Dynamic Variation:
Offers
x

There was not an exact match for the language you toggled to. You have been redirected to the nearest matching page within this section.

Choose Language
Toggling to another language will take you to the matching page or nearest matching page within that selection.
Search & Book Sponsored Links
Search
or search all of Norway
A woman enjoys nice weather in the mountain home.
Sustainable destinations.
Photo: Terje Rakke / Nordic Life AS - Visitnorway.com
Campaign
Course
Event
Partner
Media
Meetings
Travel Trade

… og tre destinasjoner utmerker seg spesielt.

Publisert: 4. oktober 2017
Sist oppdatert: 15. januar 2018

Flere steder i verden er under hardt press fra besøkende. Overdreven turisme påvirker ikke bare nærområdet, men også klodens klima, ressursfordeling og livsgrunnlag.

Og selv om det er 30 år siden Gro Harlem Brundtland lanserte begrepet «bærekraft» som leder for FNs Verdenskommisjon for miljø og utvikling, er tematikken mer aktuell enn noensinne.

På verdens turismedag, som hvert år markeres 27. september, kåret den britiske nettsiden Verdict i samarbeid med GlobalData Travel and Tourism verdens ti mest bærekraftige reisemål. Blant disse finner vi Norge.

Ambisiøse bærekraftsmål

I begrunnelsen for topp-10-plasseringen – som Norge for øvrig deler med Finland – trekkes særlig fram det store og ambisiøse arbeidet som er gjort både fra statlig og annet hold det siste tiåret.

I 2007 lanserte regjeringen det store prosjektet Sustainable Norway 2015, som tok sikte på å finne og løfte frem nye og bærekraftige måter å utvikle turismen på – i tett samarbeid med reiselivsbransjen – og slik gjøre slagordet «powered by nature» til virkelighet.      

Høsten 2017 kom en ny stortingsmelding for reiseliv, der bærekraft og miljøhensyn ikke bare nevnes som viktige verktøy for å nå nasjonale og internasjonale miljømål, men som en turistattraksjon i seg selv. Parallelt med dette publiserte Naturvernforbundet sitt «Veikart for reiselivsnæringen i Norge», der miljøorganisasjonen sammen med reiselivsaktørene De Historiske, Den Norske Turistforening Fellesforbundet, HANEN, Innovasjon Norge, Nice Tourism, NHO Reiseliv, Norges Naturvernforbund Norsk Reiseliv og Virke Reise Norge og Kultur skisserte sine visjoner for 2030 og 2050.

De grønneste norgesferiene

Under verdens turismedag i forrige uke ble også en mer omfattende kåring presentert: De 100 mest bærekraftige destinasjonene i verden. Kåringen organiseres av organisasjonen Green Destinations, med en jury bestående av rundt 100 internasjonale eksperter.

Også i denne gjorde Norge det skarpt: Hele tre av våre hjemlige reisemål ble veid og funnet grønne nok for det gode selskap.

Høst på Geilo
Høst på Geilo.
Photo: Morten Knudsen

At Geilo er blant dem, vil neppe komme som noen overraskelse for de som har opplevd den idylliske fjellandsbyen ved foten av nasjonalparkene Hardangervidda og Hallingskaret. Men her er ikke utseendet det avgjørende. I kåringen får snarere bygda skryt for sin kommunikasjon med og håndtering av turister, gjenbruk i produksjonen av torvtak, kreative strømbesparende løsninger og miljøopplæring av lokale bedrifter og produsenter.

Arktisk landskap på Svalbard
Svalbard.
Photo: Roy Mangersnes / wildphoto.no / www.nordnorge.com

Det arktiske innslaget på listen er Svalbard, som med sine over 60 000 km² og under 3000 innbyggere er et av verdens største områder som fortsatt har uberørt natur. I begrunnelsen for plasseringen blant verdens grønneste reisemål nevnes lokalsamfunnets innsats for å bevare og beskytte både naturen og kulturarven.

Den siste norske destinasjonen i kåringen er Lærdal. Vestlandsbygda hviler blant dramatiske fjelltopper og frodig natur innerst i Sognefjorden, som står på UNESCOs verdensarvliste. Juryen hyller lokalsamfunnets bevaring av gamle og uvurderlige kulturminner som Borgund stavkyrkje fra 1182 og den fredede trehusbebyggelsen i bydelen Gamle Lærdalsøyri.

I likhet med Geilo og Svalbard er Lærdal blant de elleve norske stedene som er merket «bærekraftig reisemål».

Disse reisemålene er merket bærekraftige

Røros
Vega
Trysil
Lærdal
Svalbard
Geilo
Femund Engerdal
Setesdal
Den Gyldne Omvei
Region Lyngenfjord
Lindesnesregionen

… og disse er i køen, og vil trolig bli merket i løpet av neste år:

Lysefjorden
Lillehammer
Geirangerfjorden
Tromsø

Tilbake til toppen

Your Recently Viewed Pages
Ad
Ad
Ad
Ad