dem selvsagt av og til, men Fredrik mener det er avgjørende å kunne skru av den knappen for å klare å gjennomføre en slik reise.

– Det var svært sjelden jeg la meg etter klokka 21.00. Så sto jeg opp igjen klokka 07.00, spiste, pakket sammen og gikk videre, sier han.

Naturen på sitt beste

I 2017 la rundt 15 personer fra inn- og utland i vei på den strabasiøse ferden, forteller Fredrik.

– Det passer for folk som har en genuin interesse av å leve et enkelt liv en kort periode. Det er tre måneder der du får oppleve naturen på sitt beste, sier han.

Fredrik Karlstad

Fredrik Karlstad.
Photo: Fredrik Karlstad

Du må være glad i repetisjon. Du bør også være i grei fysisk form, men Fredrik mener alle som har lyst kan få det til. 

– Jeg trente masse i forkant, både styrke og kondisjon. Det fysiske er likevel mindre viktig enn det psykiske. Du går deg raskt i form, men det handler like mye om innstilling og at du er sterk i hodet.

Fredrik Karlstad
Fredrik Karlstad.
Photo: Fredrik Karlstad

Litt avhengig av hvilken rute du velger, er du nødt til å gå en del på vei. Rundt 70 mil av turen gikk Fredrik på asfalt eller grusvei. Bortsett fra noen skogsetapper i trøndelagsfylkene, og åtte dager på svensk side av grensa, gikk resten av turen i norsk høyfjellsnatur. 

– Den lengste etappen var på 4,5 mil, mens de korteste var bare på én mil. Normalt gikk jeg mellom seks og ti timer hver dag, litt avhengig av vær, vind og føre.

Forberedelser

Fredrik brukte et helt år på å forberede seg til turen. En ting er fysisk trening, men skal du går Norge på langs må du planlegge rutevalg, utstyr, og hva du skal spise. 

Hovedmenyen besto av Real turmat, som er frysetørret mat du bare tilsetter kokende vann. For å få nok karbohydrater, gikk det også mye sjokolade, potetgull og nøtter:
 
– Også fisket jeg litt da jeg orket det.

Fredrik Karlstad

Fredrik Karlstad.
Photo: Fredrik Karlstad

Fredrik hadde flere depoter underveis med for eksempel mat, dopapir, batterier, sjokolade og kartet over neste etappe. 

– Jeg forberedte 14 pakker med kart og proviant som kona sendte til meg underveis. Jeg hadde satt opp en liste med hvor og når de måtte sendes, og det var viktig at de ble sendt til riktig tid, til riktig postkontor.

Fredrik Karlstad

Fredrik Karlstad.
Photo: Fredrik Karlstad

Selv om du kan planlegge for mye, får du ikke gjort noe med været. Sommeren 2017 var regnfull, kom seint og varte kort. For Fredrik ble Norge på langs en tur gjennom alle årstidene på tre måneder; vår, sommer, høst og tidlig vinter. Det er tungt å gå i regn, legge seg bløt og kald og stå opp og ta på våte klær neste dag, forteller turgåeren.

– Jeg hadde alt av vær. Det var snø på Vidda da jeg dro, og nysnø på fjelltoppene da jeg nærmet meg slutten.

Fredrik Karlstad

Fredrik Karlstad.
Photo: Fredrik Karlstad

Ble syk

– Jeg hadde ikke forventet så mye snø. Det var faktisk bare fra Trøndelag til Jotunheimen jeg ikke møtte på partier med snø i det hele tatt. Det var heller ikke alle rutevalgene som var like smarte, og jeg hadde heller ikke planlagt for å bli syk.

Når Fredrik kommer fram til Hardangervidda har han 14 dager igjen av turen. Men for første gang får han et stopp han ikke har planlagt selv. Han er sju kilo lettere enn da han forlot Nordkapp, og kroppen begynner å kjenne de 80 dagene han har lagt bak seg til fots.

Fredrik Karlstad

Fredrik Karlstad.
Photo: Fredrik Karlstad

I to dager prøver han å gå, men feberen har festet grepet. Han gir opp, og blir sengeliggende i en hel en uke. 

– Da kjente jeg for første gang på angsten av å ikke klare det, og det var en ny følelse ikke å være i stand til å gjennomføre turen. Jeg tenkte «Søren heller, jeg kan ikke stoppe nå».

Fredrik klarte heldigvis å mobilisere, og feberen slapp til slutt taket. 

– Jeg hadde tunge og dårlige stunder underveis, men definitivt flest av de bra. Det gjelder å ha en mental ryggsekk med gode følelser du kan ta fram ved behov. Det er trikset.

Høydepunkter

– Jeg hadde en målsetting om å stoppe ved hvert menneske som hadde et kroppsspråk som tydet på at de ville snakke, sier Fredrik.

Det førte til mange morsomme møter, tips til nye reiseruter og opplevelser. Som da han fikk overnatte i en låve i der middagen ble servert ved et vakkert dekket bord med hvit duk, eller da han ble bedt på vafler i et hyggelig, lite museum litt utenfor allfarvei:

– Da de skjønte jeg gikk Norge på langs fikk jeg vaflene gratis. Jeg slutta på ti vaffelplater, og jeg tror det aldri har smakt så godt med vafler noen gang, ler han.

Fredrik Karlstad

Fredrik Karlstad.
Photo: Fredrik Karlstad

Fredrik beskriver Norge på langs som tre måneder på vandring i en enormt variert natur: Fra vidda i Finnmark, alpine fjell i Troms, nesten 20 mil med kart og kompass gjennom myrterreng i Trøndelag, til mer fjell i Jotunheimen, Hallingskarvet, Skarvheimen og Hardangervidda på veien lenger sør.  

– Et av høydepunktene var å gå over vidda fra Kautokeino. Du ser så uendelig langt, og så kommer du til Reisadalen som er en gigantisk kløft ned i bakken - som et Norges svar på Grand Canyon. Det var en flott opplevelse. 

For villmarkinger trekker Fredrik fram grandiose og flotte Dividalen i Nord-Troms. Her gikk han i seks dager uten å møte en eneste person.

I Junkerdalen Nasjonalpark opplevde han den imponerende floraen. Nasjonalparken er lett tilgjengelig og egner seg for kortere turer, mens Umbukta Fjellstue er et godt utgangspunkt for fine turer i området rund Mo i Rana.

– Børgefjell er også et lett tilgjengelig og utrolig vakkert villmarksområde. Her er det et fantastisk fiske, og jeg fikk ny personlig rekord med en ørret på 3,2 kilo, sier han fornøyd. 

Etter Trøndelag ble turene mer transportetapper:

– Da var det blitt høst og mye kaldere. Hodet begynte å bli ferdig, så jeg måtte bite tennene sammen og bare gå.

Respekt for fjellet

Det første Fredrik tenker på når han ser tilbake på sommeren, er friheten.

En enorm frihet. Friheten til å vite at jeg kan gå så langt jeg vil, og at jeg kan stoppe for å bli en ekstra dag om jeg ønsker det. Jeg tok flere omveier som et resultat av det. 

Han har også møtt nye sider av norsk natur:

– Jeg har vært en del på tur før, men har fått enda mer respekt for fjellet. Det er vakkert og vilt, men også skummelt.

Fredrik Karlstad

Fredrik Karlstad.
Photo: Fredrik Karlstad

Du kan møte mange utfordringer i norske fjell du ikke kan være forberedt på på forhånd:

– Jeg måtte vade over mange elver. Du skal jo aldri ta sjanser, men av og til må du over. Da gjelder det å være veldig fokusert, og å ha trent på det i forkant. 

Om ikke lenge kan Fredrik fortelle flere nye morsomme møter fra norsk natur. Nye turer er nemlig under planlegging. 

Allerede til vinteren skal han ta med 15 personer på en villmarkstur på ski i fire dager fra Stugudal i Tydal til Brøttem i Klæbu. I 2019 skal han krysse Norge og Sverige med kano eller Packraft – en salgs oppblåsbar blanding av en kano og flåte.

– Turen går fra kyst til kyst. Fra Bodø i Norge til Piteå i Sverige, og tar en måned. Jeg har allerede sagt ifra til jobben og familien.

Fredrik Karlstad

Fredrik Karlstad.
Photo: Fredrik Karlstad

Tilbake til toppen

Your Recently Viewed Pages
Ad
Ad
Ad
Ad